Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan/mag je je verkoop ongedaan maken indien blijkt dat je produkt veel meer waard is?

Stel je gaat naar de kringloopwinkel of andere koper en daar geef of verkoop je bijvoorbeeld een beeld of bankbiljet voor niets of € 5,-. Daarna blijkt dat je produkt geen 5 euro waard is maar 50.000. Zijn er dan mogelijkheden om je produkt terug te krijgen of de meerwaarde vergoed te krijgen. Is hier rechtspraak over?

erotisi
3 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Ja, daar is - heel oude - rechtspraak over.
De kantharos van Stevensweert.
Toch is er veel kritiek op dit arrest geweest, omdat het er alle schijn van heeft dat de koper , in zijn rol als 'onafhankelijk' deskundige de verkoper heeft misleid.
En daar dus mee weg komt.
Je kunt een contract ontbinden op basis van dwang, dwaling of bedrog.
Waarbij het moet gaan om dwaling over de aard van de zaak zelf. De waarde van een zaak/voorwerp ligt niet in de zaak zelf, maar is een waardering die je er aan geeft.
In de regel dus geen reden om het contract te ontbinden.
teusvh
3 jaar geleden
Ja, soms lukt dat in eerste instantie.
Bijvoorbeeld: een kunsthandelaar koopt van een particulier twee schilderijen en betaalt er samen 4000 euro voor. Op de factuur schrijft hij „Schilderij van Vertin (?), getiteld Stadsgezicht” en: „Schilderij van Eversen (?), getiteld Stadsgezicht Enkhuizen”.
In de verkoopcatalogus geeft hij echter voor het schilderij van Eversen een prijsindicatie van 50.000 tot 70.000 euro.
De vorige eigenaar vernietigt daarop het koopcontract op basis van bedrog, dwaling en het niet nakomen van de wettelijke informatieplicht door de handelaar. Hij wil het schilderij terug, of tenminste een bedrag van 20.000 euro, met rente.
De rechtbank wijst die eis toe. Het verschil tussen aankoop van 2 mille en de verwachte waarde is zo groot, daarover had de handelaar de koper moeten vertellen.

Vindt het Hof ook dat er sprake was van dwaling?
Nee. Een deskundige taxeerde op verzoek van de rechtbank het schilderij ‘in vuile staat’ op maximaal 22.500 euro. Omdat dit schilderij is schoongemaakt zou het op een veiling „iets onder dat bedrag uitkomen”.
Het Hof zegt dat ‘waarde’ „geen intrinsieke eigenschap” van het schilderij is, maar uit de eigenschappen van het schilderij voortvloeit. Waarde is veranderlijk „en kan verschillen in verschillende markten”. Koper en verkoper wisten bij de overeenkomst dat het schilderij een authentiek werk van Eversen was. Zij wisten beiden wat ze deden. De verkoper bood zelf twee schilderijen aan en ging akkoord met de geboden prijs. „Onder die omstandigheden” kan er geen bedrog, dwaling of onrechtmatig handelen worden aangenomen. „In beginsel komt het voor risico van de verkoper dat bij de verkoop van een zaak waarvan hij de intrinsieke eigenschappen kent, een lagere koopprijs tot stand komt dan overeenkomt met de op dat moment en in die markt aan de zaak toe te kennen waarde in het economische verkeer.”
Ook vindt het Hof het verschil tussen twee- en twintigduizend euro niet zo groot dat die niet voor het risico van de verkoper hoeft te komen. Ook niet als de koper een professionele handelaar is, deskundig op dit gebied. De handelaar krijgt dus gelijk en hoeft niet bij te betalen. De verkoper moet het doen met 2000 euro.
SimonV
3 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing