Mag er salmonella op/in eieren zitten?
De NVWA geef aan: "In de meeste producten mag helemaal geen salmonella zitten, maar in sommige soorten rauw vlees wel."
https://www.nvwa.nl/onderwerpen/salmonella/regelgeving
Maar op deze pagina staat ook:
In welke producten mag geen salmonella aanwezig zijn?
In rauw vlees dat rauw of rosé wordt gegeten, zoals filet americain, tartaar of biefstuk.
In bewerkt pluimveevlees
Ook voor rauwe kip gelden strenge regels
In naturel pluimveevlees mogen de Salmonella soorten die de meeste zieken veroorzaken S. enteritidis en S. typhimurium niet aanwezig zijn.
Geldt dit dan ook voor eieren?
Dan is er ook een link naar een PDF bestand. Maar ik ben geen geleerde, ik weet niet wat ze bedoelen.
Dit bestand:
http://eur-lex.europa.eu/legal-content/NL/TXT/PDF/?uri=CELEX%3A02005R2073%2D20140601&rid=1
De reden dat ik het vraag. Ik heb gisteren eieren gekocht bij een winkel. En daar vervolgens gebakken eieren mee gemaakt. Daar is bij gebruikt: Boter, zout en kaas.
Iedereen die van de eieren heeft gegeten is ziek. De kaas, boter en zout is al eerder gebruikt, zonder problemen. Verder heeft niemand hetzelfde gegeten, dus mijn vermoeden is dat de eieren "verdacht" zijn.
Volgens het voedingscentrum zou ik bij het vermoeden van salmonella een melding moeten maken bij de NVWA.
Maar ik twijfel omdat eigenlijk iedereen wel weet dat je met kip(producten) risico loopt.
.
Met ziek bedoel ik: Heftige diarree, overgeven en misselijkheid.
2. Als je wel alle eieren hebt gebruikt, zou ik teruggaan naar de winkel en vragen hoe oud de eieren waren op het moment van verkoop. Het kan zijn dat de verkoop de laatste tijd is tegengevallen en dat het eerst de oudste eieren worden verkocht.
Mogelijk zijn ze wekenlang te warm bewaard. En ook vragen of er vaker klachten zijn geweest over de verkochte eieren; mogelijk is e iets aan de hand bij de leverancier.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.