Mag je een foto maken van een bladzijde uit een receptenboek en dan op Facebook plaatsen?
Ik zit op Facebook in een taartbak groep. Nu had iemand een foto gemaakt van een bladzijde uit een kookboek met het recept van een chocolade taart.
Het beheer van die groep heeft de foto verwijderd want het was schending van het auteursrecht of van de copyrechten.
Ook al had die persoon erbij genoemd uit welk boek dit recept kwam. Was niet genoeg volgens het beheer.
Ik twijfel of het beheer gelijk heeft. Is het verboden, ja of nee?
(Even los van het feit of het netjes is.)
.
Beheer zegt overigens: "Foto maken mag niet, ook niet als je vermeld uit welk boek dit komt. Recept overtypen en dan plaatsen mag wel, ook als je dan NIET vermeld uit welk boek het komt."
Het is zo'n beetje het zelfde als iets stelen maar dan wel erbij zeggen van wie je het gestolen hebt. "Oh dan is het goed..." "Recept overtypen en dan plaatsen mag wel, ook als je dan NIET vermeld uit welk boek het komt." Ehhh dat is dan voor dat beheer, dat lijkt juridisch niet echt ergens op gebaseerd. Je kan beter even dit door kijken:
https://www.charlotteslaw.nl/betaald-recepten-schrijven-of-kopieren/
(zie ook het stukje bronvermelding, wat wellicht iets duidelijk maakt over de veelgehoorde denkfout dat bronvermelden voldoende is)
https://www.charlotteslaw.nl/betaald-recepten-schrijven-of-kopieren/
Er zit hier wel een verschil in. Het platform waar jouw link over gaat (Yoors) is een website waarvoor je per klik een bedrag kan verdienen.
Facebook heeft die optie niet. Daarbij wordt in je link vermeld dat bepaalde recepten zo basis zijn dat er geen auteursrecht op zit, ook niet op de ingredientenlijst. Maar een citaat plaatsen (Moet mét bronvermelding) mag wel. Dus als je 1 pagina kopieert / fotografeert, voldoet het dan aan een citaat of niet? En met zelf intypen zou het wel mogen. Waar zitten de grenzen? Het is gemakkelijk om te zeggen vanuit beheer dat je met overtypen het wel mag (lijkt me dan naar plagiaat gaan), maar zomaar roepen dat het onbegrijpelijk is dat de halve wereld denkt dat je het wel mag overnemen ook. Auteursrecht is namelijk ook zeer complex en situatie afhankelijk.
Dat iemand niet weet hoe auteursrecht werkt is begrijpelijk. Gek echter is het dat de halve wereld denkt dat ZOLANG je maar vermeldt wat de bron is het zou mogen. In plaats van dat ze gewoon aangeven het in het geheel niet te weten. "Het platform waar jouw link over gaat (Yoors) is een website waarvoor je per klik een bedrag kan verdienen.
Facebook heeft die optie niet."
Irrelevant, de wet heeft het niet over (sites waar je) wel en niet (per klik voor een bedrag voor kan) verdienen. Auteursrechtschending is auteursrechtschending. Recepten zullen als ze gezien worden als ze voldoende creatief zijn (en dan dus aut.recht. beschermd zijn) per stuk beschermd zijn. Net als nummers op een CD. Anders maak ik receptenboeken waarin ik recepten "citeer" uit andere boeken. Naast CD's waarin ik delen van andere CD's citeer. Natuurlijk met de naam van de originele auteur erbij :D, want dan komt het vast goed. verder want tekens op.
"Ook al had die persoon erbij genoemd uit welk boek dit recept kwam." Dus daaruit blijkt toch DAT je denkt dat het noemen van het boek invloed heeft?!
Of lees ik daar teveel in?
"Jullie snappen mijn punt niet.
Dat iemand niet weet hoe auteursrecht werkt is begrijpelijk. Gek echter is het dat de halve wereld denkt dat ZOLANG je maar vermeldt wat de bron is het zou mogen. In plaats van dat ze gewoon aangeven het in het geheel niet te weten."
Dit komt dus omdat mensen niet weten hoe het werkt. Ze nemen dus iets aan. En dat is precies hetgeen jijzelf ook doet. Alleen dan de andere kant op. Je doet a) de algemene conclusie dat heel veel mensen denken dat het goed is als je een bronvermelding doet en b) dat het automatisch niet mag want "Auteursrechtschending is auteursrechtschending". In het tweede punt (b) heb je in basis gelijk. Als het schending is, is het schending. Maar dat is dus hier nu juist de vraag. Is het auteursrechtschending? Ik ben geen jurist. Ik weet het niet. Jij bent ook geen jurist, maar gaat er juist van uit dat het schending is en niet mag.
Want als de moeite was genomen de zoekterm "auteursrecht" in te typen, dan krijg je 178 resultaten. Met andere woorden: 178 keer is al eerder een vraag gesteld (en beantwoord!) over auteursrecht of een verwant onderwerp als copyright.
Nu staat de teller op 179.
En fel, dat is mijn interpretatie. Uit de slof schieten, zou ook kunnen.
Over de dubbele vragen op deze site: wij als moderators zijn ook maar vrijwilligers die modereren in onze vrije tijd, en kunnen soms iets missen. Als je iets ziet wat echt dubbel is, kun je het melden, en dan kijken we er naar.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.