Is het bestuursorgaan wettelijk verplicht te melden hoe men een beroep in kan stellen?
Ik heb een geschil met de gemeente. De gemeente heeft me aangegeven dat ik een beroep in kan stellen bij de bestuursrechter. Na bestuursrechtelijke juridische procedures van bijna twee jaar heeft de Raad van State uitgesproken dat alleen de burgerlijke rechter bevoegd is in mijn geschil. Dus ik heb twee jaar besteed aan onnodige juridische procedures. Het feit dat alleen de burgerlijke rechter bevoegd is in dergelijke geschillen, was echter al bekend vóór de gemeente me naar de bestuursrechter heeft gestuurd. Kan ik de gemeente aansprakelijk stellen voor tijd en energie die ik heb verloren door procedures bij de onbevoegde rechter?
Een besluit van de Raad van State is hier niet in een paar woorden te vatten en ook niet de plaats om een uitspraak van de Raad van State te duiden. Het bestuderen van zulk een Besluit is geen minutenproces. Door de veelheid van wegen waarlangs geprocedeerd kan worden bij geschillen met overheidsinstanties vraagt dit gespecialiseerde juridische kennis. De waarheid bij geschillenkwesties is nooit ééndimensionaal.
De uitspraak van de RvS meldt duidelijk dat alleen de burgerlijke rechter bevoegd is.
Het geschil gaat over een dwangsom die de gemeente me moet betalen ingevolge art. 8:55d van de Awb. Weet u misschien of het bestuursorgaan verplicht was me aan te geven dat ik bij de burgerlijke rechter een beroep in kan dienen? In het besluit waartegen ik in beroep ben gegaan, heeft de gemeente de bestuursrechter vermeld.
De Algemene Kamer van de Raad van State heeft in haar uitspraak gesteld dat zij niet bevoegd is om over de over de juistheid van de hoogte van de geëiste verhoogde dwangsom te oordelen. Als het bedrag hoger is dan 25.000 euro kan het conflict uitsluitend aan de burgerlijke rechter worden voorgelegd.
U dient de Uitspraak van de Raad van State te respecteren.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.