Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Krijg je een boete als je je oude brommer na lange tijd pas uit de registratie haalt?

Stel je hebt al jaren een oude brommer in de schuur staan waar je al jaren niet op hebt gereden. Hij is dan ook al jaren niet verzekerd geweest. Dat moest natuurlijk wel. Maar stel je wilt dat probleem oplossen door hem na jaren onverzekerd alsnog te vrijwaren of de regitratie van je naam te halen krijg je dan voor de onverzekerde jaren alsnog een boete of gaat het RDW daar anders mee om?

https://radar.avrotros.nl/columns/item/haal-die-onverzekerde-brommer-van-je-naam/

erotisi
4 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Een brommer die niet deelneemt aan het verkeer hoeft niet verzekerd te zijn. Pas als hij weer de openbare weg op gaat, moet er weer een verzekering op zitten. Bij het afsluiten van een nieuwe verzekering speelt het geen rol dat de brommer lange tijd stil heeft gestaan.
jc54
4 jaar geleden
Zolang het kenteken van de brommer staat geregistreerd bij het RDW, dus niet geschorst is, is de eigenaar verplicht de brommer te verzekeren voor Wettelijke Aansprakelijkheid (WA). Ook als deze brommer ongebruikt in de schuur staat. Je kunt een zeer hoge boete van de RDW krijgen. Op het moment dat men de brommer niet meer wil gebruiken en bv op het tijdstip dat de WA-verzekering afloopt dient men het kenteken te schorsen. Alleen vanaf de schorsingsdatum is men niet meer verplicht een verzekering af te sluiten.
De WA-verzekering moet een verzekering zijn van een maatschappij die in het verzekeringsregister van de RDW geregistreerd kan worden. Bij een te late schorsing, dus nadat het voertuig al tijden niet als verzekerd is geregistreerd, volgt alsnog een boete.
Sinds juli 2011 worden alle geregistreerde brommers en scooters op een geldige verzekering gecontroleerd, dus niet meer steekproefsgewijs. Daaruit volgt dat een brommerbezitter wiens brommer ná 2011 al een jaar onverzekerd stof staat te happen maar waarvan het kenteken niet geschorst is, zich niet op onwetendheid kan beroepen en de boete al ontvangen heeft. Bezwaar maken heeft weinig nut, zolang je niet kunt bewijzen dat je er in de onverzekerde periode niet daadwerkelijk mee op de openbare weg heb gereden.
De RDW controleert niet of de scooter het schuurtje verlaat.
Na afloop van een schorsingsdatum stuurt de RDW een maand vooraf tweemaal een (herinnerings)brief per post of via de berichtenbox. Bij het laten verstrijken van de termijn kan men zich ook niet beroepen op onwetendheid, zoals, niks gezien, brief niet ontvangen, niet gelezen, PC kapot, berichtenbox opent niet e.d.
Verwijderde gebruiker
4 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing