Waarom moet de gehele ruit ijsvrij zijn om geen boete te krijgen?
Stukje vanuit RTL nieuws:
Op veel plekken moesten mensen vanochtend weer autoruiten krabben. De politie waarschuwt dat je geen ijs en condens op je ruiten mag hebben. De hele ruit moet ijsvrij zijn. "En niet een klein stukje."
https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4945086/380-euro-boete-winter-auto-voorruit-ijsvrij
Op veel plekken wordt zelfs gesproken over 100% ijsvrij (en condensvrij). Hier staan hoge boetes op.
Nu snap ik heel goed dat als je niet voldoende zicht hebt, dat het gevaarlijk is. Zeker als mensen 10 cm2 vrij krabben om naar buiten te kijken. Maar ik heb ook al gehoord dat er boetes uitgedeeld worden als de hoekjes niet ijsvrij zijn. En dat snap ik niet. Als het regent, zorgen de wissers ook niet voor een 100% vrij zicht. Zeker als het hard regent. Waarom is het bij ijs dan wel de gehele voorruit en bij regen niet, terwijl de effecten (en het gevaar, want regen komt een stuk meer voor) minstens gelijk zijn?
https://www.ad.nl/binnenland/krabben-of-betalen-wie-zijn-auto-niet-ijsvrij-maakt-riskeert-een-torenhoge-boete~ae5e2be9/
Het is de bekeurende agent die beoordeelt of er onvoldoende zicht is. Heel arbitrair trouwens. Maak na een bekeuring dus een foto van de ruiten. Na sneeuwval moet het dak van de auto bij vertrek wel sneeuwvrij zijn.
Ofwel, fijn als je dan een agent treft die op de strepen staat.
Maar sommige auto’s krijg je niet 100% ‘open’. Alle tips (die ik zeker uitvoer) geven geen 100% open ruiten.. Een serie van deze autootjes heeft gewoon een vochtprobleem.
Op de een of andere manier krijgen ze dat niet gedicht, ook de professionele garage. Indien je er dan vochtig instapt, is dat net teveel vocht, waardoor toch hier en daar de ruiten kunnen beslaan.
En ja, als je dan die agent treft (geen fietser, voetganger etc) kun je mooi bedrogen uitkomen.
Ondanks alle goede bedoelingen, maatregelen.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.