Hoelang kan de PIJ-maatregel maximaal wordt opgelegd aan iemand die jonger is dan 16 jaar?
Jeugddetentie zie ik: max 12 maanden, maar wat zijn de regels voor de PIJ-maatregel?
Alles wat u altijd al had willen weten over PIJ:
https://nl.m.wikipedia.org/wiki/PIJ-maatregel
(Maximaal 7 jaar waarvan laatste 2 voorwaardelijk.)
https://www.dji.nl/justitiabelen/jongeren-in-detentie/straffen-en-maatregelen/index.aspx
Het is dus afhankelijk van leeftijd.
De PIJ-maatregel is een behandelmaatregel voor jeugdigen en staat los van jeugddetentie. De maatregel wordt opgelegd voor de duur van drie jaar, waarvan het laatste jaar voorwaardelijk. Na verlenging met twee jaar kan het laatste jaar voorwaardelijk zijn. De maatregel kan nogmaals met twee jaar worden verlengd. Bij de maximale duur van zeven jaar, kan alleen het laatste jaar voorwaardelijk zijn. Dus niet twee jaar.
Is er na zeven jaar (dus zonder het jaar voorwaardelijk) geen verbetering dan zal de rechter de maatregel omzetten in tbs voor volwassenen met dwangverpleging.
Ondanks dat het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK) verbiedt om aan kinderen levenslang op te leggen is het sinds 2014 mogelijk dat de PIJ-maatregel uitmondt in longstay, m.a.w. in levenslang.
Jeugddetentie is niet hetzelfde als het opleggen van een PIJ-maatregel.
Jeugddetentie kan bv voorwaardelijk worden opgelegd, een PIJ maatregel niet, die is altijd voor minimaal drie jaar waarvan één jaar voorwaardelijk.
https://01-strafrecht-advocaat.nl/pij-maatregel/
Nog meer leesvoer.
(Maximaal 7 jaar waarvan laatste 2 voorwaardelijk.) Praktisch komt het hierop neer: De maximale duur van de PIJ-maatregel bedraagt maximaal zeven jaar, waarvan de laatste periode voorwaardelijk kán zijn met een maximum van één jaar. Het zesde en zevende jaar kan ook vol gemaakt worden waarna (als er geen acute wonderbaarlijke gedragsverandering plaatsvindt) er volwassenen-tbs volgt.
Volwassenen-tbs (kan onder voorwaarden maar ook met dwangverpleging) en heet maatregel,
Jeugd-tbs (alleen mogelijk met dwangverpleging zonder voorwaarden) heet PIJ-maatregel
In het jeugdstrafrecht worden voor alles en iedereen andere termen gebruikt.
De penitentiair beambte (PBA) of cipier heet begeleider en draagt geen uniform, de gedetineerden heten jongeren, de cel heet kamer, luchten heet recreëren. Het heet allemaal anders maar is hetzelfde.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.