Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag deurwaarder beslag laten leggen op mijn spullen, terwijl zaak tegen vriend loopt?

Ik ben eigenaresse van de Woning, mijn vriend woont bij mij, we zijn niet gehuwd en geen samenleving contract, ze willen beslag komen leggen inzake mijn vriend.
Kan of mag dit

Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
in: Wetgeving
1K
LeonardN
6 jaar geleden
Zorg dat je weet waar je bonnetjes van hebt op jouw naam/rekeningnummer en die kan overleggen, maar ook dat is geen garantie.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Mag deurwaarder beslag laten leggen op mijn spullen, terwijl zaak tegen vriend loopt?

Ja dat mag of kan gebeuren, maar als je aan kan tonen dat die spullen van jou zijn (aankoopbon, overeenkomst) dan kan je dat via een kort geding procedure je spullen weer terug eisen.


http://www.deurwaarderspagina.nl/beslag/kan-gerechtsdeurwaarder-beslag-leggen-op-mijn-spullen-voor-schuld-van-inwonende-dochter/
De gerechtsdeurwaarder is bevoegd om beslag te leggen op zaken die aan de schuldenaar toebehoren. Het is dus niet mogelijk om beslag te leggen op zaken van derden, zoals de vraagsteller.

Het vervelende hierbij is echter wel dat volgens de wet een houder van een zaak geacht wordt de eigenaar te zijn. Aangezien de schuldenaar in dit geval in hetzelfde huis woont als de vraagsteller, zal het de gerechtsdeurwaarder niet duidelijk zijn welke zaken van wie zijn. Hij zou dan beslag kunnen leggen op alle zaken en het aan de schuldenaar en de vraagsteller overlaten om in een kortgeding procedure voor de voorzieningenrechter te laten bewijzen dat de zaken niet aan de schuldenaar toebehoren.

De gerechtsdeurwaarder zou zijn beslag kunnen beperken indien de vraagsteller kan aantonen dat zijn zaken inderdaad van hem zijn, bijvoorbeeld door overlegging van de huurovereenkomst van de woning en de op zijn naam gestelde aankoopbonnen of huur/leaseovereenkomsten van de roerende zaken. Let wel: de gerechtsdeurwaarder hoeft dat niet te doen, hij kan zich ook formeel opstellen en de betrokkenen de in de vorige alinea vermelde procedure laten bewandelen.

Het is dus belangrijk om aankoopbonnen op de juiste naam te laten stellen en die te bewaren. Ook bij huwelijkse voorwaarden of samenlevingscontracten is het belangrijk om de lijst met roerende zaken voldoende specifiek te maken (Dus niet: een bankstel, maar: een twee- en een driezitsbank, leder, kleur zwart, met 5 dito kussens. Hetzelfde geldt voor het duidelijk weergeven van merk- en typeaanduidingen.) en bij aankoop van nieuwe zaken opnieuw te laten vastleggen bij de notaris.
(Lees meer...)
LeonardN
6 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
''aankoopbonnen op de juiste naam te laten stellen'', dat advies komt dus meestal te laat.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding