Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wanneer spreekt een rechter zich in het openbaar uit over eerdere criminele activiteiten?

Als een rechter tijdens een openbare rechtszitting eerdere criminele/strafzaken/justitie zaken bespreekt naar de verdachte dan moet hij daar toch ook voor veroordeeld zijn ?
Dit gaat namelijk over een zedendelict die benoemd werd door de rechter naar de verdachte . Die overigens bij deze zaak voor iets heel anders terecht stond .
Het lijkt mij sterk dat als je niet veroordeeld bent voor iets dat een rechter wel bepaalde feiten opnoemt waar iemand nooit voor is veroordeeld .
Wat ik wel weet dat de persoon als een verdachte zedendelinquent in het systeem staat .
Of worden er bepaalde uitzonderingen gemaakt.
Daarbij tijdens een openbare zitting waar iedereen bij aanwezig mag zijn kan dat natuurlijk flink impact hebben als hij wel verdachte was maar niet veroordeeld bent .
Een kennis van mij heeft namelijk een aantal jaar geleden een melding gedaan bij de politie van vermoedens . Daar werd ze wel gelijk geloofd. Op zich al vreemd .
Maar het is haar niet in dank afgenomen door haar omgeving . Nu blijkt dat er iig iets over een zedendelict besproken is tijdens deze andere zaak .
Ik zou haar graag willen vertellen dat ze wel degelijk goed opgelet had destijds En dat ze goed heeft gehandeld.
En altijd is blijven volhouden .
Dat het woord zedenzaak of delict besproken is is zeker . Maar dat is alles wat mij verteld is .

Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Mag een rechter tijdens een strafproces melding maken van een eerder strafbaar feit. Het betreft dus het melden van een niet-tenlastegelegd strafbaar feit, al dan niet soortgelijk.
Ja, dat mag, het staat de rechter vrij om tijdens het nieuwe proces melding te maken van eerder bekende feiten (die hem bv bekend zijn uit de justitiële documentatie), zeker als de verdachte voor dat feit onherroepelijk is veroordeeld.
Het niet-tenlastegelegde feit, dat is opgenomen in de Justitiële documentatie waarvan de rechter een uittreksel heeft, kan van invloed zijn op de strafmotivering en strafoplegging. Indien de rechter melding maakt van zo’n feit, moet men ervan uitgaan dat de rechter dit feit ook gaat betrekken in de strafmotivering.
*Heeft het niet-tenlastegelegde feit, al dan niet soortgelijk, geleid tot een strafverzwaring, dan dient de veroordeling daarvan onherroepelijk te zijn op het moment dat de strafoplegging in het vonnis in aanmerking wordt genomen.
*Is een standaardzin.
Met een onherroepelijke veroordeling wordt een onherroepelijke strafbeschikking gelijkgesteld.
Eenvoudig geformuleerd: ja de rechter mag melding maken van strafbare feiten die hem bekend zijn vanuit de justitiële documentatie, of door middel van hetgeen de verdediging heeft opgemerkt en in de justitiële documentatie is opgenomen, met de bedoeling deze feiten te betrekken in zijn strafmotivering. De feiten hoeven niet soortgelijk te zijn.
De veroordeling van het niet-tenlastegelegde strafbare feit dient onherroepelijk te zijn als het tot strafverzwaring heeft geleid.
Toegevoegd op 23 september 2018 18:58: tekst
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing