Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

bestaat de Belemmeringenwet Privaatrecht nog?

Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
in: Wetgeving
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
De Wet Belemmeringenwet Privaatrecht (de BP) is nog springlevend. Zie verder antwoord van SimonV en de reacties daarbij
Poet
6 jaar geleden
De Bp gaat op in de Omgevingswet (nu gepland op 1 jan 2021). Dat wil zeggen dat de Bp verdwijnt maar de inhoud niet: die verplaatst alleen. Hierbij worden die regels op een aantal punten wel wat gewijzigd.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Het beste antwoord

Ja, deze bestaat nog.
De Belemmeringenwet Privaatrecht biedt ondernemers van openbare werken een wettelijk instrument dat de aanleg, instandhouding of wijziging van die openbare werken op andermans onroerende zaken mogelijk maakt. Dit instrument komt van pas als er geen overeenstemming wordt bereikt over het medegebruik van de onroerende zaken.
De minister van Infrastructuur en Waterstaat is bevoegd tot het opleggen van een gedoogplicht op grond van de Belemmeringenwet Privaatrecht. Het proces dat leidt tot het gedoogbesluit wordt de gedoogplichtprocedure genoemd.

Gedoogplicht
De gedoogplicht houdt in dat een eigenaar (of andere rechthebbende) van een stuk grond moet toestaan dat bijvoorbeeld een energiebedrijf een hoogspanningsmast of een hoogspanningsleiding in, op of boven die grond aanbrengt. Wanneer het energiebedrijf in dit voorbeeld geen overeenstemming kan bereiken met de grondeigenaar of andere rechthebbenden, dan kan het energiebedrijf een verzoek indienen om de gedoogplicht op te leggen.

Leidraden Belemmeringenwet Privaatrecht
In de Leidraden Belemmeringenwet Privaatrecht worden richtlijnen en informatie gegeven over de gedoogplichtprocedure. In deze Leidraden wordt op de eerste plaats vermeld welke documenten noodzakelijk zijn en op welke manier deze inhoudelijk aangeleverd moeten worden om tot een correcte aanvraag te komen. Op de tweede plaats geven de Leidraden weer hoe de procedure verloopt die kan leiden tot een oplegging van de gedoogplicht.

Procedures als voortraject
De gedoogplicht kan alleen worden opgelegd indien het belang van dat werk van algemeen nut is. Dat wil zeggen dat er sprake moet zijn van een erkend openbaar belang. Is dat niet het geval, dan dient er, alvorens een gedoogplicht kan worden aangevraagd, eerst een Erkenning openbaar belang en/of een Concessie te worden verleend.
In de Leidraden worden ook de procedures beschreven die leiden tot een koninklijk besluit tot concessieverlening en/of erkenning van het openbaar belang van werken.

Uitvoering
De gedoogplichtprocedure, maar ook de voordracht van het erkenningsbesluit worden namens de minister van IenW uitgevoerd door Rijkswaterstaat Corporate Dienst te Utrecht. Concessieverlening wordt uitgevoerd door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.
(Lees meer...)
SimonV
6 jaar geleden
Bordensteker
6 jaar geleden
De lange uitlegtekst had de vraagsteller met de hem bekende correcte naam van de wet zelf ook eenvoudig kunnen Googelen. Maar dat was niet de kern van de vraag. Het antwoord gaat eigenlijk slechts heel kort in op de hoofdvraag, namelijk of deze wet vandaag nog bestaat. De informatie op een website van Rijkswaterstaat kan best eens een keer verouderd zijn. Kanwelwaarzijn! Onderaan de tekst van Rijkswaterstaat zie je “Zie ook: Belemmeringenwet Privaatrecht op Overheid.nl”, en op die pagina van de wet staat bovenaan al dat de wet heden nog geldt, en hier kun je ook nog nadere wetsinformatie oproepen. Op deze vandaag opgeroepen pagina http://wetten.overheid.nl/BWBR0001936/2010-11-01/0/informatie is op die manier te zien dat deze wet (uit 1927) heden nog steeds geldt, en dat de laatste wijziging in juli 2016 is geweest.
SimonV
6 jaar geleden
Bedankt voor je reactie. Ik zoek doorgaans meerdere bronnen, ook informatie die m'n antwoord zou kunnen weerleggen.
Ik heb alleen de bron genoemd waar deze tekst vandaan komt. Niet iedereen weet wat de Belemmeringenwet Privaatrecht inhoudt.
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
@SimonV, zet deze maar bij uw bronnen:
http://wetten.overheid.nl/BWBR0001936/2010-11-01#Opschrift
Deze wet is laatstelijk gewijzigd op 1 november 2010. De laatste wijziging d.d. 13 juli 2016 waar @Bordensteker naar verwijst betreft o.a. wijzigingen van de Wet tot wijziging van het Wetboek van Burgerlijke Rechtsvordering in verband met o.a. digitalisering van het procesrecht in hoger beroep en cassatie.
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën: