Wordt bij het opmaken van een legitieme portie uitgegaan van waarde op het moment van overlijden?
Ik ben onterfd (als enig kind) en nu is de waarde van de woning ten tijde van overlijden opgemaakt nav de woz waarde. Zij oordeelt dat de meerwaarde van de woning mij niet toekomt omdat bij de legitieme portie enkel wordt gekeken naar de waarde van alles op moment van overlijden.
echter als de vrouw / vriendin, die wel erft in de woning blijft wonen, en je zou de waarde van een verhuurde woning krijgen, dan kan de waarde wel eens lager zijn dan de WOZ waarde
Kan je een rekensom fingeren en zowel rekenen wat jij denkt wat de geldvordering moet worden en hoe het nu berekent wordt?
De legitieme portie is een deel van de totale erfenis.
Van de opbrengst moeten eventuele hypotheek, uitvaartkosten en erf belasting etc nog af, van het deel dat dan over is zul jij je legitieme deel krijgen. Als je goed met je tante overweg kunt, mag zij jou ook meer toekennen, echter zul je over dat deel schenkingsrecht moeten betalen
(probleem zal zijn dat de waarde die dag niet getaxateerd is) "Die 50.000 is welliswaar niet op datum van overlijden maar iemand krijgt dit, die 50.000 verdwijnt niet zomaar"
Waar haal je dat bedrag van 50.000 opeens vandaan? Maak eens langere verhalen. "maar iemand krijgt dit, die 50.000 verdwijnt niet zomaar."
Als de WOZ-waarde 200.000 is en een mogelijke taxatie 250.000 dan is die 50.000 vooral een theoretisch bedrag. de helft,
Als je onterfd bent en de legitieme portie opeist krijg je een geldvordering die je beter kan zien als de helft van wat je normaliter zou krijgen.
als je bent onterfd, kun je de legitieme opeisen, en ben je dus toch erfgenaam.
De andere erfgenaam is dan de tante.
Wanneer u bijvoorbeeld door (één van) uw ouder(s) bent onterfd geeft het erfrecht u recht op uw legitieme portie. U bent dan GEEN erfgenaam maar legitimaris. Legitimarissen hebben geen recht op de goederen van de nalatenschap. Wel heeft u als legitimaris een geldvordering op de nalatenschap. U heeft met andere woorden recht op een deel van de waarde van het vermogen. Daarnaast lijkt me dat je als onterfde niet het huis (mede)verkoopt.
Vanaf 1 januari 2003 is de legitieme een vordering in geld, waardoor het onterfde kind hooguit de positie van schuldeiser krijgt. De verdeling van de nalatenschap kan zonder zijn medewerking tot stand worden gebracht.
Als schuldeiser kan de onterfde inzage eisen en vorderen via de kantonrechter op grond van de wettelijke bepaling artikel 78, Burgerlijk Wetboek Boek 4.
Wat de aftrek van veel kosten betreft hebt u gelijk. Dat maakt de legitieme portie kleiner.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.