Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is in verzekeringstelling alleen bij een gevangenisstraf van min.4 jaar mogelijk?

Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
in: Wetgeving
1.6K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (2)

Inverzekeringstelling kan door de (hulp)officier van justitie worden bevolen voor feiten waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan. Dat staat in artikel 57 e.v. van het Wetboek van Strafvordering.

Voor welke feiten voorlopige hechtenis is toegestaan, staat in artikel 67 van het Wetboek van Strafvordering. Dat zijn, zo is te lezen in lid 1 onder a, allereerst de misdrijven "waarop naar de wettelijke omschrijving een gevangenisstraf van vier jaren of meer is gesteld".
Maar onder b en c van artikel 67 worden nog een aantal specifieke misdrijven genoemd waar voorlopige hechtenis voor is toegestaan. Voorbeelden van specifiek genoemde delicten zijn diefstal en mishandeling. Voor een complete lijst verwijs ik je naar het betreffende wetsartikel.

De conclusie is dus dat inverzekeringstelling niet slechts mogelijk is bij misdrijven waar een maximale gevangenisstraf van vier jaren of meer voor staat, maar voor alle misdrijven waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan.
Wellicht ten overvloede, maar voor de volledigheid: voor het rechtmatig in verzekering stellen van een verdachte is ook vereist dat dit in het belang van het onderzoek gebeurt en dat de (hulp)officier van justitie die het bevel geeft, de verdachte eerst verhoord heeft. Allemaal terug te lezen in artikel 57 van het Wetboek van Strafvordering.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden
Neen @Vragend Persoon dat is niet juist. In verzekeringstelling is mogelijk als het in het belang van het onderzoek noodzakelijk is dat u langer op het politiebureau blijft voor verhoor. De beslissing om over te gaan tot inverzekeringstelling wordt genomen door de hulpofficier van justitie. De beslissing tot inverzekeringstelling wordt genomen door de hulpofficier van justitie. Om deze beslissing mogen nemen heeft hij de verdachte eerst verhoord. Alleen een persoon die verdacht wordt van een feit waarop de wet een detentie van vier jaar of meer gesteld heeft plus een aantal specifieke feiten zoals omschreven in artikel 67 wetboek van strafvordering ) kan in voorlopige hechtenis worden genomen.
Er staat een zin dubbel in, maar dat laat ik zo.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
6 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding