Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag je werkgever je een boete geven en op non-actief stellen?

Een Feyenoord voetbalspeler heeft een boete gekregen van zijn baas en is voor 1 wedstrijd geschorst omdat hij een kroket at in de pauze. Kan dit zomaar? Kunnen werkgevers zomaar boetes uitdelen aan werknemers? En sinds wanneer gaat je baas erover wat je in de pauze eet? Als hij nou een sigaret rookte of een biertje dronk kan ik mij voorstellen dat zijn baas hier niet blij mee is, maar voor het eten van een kroket is volgens mij nog nooit iemand beboet. Wat zijn de rechten van de betreffende voetballer?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Ja, dat mag. Dat heet een boetebeding.

Een boetebeding moet aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet het boetebeding ten alle tijden schriftelijk zijn overeengekomen. Dat kan zowel in de arbeidsovereenkomst als in een document waarnaar de arbeidsovereenkomst verwijst, zoals een huishoudelijk reglement of de cao. Het boetebeding moet daarnaast duidelijk zijn omschreven: zowel voor welke voorschriften de boete geldt als de hoogte van die boete.

Ook de bestemming van de boete moet worden omschreven. Deze bestemmingskeuze mag niet middellijk of onmiddellijk persoonlijk voordeel voor de werkgever teweegbrengen. Een goed doel als boete-ontvanger behoort wel tot de mogelijkheden. Wanneer er daadwerkelijk nadeel voor de werkgever is, kan het boetebeding wel als gefixeerde schadevergoeding worden overeengekomen. Dan kan het geld wel aan de werkgever ten goede komen.
bamibal
7 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Dit is een gevalletje je kunt de spelregels niet tijdens het spel veranderen. Dus vooraf aan periode dat je werkt teken je een contract met spelregels. Maar deze spelregels, bedrijfsregels andere regels mogen niet met elkaar in strijd zijn. Dus de wet geldt voor iedereen, dus je kunt de wet niet bij werking stellen. Maar in dit geval mag het wel. Want de werkgever dient altijd het minimumloon uit te betalen. De wet zegt dat je onder bepaalde voorwaarde iemand op non-actief kunt stellen. En hoe lang. Nu kennen wij de voorgeschiedenis niet. Maar in dit voorbeeld gaat het om een voorbeeld functie van iemand die zeer goed betaald wordt en dan mogen speciale en uitzonderlijke eisen gesteld worden.

Nu zal dit geen gevolgen hebben voor normale werknemers. En alleen als de pauzes door betaald zijn en duidelijk is dat de acties in de pauze invloed hebben op de prestaties buiten de pauzes dan weer wel. Dus alleen iemand die zich duidelijk en zonder twijfel misdracht tijdens de werktijden, mag ook aangesproken en aansprakelijk gesteld voor gedrag tijdens zijn (korte) pauzes.

Maar ook tijdens bedrijfsuitjes en zo, dus let op bij kerstborrels en nieuwjaarsrecepties. En maak het niet te bont. Nu zijn veel werkgevers zeer sportief, maar toch ze staan wel in hun recht.

Toegevoegd na 13 minuten:
Uit de reactie blijkt dat het feit ging om een doorbetaalde pauze en een zogenaamde standby dienst. Dus de persoon in kwestie was vrij gesteld van werk, maar wat wel en niet mocht tijdens het pauze was wel zeer duidelijk of kon vooraf na gevraagd worden. En er was ook nog sprake dat met het eten grof geld verdient is.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing