Valt ex-werkgever aansprakelijk te stellen voor gemiste inkomsten?
Hele korte samenvatting: Mijn vrouw werkte 1FTE. Werd na herstel van haar eerste burnout een jaar later weer ziek. Verzocht de werkgever om arbodienst in te schakelen. Werkgever zegt contact opgenomen te hebben, en zegt dat ze gewoon moet komen werken (Later bleek hij nooit contact opgenomen te hebben). Vervolgens zelf geprobeerd het probleem op te lossen door van baan te wisselen (mede op advies van werkgever). Daar effectief 4 dagen gewerkt, en toen door nieuwe werkgever ziekgemeld en in Ziektewet gekomen.
Doordat zij bij die nieuwe werkgever maar 0,4FTE vervulde (die 4 dagen, (op papier 1 maand in dienst geweest =proefperiode)), is haar Ziektewetuitkering op die 0,4FTE gebaseerd.
Zij ontvangt als uitkering dus 70% van 0,4FTE = 28% van haar oorspronkelijke salaris, waar ze dus 70% ontvangen zou hebben wanneer die eerste werkgever haar ziek zou hebben gemeld. Ze loopt dus 2 jaar lang maandelijks 0,42% van een maandsalaris = +/-10 maandsalarissen aan inkomsten mis. UWV zegt: We kijken naar je laatste werkgever.
Ik vind: Die gemiste inkomsten is de schuld van bewust foutief handelen van de eerste werkgever.
Een dag later beweerde hij dit gedaan te hebben, zei :'je hebt een gedragsprobleem en je moet gewoon komen werken'. Hij heeft helemaal met niemand contact opgenomen.
Als hij dat wel gedaan had, was zij via die eerste werkgever ziekgemeld, en was bij haar uitkering met het dagloon van die werkgever gerekend. Door de omstandigheden kwam zij bij een andere werkgever terecht, en hoe kort ook, omdat zij daar even in dienst is geweest, en die haar ziekgemeld heeft, krijgt ze nu dus veel minder. Opgeteld gaat dat om veel geld.
Ze hoopte dat dat zou helpen, en is toen weggegaan. Kreeg vervolgens bij nieuwe werkgever een jaarcontract, wat uiteindelijk na 1 maand proeftijd (terecht) niet verlengd is.
Het vervelende is dat je er soms niet bij stilstaat dat er iets anders gebeurt dan zou moeten, dan je zou verwachten. Moedwillig dus , omdat je de gevolgen niet kunt overzien.
En dan bestaat er ook nog het risico dat bedrijfsartsen cynisch worden. Ze kunnen niet of beperkter dan hun collega's mensen beter maken en worden geconfronteerd met veel ellende.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.