Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Valt ex-werkgever aansprakelijk te stellen voor gemiste inkomsten?

Hele korte samenvatting: Mijn vrouw werkte 1FTE. Werd na herstel van haar eerste burnout een jaar later weer ziek. Verzocht de werkgever om arbodienst in te schakelen. Werkgever zegt contact opgenomen te hebben, en zegt dat ze gewoon moet komen werken (Later bleek hij nooit contact opgenomen te hebben). Vervolgens zelf geprobeerd het probleem op te lossen door van baan te wisselen (mede op advies van werkgever). Daar effectief 4 dagen gewerkt, en toen door nieuwe werkgever ziekgemeld en in Ziektewet gekomen.
Doordat zij bij die nieuwe werkgever maar 0,4FTE vervulde (die 4 dagen, (op papier 1 maand in dienst geweest =proefperiode)), is haar Ziektewetuitkering op die 0,4FTE gebaseerd.
Zij ontvangt als uitkering dus 70% van 0,4FTE = 28% van haar oorspronkelijke salaris, waar ze dus 70% ontvangen zou hebben wanneer die eerste werkgever haar ziek zou hebben gemeld. Ze loopt dus 2 jaar lang maandelijks 0,42% van een maandsalaris = +/-10 maandsalarissen aan inkomsten mis. UWV zegt: We kijken naar je laatste werkgever.
Ik vind: Die gemiste inkomsten is de schuld van bewust foutief handelen van de eerste werkgever.

7 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Waarschijnlijk niet, al zijn er gekkere dingen besloten door rechters.

Ik kan me wel voorstellen dat je dat vindt, maar feit is dat je vrouw zo te lezen zelf afscheid heeft genomen van haar eerste werkgever en een contract voor minder uren elders heeft aanvaard. Het UWV stelt nu terecht dat naar de laatste overeenkomst moet worden gekeken.

Mogelijk is er bij het beeindigen van de eerste arbeidsovereenkomst een beroep te doen op dwaling, omdat de eerste werkgever mogelijk een onjuiste voorstelling van zaken heeft gegeven. Natuurlijk zou uw vrouw de gevolgen hebben moeten overzien, maar mogelijk was zij niet in staat daar helder over na te denken omdat de eerste werkgever zijn zorgplicht niet was nagekomen.

Deze zaak is vanuit meerdere juridische kanten te bekijken. Ik adviseer om een (arbeidsrecht)advocaat in te schakelen en de situatie uitgebreid te bespreken. Mogelijk is er een invalshoek te bedenken.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing