Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

is het mogelijk om het AIVD gebouw te bezoeken ??

stel je belt ze op voor een afspraak om gewoon te kijken in dat kantoor gebouw https://www.aivd.nl/contact/bezoekersreglement

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Nee, het is niet mogelijk het gebouw te bezoeken. Op internet zijn er wel foto's te vinden van hoe het gebouw er van binnen uitziet. Vroeger was het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen gevestigd in het gebouw. Het gebouw werd in 1984 speciaal gebouwd voor dat ministerie in het kader van de deconcentratie van de rijkshuisvesting. Na de verhuizing van het ministerie naar Den Haag in 2002 heeft de AIVD in 2007 zijn intrek genomen in het gebouw. De CFI, een agentschap van het ministerie, bleef wel in het gebouw.

Volgens deze website http://192.113.208.81/Catalogus/objectview/printview.html?siteId=646 heeft de plattegrond van het pand wat weg van een spinnenweb doordat de architect kleine volumes steeds heeft herhaald. Dit is een verwijzing naar het structuralisme. Architect Philip Rosdorff heeft gebruik gemaakt van loopbruggen tussen gebouwdelen. Onder leiding van Karel Rosdorff, de broer van de oorspronkelijke architect, is het bijzondere structuralistische complex met zijn achthoeken verbouwd ten behoeve van de AIVD. Het voordeel van die achthoeken, zegt Jan, is dat ze in uiteenlopende kantoren kunnen worden verdeeld, van eenpersoons, tweepersoons tot vierpersoons ruimtes. Zie http://www.jaaphuisman.nl/151-Hoe_het_ministerie_van_onderwijs_veranderde_in_de_AIVD-vesting.html.

In het gebouw zijn nauwelijks grote ruimtes te vinden. Het bestaat uit talloze "pleintjes" waaromheen zich de kantoorruimtes bevinden. Volledig vierkante of rechthoekige kamers zijn er zeldzaam. Voor nieuwe medewerkers is het een doolhof. De pleintjes waren bedoeld voor (onverwachte) ontmoetingen en overleggen tussen de medewerkers van het ministerie.

In het tijdschrift SMAAK is in het verleden aandacht besteed aan het gebouw. SMAAK was het magazine van de Rijksgebouwendienst, en stond voor Stedenbouw, Monumentenzorg, Architectuurbeleid, Architectuur en Kunst. SMAAK wordt niet meer uitgegeven. Mogelijk kan je deze tijdschriften nog inzien, bijvoorbeeld bij het Nationaal Archief in Den Haag. Het gaat om deze artikelen uit de genoemde edities:

* Nieuw kantoor CFI, SMAAK-29, december 2006
* AIVD is vrijwel geruisloos in voormalig ministerie getrokken, SMAAK-37, juli 2008

Hier vind je foto's van het interieur van het gebouw:

https://geertmul.nl/wp-content/uploads/2007/04/RBM_02-09_2006-CFI_GeertMul-31.jpg
https://geertmul.nl/wp-content/uploads/2007/04/RBM_01-11_2006-CFI_GeertMul-3.jpg
https://georgeknightlang.files.wordpress.com/2012/11/dsc0008.jpg
Antoni
7 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing