Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is een bestuurswissel in een stichting af te dwingen?

Eerder vroeg ik al naar de mogelijkheden over veiligheid bij onze vereniging, die ingeschreven staat als een stichting. Ik heb een paar duidelijke stappen gezet om de veiligheid te garanderen, misschien niet even vriendelijk.
De reactie van het bestuur heeft mij zodanig gekwetst dat ik heb besloten het bestuur te verlaten, ik kan het niet meer.

Ik weet nu dat in de huidige koers de veiligheid niet te garanderen valt en er onvoldoende weerstand is om zaken te veranderen. Ik denk dat er alleen nog dingen te herstellen zijn als er mensen opstappen.

Nu is mijn vraag of het in het kader van veiligheid mogelijk is een bestuurswissel af te dwingen in een stichting op een legale en liefst officiële manier.

7 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Een bestuurswisseling is af te dwingen, maar wel door de leden of de ouders van de leden. Als het huidige bestuur veiligheid onvoldoende onder controle heeft en duidelijk verkeerde beslissingen maakt, dan kan de rechter of toezichthouders of gemeente een sportvereniging sluiten of eisen opleggen aan het bestuur. Dit verhaal en andere vragen is iets meer voor de krant en om te melden bij de bond. Klagen en vragen stellen hier kun je geen bestuurswisseling af dwingen.

Bij dit antwoord heb ik het feit dat het gaat om een sportvereniging zwaarder laten wegen, dan de rechtsvorm stichting. Maar rechtsvorm maakt wel uit over de weg hoe. En een jurist van de sportbond weet wel hoe. En de sportbond heeft de kennis en macht om zaken af te dwingen.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Ik ga er nu vanuit dat hetgeen waar u lid van het bestuur was absoluut een Stichting is en géén vereniging.

U bent als algemeen bestuurslid opgestapt, dus geen lid van het Bestuur en ook geen lid van de Stichting. Een stichting mag namelijk geen leden hebben. Personen binnen de stichting mogen zelfs geen rol binnen een stichting hebben of vervullen die op dat van een lid lijkt.

Het eerste Bestuur bestaat uit de oprichters. Verlaat iemand het Bestuur dan wordt een nieuw lid uitgezocht door de andere bestuursleden. Een stichting heeft géén leden die het Bestuur controleren en hoeft zich niet bij een algemene ledenvergadering te verantwoorden. Er zijn wel andere betrokkenen zoals donateurs of subsidieverstrekkers die willen weten waar het geld blijft. Dat kan via de oprichting van een Raad van Toezicht.

De rechtbank kan op verzoek van een belanghebbende of het Openbaar Ministerie de stichting ontbinden als
1. het vermogen van de stichting onvoldoende is voor de verwezenlijking van haar doel en de verkrijging van een voldoende vermogen in afzienbare tijd hoogst onwaarschijnlijk is
2. het doel van de stichting bereikt is of niet meer kan worden bereikt en wijziging van het doel niet in aanmerking komt.
Een stichting kan ook worden opgeheven of worden ontbonden door een bestuursbesluit. Onder normale omstandigheden is er verder niemand die een stichtingsbestuur naar huis kan sturen.

U verkeert dus als niet-bestuurslid niet in een positie om ook maar op enigerlei wijze het bestuur naar huis te kunnen sturen, laat staan een bestuurswissel af te dwingen.
Was u nog wel bestuurslid geweest dan had u een bestuurswissel kunnen bewerkstellingen als u de meerderheid van stemmen (van de bestuursleden) had gehad.
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing