Wat voor mogelijkheden heeft een gedetineerde om contact op te nemen?
Een vriend van mij is 2 weken geleden in gijzeling genomen vanwege openstaande boetes. Hij is dakloos en is de afgelopen maanden passant geweest bij een opvang, in afwachting van de aanvraag voor een briefadres en daklozenuitkering. Nu hij in gijzeling is genomen weet ik niet waar hij verblijft. Ik denk in een huis van bewaring. De opvang kan mij geen informatie geven omdat ik geen contactpersoon of familie ben. Politie idem dito. De betrokkene heeft echter al jaren geen contact met zijn familie en qua vrienden alleen 1 ander persoon. Van die andere persoon heb ik vernomen dat hij in gijzeling is genomen, omdat mijn vriend hem heeft gebeld vlak nadat het gebeurde. Volgens het huis van bewaring kan ik nu alleen bij mijn vriend op bezoek als hij contact met mij opneemt, hij zou de gelegenheid krijgen om telefoonnummer op te schrijven en te bellen. Van die mogelijkheid heeft hij dus gebruik gemaakt om zijn andere vriend te bellen. Die persoon is echter niet helemaal op de hoogte van het feit dat hij dakloos is etc en dus van niemand anders hulp krijgt. Ik wil mijn vriend graag helpen maar weet niet goed wat ik kan ondernemen. Mijn vraag is of iemand weet hoe dit in een huis van bewaring werkt. Kan de betrokkene eenmalig iemand bellen of krijgt hij hier vaker de gelegenheid voor? En krijgt hij alleen aan het begin de mogelijkheid om telefoonnummers op te schrijven of kan dit later ook nog? Zijn er nog andere dingen die ik kan doen om contact te krijgen of iets voor hem te doen?
De boete vervalt niet door de gijzeling maar moet inclusief de verhogingen betaald worden. Als de gehele boete betaald wordt binnen de termijn van de gijzeling wordt deze beëindigd.
Wil je dus echt helpen dan is de enige mogelijkheid om het LCA mee te delen dat u de gehele boete van uw vriend wil betalen.
betrokkene niet kan betalen.
De maximale duur om iemand te gijzelen in verband met het niet betalen van boetes aan het CJIB bedraagt zeven dagen per boete. Dit geldt dus voor boetes van € 350,00 (na verhoging!) of meer. In alle gevallen mag de gijzeling maximaal vijftien dagen duren. De maximale duur van vijftien dagen is bv overwogen en vastgesteld in de uitspraak van de rechtbank Den Haag. ECLI:NL:RBDHA:2014:6337
Menig officier houdt zich hier niet aan, een reden te meer om hier actief tegen op te treden door advocaten die gespecialiseerd zijn in gijzelingszaken. Het landelijk overleg coördinerend kantonrechters (LOCK) is van oordeel dat bij een langduriger gijzeling evenmin een betaling zal volgen als de betrokkene geen financiële middelen heeft. De gijzeling mist dan ieder doel en is daarom onwettig. Tijdens de gijzeling hoeft er voor een kort geding geen eigen bijdrage te worden betaald, er moet wel een eigen verklaring vrijheidsontneming worden ingevuld en naar de advocaat worden gestuurd.
http://gijzelingsadvocaat.nl/kort-geding-opheffing-gijzeling/ Het is een absurde situatie dat ogenschijnlijk niemand weet in welk huis van bewaring uw vriend momenteel verblijft. Het is van belang dat u te weten komt waar uw vriend zich bevindt, zoals u de situatie schetst heeft hij alle hulp die maar mogelijk is nodig.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.