Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

als de gedaagde zijn eis volledig verliest wordt dan ook mijn tegeneis verworpen?

Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
in: Wetgeving
1.3K
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden
Als u een tegeneis in wil stellen bent ú dus de gedaagde geweest en hebt u uw verweer verloren.
De verliezende gedaagde kan menen ook een vordering te hebben op de andere partij en een nieuwe procedure beginnen tegen de eisende partij. Handiger is om de tegeneis (eis in reconventie) reeds in dezelfde procedure te doen.
Dan worden de eisen feitelijk in één geding behandeld maar het zijn twee zelfstandige procedures.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

In het burgerlijk recht wordt de dagvaarding uitgebracht door de eiser en is gericht tot de gedaagde. In de dagvaarding zet de eiser zijn stellingen, standpunten en bewijzen. Hieraan kan de gedaagde zien wat hem verweten wordt en hoe de vordering van de eiser luidt. De gedaagde heeft geen eis, hem wordt iets verweten waartegen hij zich moet verweren. Als gedaagde verliest heeft de eiser dus gewonnen en kan er van een tegeneis geen sprake zijn.

Als gedaagde verliest kan het voorkomen dat de gedáágde een vordering meent te hebben op de eisende partij. Er wordt dan door de gedaagde een eis in reconventie (tegeneis) ingesteld. Wordt een eis in reconventie ingesteld, dan zijn er weliswaar twee zelfstandige procedures die in één geding worden behandeld.
Er kunnen dus twee naast elkaar bestaande procedures in één geding behandeld worden.
Oorspronkelijk eiser–eiser in conventie / gedaagde in reconventie
Oorspronkelijk gedaagde –gedaagde in conventie / eiser in reconventie

Vaak zullen de eis in conventie en de eis in reconventie met elkaar samenhangen, dat is echter geen voorwaarde. De eis in reconventie hoeft niets te maken hebben met de vordering van de oorspronkelijk eiser.

Het instellen van een tegenvordering kan invloed hebben op de bevoegdheid van de rechter. De kantonrechter is, kort gezegd,bevoegd bij vorderingen tot € 25.000,-- en wordt er gekeken naar het totaal van beide vorderingen.
Komt het totaal boven de € 25.000,-- dan dient de kantonrechter de procedure te verwijzen naar de sector civiel.

Toegevoegd na 19 minuten:
Conclusie: als gedáágde verliest kan deze een tegeneis instellen, deze eis wordt niet automatisch verworpen maar behandeld in een aparte zelfstandige procedure.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
7 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding