Kan een school aangifte doen van een mishandeling die thuis herft plaatsgevonden en zo ja wat is het gevolg?
Een kennisje van mij zit in een hele beroerde situatie.
Zij is 8 jaar geleden gescheiden van haar man. Ze hebben 2 kinderen. Zoon Jan (18) en dochter Anne (16). Damen hebben ze gedeelde voogdij. Niet via de rechtbank geregeld. De ene week woonden de kinderen bij de vader. De andere week bij de moeder.
De dochter heeft sinds een klein jaar een vriendje van 16. De vader keurde deze relatie niet goed. En heeft daar zo erg over zitten zeuren en zijn dochter het leven zo ziur gemaakt dat ze niet meer bij de vader wil wonen. Sinds juni woont ze dus bij de moeder en ze wil haar vader niet meer zien.
De vader is zo kwaad op de moeder. Dat hij nu Jan tegen de moeder en dochter op stookt. En Jan heeft het daar moeilijk mee. De gezinstherapeut heeft het er ook niet beter op gemaakt en legt alle schuld bij de moeder.
Nu is het laatst mis gegaan en heeft Jan zijn zus in elkaar geslagen. Anna is sinds het gezeur met haar vader depressief en krijgt daar medicatie voor. Maar volgens de gezinstherapeut is Anna lui en niet depressief. Jan is het hier mee eens.
Dasrom heeft hij zijn zuster in elkaar geslagen. Hij vind dat ze eens normaal moet doen.
Iedereen is hier enorm van ondersteboven en dat er iets niet goed gaat is duidelijk. Maar Anna wil absoluut geen aangifte doen tegen haar broer. Niet uit angst. Maar ze vind dat hij hulp moet hebben en geen strafblad.
De school van Anna is het hier echter niet mee eens.
Lees verder in de reacties:
Bij wijze van spreke is de moeder gaan slaan en krijgt de zoon de schuld. (of was je er zelf bij?) Iedereen die geen melding doet acht ik mede verantwoordelijk voor de volgende keer dat het fout gaat.
Wat de gevolgen zijn is niet te zeggen, er zal eerst het een en ander bewezen moeten worden.
Melding doe je om te voorkomen dat er een meisje kapot geslagen wordt.
Hopelijk krijgen we over een tijdje geen vraag of een school verantwoordelijk is voor de dood van een meisje omdat ze geen melding hadden gedaan. (het zou niet de eerste keer zijn)
http://maxius.nl/wetboek-van-strafvordering/artikel161 Voor sommige misdrijven geldt deze verplichting echter wel, bijv. bij levensgevaar, verkrachting of mensenhandel, behalve als diegene zich kan beroepen op het verschoningsrecht.
http://maxius.nl/wetboek-van-strafvordering/artikel160 Misschien zijn er meer specifieke regels die zeggen dat scholen / docenten verplicht zijn om aangifte te doen bij vermoeden van misdrijf. De school mag dus sowieso aangifte doen. Het lijkt mij ook verstandig dit te doen. Als de rechter ziet dat deze jongen meer gebaat is bij hulp dan bij straf, zal hij dit ook toekennen.
Als er ondertussen niet het e.e.a. veranderd is in deze relatie, ben ik benieuwd of dat een verbetering voor haar is.
Is het zo dat dit gezin al contact heeft met jeugdzorg ? Een 18 jarige die zijn zus in elkaar slaat omdat hij het " er niet mee eens " is. Hij vindt dat zus " normaal moet doen" en wil dat bereiken door haar in elkaar te slaan . Deze zoon wordt beschermd in plaats van de dochter. Je hoort het verhaal van een kant.
Een moeder die je vertelt dat de therapeut alles erger maakt en haar overal de schuld van geeft......
Deze gezinstherapeut is vast niet door de moeder gevraagd.
Kan het zijn dat het gezin "onder toezicht" staat ?
Een gekwalificeerde gezinstherapeut weet aan welke plichten er voldaan moet worden. Deze therapeut dient momenteel de regie in handen te hebben.
http://maxius.nl/wetboek-van-strafvordering/artikel161 Ik leg het zo uit, dat als school getuige is (in dit geval uit de tweede hand, 'de auditu'), dat school bevoegd is tot het doen van aangifte: "2. Wie mag aangifte doen? Uit de bewoordingen ‘een ieder die kennis draagt' van het eerdergenoemde wetsartikel kan worden opgemaakt dat niet alleen slachtoffers van een misdrijf of overtreding aangifte mogen doen. Ook getuigen van een strafbaar feit zijn daartoe bevoegd. Het gaat erom dat je wetenschap hebt van het gepleegde feit. Een slachtoffer of een benadeelde kan dus zelf aangifte doen, maar kunnen ook door middel van een bijzondere volmacht een familielid of vriend machtigen dit namens hen te doen. Ook getuigen zijn bevoegd tot het doen van aangifte."
http://www.judex.nl/rechtsgebied/strafrecht/columns/264/tien-vragen-over-het-doen-van-aangifte.htm
Artikelen in een wet kunnen niet los van elkaar gelezen worden.
Het is artikel 161 WvSv jo.artikel 163 WvSV.
In bedoelde zaak zegt HV duidelijk dat het slachtoffer absoluut geen aangifte wil doen, zij geeft dus geen toestemming.
Artikel 160 WvSV is hier niet aan de orde. Een testimonium de auditu is een weergave tijdens de rechtszaak van hetgeen een getuige zegt gehoord te hebben. De rechter mag deze verklaring gebruiken ter ondersteuning van zijn bewezenverklaring gelet op art. 342 lid 1SV. http://www.noorlandjuristen.nl/Strafrecht/TestimoniumDeAuditu/index.htm
http://www.hetrechtenstudentje.nl/jurisprudentie/eclinlhr1926bg9435-de-auditu-arrest/
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.