Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kun je orgaandonatie weigeren door een reden als geloof of afkomst?

Kan iemand een orgaandonatie weigeren bijvoorbeeld een moslim die een orgaan nodig heeft van een Nederlander die varkensvlees at en alcohol dronk? Er zijn ook mensen die tegen een bepaalde groep mensen zijn vanwege geloof. Mag iemand bijvoorbeeld een orgaan weigeren omdat hij niets van een jood wil hebben?

8 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

In de praktijk kan dat niet, omdat de donor anoniem is en blijft. Donororganen worden bovendien internationaal uitgewisseld dus de kans is groot dat een in Nederland gebruikt orgaan niet uit Nederland komt.
tinus1969
8 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Een patiënt mag altijd om wat voor reden dan ook een orgaandonatie weigeren. Een (volwassen) patiënt mag elke behandeling weigeren. Je ligt in een ziekenhuis uit vrije wil, niet omdat het moet.

Voor zover ik weet hoef je geen reden op te geven bij weigering, al zal een specialist ongetwijfeld met de patiënt hierover spreken.

Dat gebeurt ook al sowieso omwille van geloof.
Er zijn gelovigen die zeker weten dat hun God hen zal redden en bv. in het geval van katholieken (weet niet welke richting precies) is daar het geloof dat het lijden door God gewenst is en dus gedragen dient te worden. Zij mogen ook niet een einde aan het leven maken , dat ondraaglijk is door lijden aan een ziekte, euthanasie is onbespreekbaar.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Ja mag een donororgaan weigeren, natuurlijk. Als je geen orgaan wilt van een ander, dan krijg je dat niet. En als je geen orgaan wilt van een 'vreemde' of iemand waar je niets over weer (bijvoorbeeld om de redenen die je noemt) en het orgaan dat jij nodig hebt kan ook bij leven worden gedoneerd (bijvoorbeeld een nier of een gedeelte van de lever) dan kan het zijn dat iemand in je familie of vriendenkring bereid én in staat is (dus: het juiste bloed- en weefseltype heeft) om een orgaan te doneren bij leven. In dat geval zou het tot op zekere hoogte mogelijk zijn om te 'kiezen' van wie je een orgaan wilt ontvangen. Nu zeg ik 'tot op zekere hoogte', want afhankelijk van ook je eigen bloedgroep moet je al heel wat geluk moet hebben om überhaupt iemand in je omgeving te hebben die een exacte 'match' is, en dan moeten ze nog bereid zijn tot doneren ook. Maar goed, in theorie kan het.

Wat echter NIET kan, is een orgaan van een overleden - anonieme! - orgaandonor weigeren op grond van diens geloof of achtergrond. Die gegevens worden namelijk niet gedeeld. Nabestaanden van iemand die organen heeft afgestaan kunnen wel geanonimiseerde gegevens krijgen van de patiënten die een orgaan ontvangen hebben (bijvoorbeeld: een 33-jarige moeder van drie kinderen, een man van 52, etc.) en ook degene die een orgaan ontvangt zal hooguit dit soort gegevens (man/vrouw, leeftijd) te weten kunnen krijgen over zijn of haar (potentiële) donor.

Wat trouwens wél vaker voor zal komen, is dat een Jood of moslim geen hartklep zal willen ontvangen van een varken en dan zal kiezen voor een mechanisme hartklep. Dit is uiteraard gewoon mogelijk; je mag altijd een behandeling weigeren, ongeacht de reden. Als er dan een goed alternatief is dan zal dit aangeboden worden.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing