Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag een werkgever een rok op het werk verbieden?

Supermarkt:

Mijn man kwam vandaag thuis met het verhaal dat zijn vrouwelijke collega die streng Christen is niet de voorgeschreven werkkleding wil dragen.

Van het werk uit krijgt iedereen een spijkerbroek en een blouse zowel de dames als heren.

Nu wil zij die broek niet aan en komt dus met eigen rok naar het werk. Vandaag een zwarte, maar morgen misschien beige of bijvoorbeeld met bloemetjes.

Mijn man heeft daar geen problemen mee. Hij is vervangend filiaalmanager. Maar een collega heeft er wel een probleem mee. Zij is moslima en wil een hoofddoek dragen en blijkbaar is haar gezegd dat dit niet mag.

Nu zegt zij dat als haar collega wel een rok aan mag terwijl deze niet onder de bedrijfskleding valt, zij een hoofddoek en zo'n jurk mag dragen waar moslim vrouwen vaak in lopen. (Ik weet niet hoe zo'n ding heet)

Het bedrijf is het daar niet mee eens en wil nu alles verbieden. En allen verplicht stellen alleen de geleverde bedrijfskleding te dragen.

Wat mag nu wel en wat mag nu niet?
Mag het bedrijf dit doen?

En heeft iemand hier duidelijke bronnen bij? Omdat mijn man het voor zijn mensen wil opnemen, maar dan moet hij wel iets goeds hebben om mee aan te komen bij de directie of om aan de collega's te laten zien waarom hij niets voor ze kan doen...afhankelijk van de uitkomst.

Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Daar is geen kant-en-klaar antwoord op te geven. De rok is voor menige gereformeerde vrouw wat de hoofddoek voor de moslima is. Verbieden kan normaliter niet. Maar als bijv. de rok of de hoofddoek de kleur en/of het logo vam het bedrijf hebben, staat niets in de weg om deze verplicht te stellen. Het gaat allemaal om "redelijkheid" en "billjkheid".



"(...)wat mag uw werkgever voorschrijven als kledingvoorschriften? Wat zijn nu de objectieve regels?

Bedrijfsreglement
In het bedrijfsreglement of in de arbeidsovereenkomst mag een werkgever regels voorschrijven  voor kleding en uiterlijk. Maar die instructiebevoegdheid is wel beperkt, onder andere door de grondrechten zoals de vrijheid van godsdienst en van meningsuiting en de discriminatieverboden. (...)


Bedrijfsbroek verplicht?
Werkgevers mogen bedrijfskleding verplicht stellen als het functioneel is, bijvoorbeeld omdat werknemers dan beter herkenbaar zijn voor klanten of patiënten. Maar soms past die kleding niet bij de overtuiging of wensen van de werknemer. Zo vermaakte een schoonmaakster de bedrijfsbroek tot een bedrijfsrok. De rechter vond dat dat mocht omdat de rok keurig net over de knie viel en het bedrijfslogo en de zakken op precies dezelfde plek zaten als op de broek.


(...)

Religieuze uitingen in kleding en versiering
Voorschriften voor het dragen van religieuze kleding of voorwerpen liggen een stuk lastiger. Al snel is er dan sprake van een ‘direct onderscheid’, oftewel discriminatie. Een trambestuurder mocht een ketting met een religieus kruis niet zichtbaar dragen op het werk, hij moest het onder zijn kleding laten. Maar met een tulband, hoofddoek of boerka gaat dat niet. Uw werkgever mag u niet zomaar verbieden om die op het werk te dragen. Daar moet een goede reden voor zijn. Wat wel mag, is afspreken dat die kledingstukken in de kleuren van of van hetzelfde materiaal als de bedrijfskleding worden gemaakt. Verschillende Nederlandse bedrijven hebben een hoofddoek in het bedrijfskledingpakket opgenomen.

Kledingvoorschriften vanwege veiligheid, gezondheid en hygiëne
Voorschriften voor kleding of versiering vanwege veiligheid, gezondheid of hygiëne zijn een stuk makkelijker te geven. Die zijn gebaseerd op de arbowetgeving en de wettelijke plicht van de werkgever om te zorgen voor de veiligheid van zijn werknemers, klanten en bezoekers. Het verbieden van lange kettingen of oorbellen kan dan opeens heel noodzakelijk zijn."

Toegevoegd na 11 minuten:
https://www.arag.nl/particulier/actueel/berichten/kledingvoorschrifte
Computoon
8 jaar geleden
nee daar is geen concreet antwoord op te geven, een werkgever mag, net zoals scholen, uitdagende kleding verbieden. maar ja wat vind jij uitdagend? is een panty al uitdagend, of een rok? dus dit moet je in principe overleggen met je werkgever, kom je er niet uit dan kun je proberen je gelijk te halen bij de rechter, of ergens anders solliciteren
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing