Wat is de valkuil bij een testament wanneer partners vlak na elkaar overlijden?
Ik ben bezig met het opmaken van een testament, samen met mijn partner. Nu heb ik me ooit laten vertellen dat er een valkuil is bij de nalatenschap.
Het idee is dat wij, als partners, elkaar aanwijzen als erfgenaam. Dit geldt voor geld en goed, inclusief de eigen woning. Pas nadat de langstlevende overlijdt komt de erfenis ten goede aan familieleden.
Nu heb ik me ooit laten vertellen dat dit normaal gesproken prima werkt. Of nu eerst de ene partner en jaren later de andere partner overlijdt, of wanneer beide tegelijk overlijden - dit werkt kennelijk, althans, dat meen ik me te herinneren.
Maar er was ook iets met een valkuil wanneer beide *ongeveer* tegelijk overlijden, maar niet precies. Bijvoorbeeld bij een ernstig verkeersongeval. Beide partners liggen dan in het ziekenhuis, en overlijden bijvoorbeeld 30 seconden na elkaar. In zo'n geval schijnt de volgorde van overlijden enorm veel uit te kunnen maken voor wat er met de erfenis gebeurt, en dat schijnt anders te zijn dan wanneer beide partners tegelijk overlijden.
-- Wat is die valkuil?
-- Hoe kan deze valkuil worden vermeden?
Ik hoop dat deze vraag wordt gelezen door juridisch onderlegde personen die op basis van deze vage hints begrijpen waar ik op doel
erven ze niet van elkaar. Deze regel voorkomt dat uw erfgenamen (bijvoorbeeld
uw kinderen) twee keer erfbelasting moeten betalen over dezelfde nalatenschap.
In uw testament kunt u bepalen dat deze regeling ook geldt als uw partner en
u kort na elkaar overlijden. Dan krijgen uw erfgenamen geen dubbele heffing
van de erfbelasting. Maar dat is dus het verhaal bij kinderen van een stel. Maar misschien is dat wel wat cryo gehoord heeft.
Wie is eigenlijk de erfgenaam als het hele gezin tegelijk komt te overlijden, bijvoorbeeld tijdens de vakantie? Of nog verdergaand: wie is de erfgenaam als iedereen overlijdt op één ouder na? Als het hele gezin tegelijk overlijdt, bepaalt de wet dat het totale vermogen van beide ouders verdeeld wordt tussen de beide families van de ouders (ouders, broers en zussen). Als je liever hebt dat in dat geval jouw nalatenschap aan bijvoorbeeld een goede vriend of vriendin, één broer, een goed doel of een combinatie daarvan ten goede komt, dan kan dat in een testament worden vastgelegd. Als iedereen overlijdt behalve één ouder, wordt het helemaal spannend, vooral als die ouder relatief kort na de andere gezinsleden komt te overlijden. Zoiets is bepaald niet ondenkbaar bij auto-ongelukken. >>In dit geval komt het totale vermogen ten goede aan de familie van de langstlevende. De familie van de eerst-overleden ouder zit er dan helemaal naast. Als je dat sneu vindt, dan is er een testament nodig om (ook) hen weer in de nalatenschap te betrekken.<< Daarmee kan dan geprobeerd worden de situatie van gelijk overlijden en (vlak) na elkaar overlijden in effect hetzelfde uit te laten komen.
Dat de fiscus zich in de_handen zal wrijven bij dit soort erfstellingen is even een ander probleem De langstlevende blijft goed verzorgd achter Op grond van de wettelijke verdeling of een langstlevende testament (opgesteld als de zogenoemde ‘ouderlijke boedelverdeling’), wordt de langstlevende enig eigenaar van alles wat er is. http://www.notarisopdelaak.nl/testament.html
Ga naar een notaris die kan je dit precies uitleggen.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.