Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom mag tabak nog steeds verkocht worden?

De overheid ZEGT dat ze wil dat mensen stoppen met roken. Steeds meer anti rook reclames en campagnes. Steeds meer plaatsen waar roken verboden is.

Waarom komt er dan geen algeheel verbod?

Toegevoegd na 20 uur:
Ik ben trouwens geen anti roker. Ik snap alleen niet hoe het zit.

Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (4)

A het is geen drugs anders kunnen ze koffie ook wel verbieden.
B wat dacht je dat het aan belasting oplevert dat geld kunnen ze echt niet missen of het bier en de benzine stijgen naar €5 per liter
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Vergeet niet de tabakslobby die dik is ingeburgerd in de poltiek.

Er wordt veel geld betaald om ons te laten roken.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Omdat de Tweede Kamer daar (nog?) niet voor is, wellicht mede beinvloed door een sterke tabakslobby.
Tabak brengt accijnzen op (in 2014 2,454 miljard euro) maar de tabaksgerelateerde kosten voor gezondheidszorg zijn veel hoger (zie het artikel hieronder).

Zou de overheid een absoluut verbod instellen, dan zal dezelfde soort criminaliteit ontstaan als rond harddrugs. Voor velen is roken immers een vorm van verslaving. Zo'n verbod zal gehandhaafd moeten worden en dat brengt extra kosten van politie-inzet met zich mee, kosten van rechtszaken, e.d.

De overheid zou een ontmoedigingsbeleid kunnen voeren, in combinatie met het verder verhogen van de accijns op tabak.

Toegevoegd na 1 minuut:
"Roken kost de Nederlandse samenleving tussen de 21,2 en 43,2 miljard euro per jaar. Dat komt neer op gemiddeld 2.000 euro per hoofd van de bevolking per jaar, zo staat in een rapport van SEO Economisch Onderzoek.

Totale kosten van roken
De Stichting Eindspel Tabak, mede-opgericht door oud-minister Els Borst, vroeg de onderzoekers om de totale kosten van roken uit te rekenen. De kosten van roken zijn gemeten door twee situaties met elkaar te vergelijken: de hypothetische situatie dat niemand in Nederland rookt of ooit heeft gerookt met de werkelijke situatie waarin wel wordt gerookt.

In Nederland sterven jaarlijks 20.000 mensen aan ziektes die door roken worden veroorzaakt, schrijven de onderzoekers. Roken vergroot de kans op long-, darm- en leverkanker, andere longziekten en hart- en vaatziekten. Volgens het rapport rookt 25 procent van de bevolking, ondanks de waarschuwingen op pakjes sigaretten. Een groot deel van hen begint op jonge leeftijd, voor de 18de verjaardag, en komt er daarna niet of moeilijk vanaf.

Vooral (ex-)rokers kosten de samenleving veel geld: ze leven korter en hebben een lagere levenskwaliteit, aldus het onderzoek. Een deel wordt chronisch ziek door roken. Een roker overlijdt gemiddeld tien jaar eerder dan een niet-roker. Van de totale ziektekosten in Nederland wordt 13 procent veroorzaakt door roken. De meeste kosten komen voor rekening van de roker zelf. Maar er zijn ook maatschappelijke kosten: druk op de gezondheidszorg en een hoger ziekteverzuim bij rokers. De kosten van productieverlies en hogere zorgkosten komen evenredig terecht bij (ex-)rokers en nooit-rokers.

(...)
De stichting Eindspel Tabak wil een wettelijk verbod op de verkoop van tabaksproducten aan kinderen die na 1 januari 2017 worden geboren, om te voorkomen dat jongeren in contact komen met tabak.(...)"
Computoon
8 jaar geleden
Omdat een algeheel verbod niet haalbaar zou zijn en onrealistisch zou zijn.
Het zou bovendien niet of heel moeilijk te handhaven zijn, want wie controleert het en wie is een verklikker? Het zou vragen om moeilijkheden zijn in onze samenleving.
Hoe zou je omgaan met de vele 18+ studenten die uit het buitenland komen om hier te studeren? Zouden buitenlandse toeristen het dan wel mogen met alle gevolgen van dien (beroving enz)Zij moeten zich immers ook aan onze wetgeving houden als ze in ons land verblijven.
Vergeet ook niet dat er vele psychiatrische patiënten baat hebben bij een sigaretje en er niet buiten kunnen zonder er problemen mee te krijgen. Vooral diegenen die met een dopamine tekort kampen, zouden in een inrichting voor problemen zorgen en niet meer te handhaven zijn. Voor hen is het stofje nicotine net zo nodig als drugs bij een verslaafde.
Bovendien zijn we allemaal volwassenen met het recht (nog steeds!) om een eigen keuze te maken, ook al is het een slechte keuze.

De overheid kan alleen een ontmoedigingsbeleid voeren om het roken zo onaantrekkelijk mogelijk te maken in de hoop dat de volgende generatie geen behoefte aan roken zal hebben en daar is men volop mee bezig. Geleidelijk aan wordt de wet zo toch steeds meer aangepast op 'niet roken' zoals een verbod op tabaksreclame/-sponsoring, recht op rookvrije werkplek voor werknemers, waarschuwingen op verpakkingen en het niet verkopen aan jongeren onder de 18.

Onlangs is ook het toevoegen van smaakjes aan tabak verboden en straks mag tabak ook niet meer in de supermarkt enz. verkocht worden maar alleen in speciaalzaken.
Zo streeft de overheid ernaar om het draagvlak groter te maken voor niet-rokers.
Men verwacht zo, dat de kinderen die nu geboren worden, tegen de tijd dat ze 18 zijn, er geen behoefte toe voelen om te beginnen met roken.
Verwijderde gebruiker
8 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing