Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is het mogelijk de staat/gemeentes (aan de hand van de grondwet) via de rechtbank te dwingen extra sociale woningen bij te bouwen?

Het aantal sociale huurwoningen dat beschikbaar is, loopt niet gelijk met het aantal mensen dat op zoek is naar een betaalbare woning, vooral in de grote steden.

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

De overheid kan gemeenten niet dwingen om sociale huurwoningen te bouwen. Ze kunnen echter wel sturen en de provincie dwingen om dit bij hun gemeenten weer af te dwingen. Minister Blok (wonen/rijksdienst) zal dan een brief sturen naar de Commissarissen van de koning (hoofd provincie) en deze zullen dan hun gemeenten moeten opleggen om sociale woningen te bouwen.
Gemeenten zullen moeten doen wat de provincie bepaalt en de provincie moet weer datgene doen wat de overheid bepaalt....zo werkt het systeem ;-)

Het probleem is dat er wel genoeg sociale woningen zijn, maar dat een groot gedeelte wordt bewoond door mensen die inmiddels een te hoog inkomen hebben om recht te hebben op zo'n woning. Ze zijn eigenlijk bedoelt voor mensen met weinig inkomen.
Momenteel is wel het inkomen bepalend of je ervoor in aanmerking komt als nieuwe huurder, maar de mensen die ooit weinig verdienden en zo'n woning kregen, hebben inmiddels een te hoog inkomen gekregen en zitten er nog steeds. Er is namelijk nooit controle op geweest.

De minister heeft een paar jaar geleden bepaalt dat dit 'scheefwonen' moet worden tegengegaan en bij hen wordt de huurprijs sneller verhoogd dan bij de rest. de belastingdienst stuurt nu ook hun inkomensgegevens door naar de wooncorporaties om dit te kunnen bepalen. De Raad van State heeft echter begin februari bepaalt dat de belastingdienst deze gegevens niet mag verstrekken en daarop heeft Blok meteen een nieuwe huurwet gemaakt waarin een artikel is opgenomen waarin de Belastingdienst hiertoe wel verplicht wordt.

Het zal nog wel even duren voor alle scheefwoners zijn doorgestroomd. Gemeenten hebben inmiddels ook al vaak bij de prestatieafspraken met wooncorporaties de sociale huursector naar voren geschoven en ze opgedragen geen sociale huurwoningen meer in de verkoop te gooien. Iets wat veel gebeurde om de kosten te dekken die de overheid hen oplegde in de vorm van een verhuurdersheffing, die voor de staat 1,3 miljard in het laatje brengt. Veel gemeenten hebben ook geen ruimte meer voor nieuwbouw en dan moet je toch creatief zijn om aan de behoefte te proberen te voldoen ;-)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Nee. "Bevordering van voldoende woongelegenheid" is namelijk geen synoniem voor "bouwen", de staat is geen aannemer.

Verder is het de vraag of de woongelegenheid nu al niet "voldoende" is. Probleem is, dat nog steeds veel te veel mensen in zo'n woning wonen terwijl zij geld genoeg hebben om "vrije sector" te huren danwel een koopwoning te kopen. Als de overheid belastingmaatregelen tegen dit verschijnsel neemt, "bevordert" ze ook "voldoende woongelegenheid".

Toegevoegd na 3 minuten:
Een Amstelveense wethouder zei in een interview:

"Lange wachtlijsten, dus bijbouwen.

‘Helemaal niet. We hebben in dit land niet te weinig sociale huur, maar te veel. Het echte probleem is dat het voor de middenklasse enorm moeilijk is om een passende woning te vinden. Ik ben er een voorbeeld van: je begint met werken en hebt een laag inkomen onder de 34 duizend euro. Daarmee heb je recht op een sociale woning. Als je meer gaan verdienen, dan blijkt dat er niets is om te huren tussen de 700 en 1.000 euro. Dergelijke ‘duurdere’ woningen zijn er veel te weinig omdat de politiek-gestuurde woningcorporaties sociale woningen het belangrijkst vonden.’"
Computoon
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing