Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag je WW of andere bijstandsuitkering aanvragen nadat je er afstand van hebt genomen?

Hallo,
Situatie is als volgt, stel je voor als iemand zelf ontslag heeft genomen om voor zichzelf te beginnen (in de IT), in deze ontslag moest hij ook vermelden dat hij afstand doet van WW en andere bijstandsuitkeringen. Want deze persoon wou voor zichzelf beginnen. Maar na een jaar (werkloos te zijn geweest, bezig met zijn zaak) bleek het een flop te zijn (te weinig klanten, stekker gaat uit de zaak). Kan een persoon dan alsnog aanspraak maken op een WW uitkering of een andere bijstandsuitkering? Of geldt dan deze verklaring nog steeds, dat hij van zijn ex-werkgever geen uitkering mag aanvragen. Zijn ex-werkgever haalde als reden aan dat hij 1.) vrijwillig uit dienst is gegaan en 2.) dat hij dan dient mee te betalen als persoon in de WW gaat.

Ik hoop dat de vraag een beetje duidelijk is.

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Het is een beetje plausibel wat de werkgever destijds heeft afgedwongen.
De rechtsgeldigheid daarvan lijkt mij nogal dubieus, zeker waar het gaat om het verbieden van het doen van bijstandsaanvragen. Daar gaat hij niet over.

De WW wetgeving is idd. wel zo veranderd dat de werkgever mee in de lasten van een WW uitkering moet bijdragen, als 'n ex werknemer die aanvraagt en toegekend wordt.
Ook in gevallen van ontslag met wederzijds goedvinden kan er, onder bijzondere voorwaarden en omstandigheden, tóch recht bestaan op een WW uitkering.

Nu is dat echter te laat. Het recht op WW heb je nu niet meer, je bent immers eigen ondernemer. En die moet zelf zijn broek ophouden.
En zolang je ondernemer blijft heb je in principe wel recht op een uitkering BbZ
(Bijstandsbesluit Zelfstandigen) als je aan (een heleboel) voorwaarden voldoet.
Zie hiervoor: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/bijstand-voor-zelfstandigen-bbz

Maar ook als je al gestopt bent met je bedrijf en nog steeds werkloos, dan kom je wel in aanmerking voor de WWB (de wet werk en bijstand).
Ook weer met een heleboel voorwaarden en regels waar je je aan te houden hebt.

Zowel de BbZ als de WWB moet je bij de Gemeente aanvragen.

En dat rare beding van je werkgever van destijds.... die kun je vergeten.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Een ww-uitkering vraag je niet aan bij je voormalige werkgever maar bij het UWV. Een werkgever heeft niets te beslissen over de toekenning.

Als je echter zelf als werknemer vertrekt bij een bedrijf heb je geen recht op ww. Ook later niet, als de onderneming niet succesvol is. Dat is een risico bij ondernemen. Dus als het inkomen en vermogen beneden een bepaalde grens komen, komt een bijstandsuitkering in zicht. De gemeente zal daar echter allerlei eisen aan stellen. (Bijv. inschrijven als werkzoekende.)

Het lijkt me het beste dat betrokkene eerst ergens in loondienst gaat (uitzendbureau kan dus ook) waardoor ook ww-recht wordt opgebouwd voor het geval er een eind zou komen aan het dienstverband buiten eigen initiatief.

Toegevoegd na 7 minuten:
Voor de duidelijkheid:
Het UWV beslist (o.a.) over de toekenning van ww. Ww is een werknemersverzekering waarvoor werkgevers premie afdragen.
De gemeente beslist over de toekenning van o.a. bijstandsuitkeringen. Die worden betaald uit de belastingpot.
Computoon
9 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing