Heb ik het recht te weten waarom de politie naar mijn gegevens vraagt?
Of moet ik deze ten alle tijde laten zien, zonder dat ik de reden weet. Ik vroeg om de reden terwijl de politie mij staande hield. Toen ik vroeg of ik het recht had om te weten waarom de politie mijn ID wilde zien werd ik aangehouden voor verstoring van de openbare orde. Ik trapte daarvoor tegen een muur aan.
Alvast bedankt.
Artikel 2 Een ieder die de leeftijd van veertien jaar heeft bereikt, is verplicht op de eerste vordering van een ambtenaar als bedoeld in artikel 8a van de Politiewet 1993, een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 ter inzage aan te bieden. Deze verplichting geldt ook indien de vordering wordt gedaan door een toezichthouder. De politie hoeft je niet eerst te vertellen waarom ze je ID willen zien.
De toonplicht komt in feite neer op een draagplicht, zoals de overheid ook benadrukt. Zie https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/paspoort-en-identificatie/vraag-en-antwoord/wat-is-de-identificatieplicht, waar o.a. staat: " Omdat u het identiteitsbewijs verplicht moet kunnen tonen, betekent het in de praktijk dat u altijd een identiteitsbewijs bij u moet dragen. "
Nu staat er: toonplicht, hetgeen automatisch inhoudt dat men het bij zich moet hebben (op de omschreven plaatsen).
Het apart benoemen van "draagplicht" is dus overbodig.
1ste: nooit half quoten en
2de : de jis. niet onvermeld laten. Politiewet 2012 artikel 8
1. Een ambtenaar van politie die is aangesteld voor de uitvoering van de politietaak, is bevoegd tot het vorderen van inzage van een identiteitsbewijs als bedoeld in artikel 1 van de Wet op de identificatieplicht van personen, voor zover dat redelijkerwijs noodzakelijk is voor de uitvoering van de politietaak. 2. Gelijke bevoegdheid komt toe aan een buitengewoon opsporingsambtenaar als bedoeld in artikel 142, eerste lid, van het Wetboek van Strafvordering, voor zover dat redelijkerwijs noodzakelijk is voor de uitoefening van zijn taak.
https://www.om.nl/vaste-onderdelen/zoeken/@53448/identificatieplicht/
https://www.om.nl/vaste-onderdelen/zoeken/@86238/aanwijzing-0/
Burgers worden niet verplicht altijd een identiteitsbewijs bij zich te dragen maar moeten zo'n bewijs wel tonen als de politie of toezichthouders hen daarom vragen. ,,Het niet bij je hebben van een identiteitsbewijs, is dus het risico van de betrokkene''.
Zo’n artikel gaat een eigen leven leiden, aangezien de onjuistheden niet makkelijk te vinden zijn.
Gelukkig is @Sandokan wel zo attent. Zeer terecht merkt Sandokan op dat “een van de belangrijkste vaardigheden die je nodig hebt bij het gebruiken van het internet is bronnen op hun reputatie beoordelen, en in tweede instantie om gegevens te kunnen interpreteren.”
Ikzelf voeg nog toe: nog belangrijker zijn deze vaardigheden bij het interpreteren en toepassen van de wetten bij het voeren van een verdediging tijdens de rechtszaak.
Ander is het risico zeer groot dat men bij een scherpe Officier van Justitie of een gewiekste verdediger van de tegenpartij snel voor aap staat.
Verdachte is vrijgesproken omdat het niet dragen en daardoor niet kunnen tonen op de eerste vordering van de ID gebaseerd was op grond van religieuze overwegingen. “De Haagse kantonrechter heeft op dit punt dan ook een juiste uitspraak gedaan” is een misleidende bewering van de heer Van Someren.
Dat deze uitspraak door de Hoge Raad op 26 februari 2013 is vernietigd laat @Daki ook onvermeld. Hierbij de uitspraak van de Hoge Raad, de hele casus wordt nog eens herhaald.
Een relevante passage in de uitspraak van de Hoge Raad:
Ook uit jurisprudentie van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) blijkt dat het voor de uitoefening van politietaken van fundamenteel belang is dat de politie de identiteit van burgers kan vaststellen.
Let ook op het verschil tussen “vragen” en “vorderen”.
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHDHA:2013:BZ2283
http://uitspraken.rechtspraak.nl/inziendocument?id=ECLI:NL:GHDHA:2013:BZ2283 Over wat de precieze aanleiding is geweest voor het tonen of vorderen van het identiteitsbewijs mag ik niet oordelen, ik was er niet bij.
Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.