Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is een psychiater verantwoordelijk voor ongeluk die een client veroorzaakt heeft?

Twee dagen geleden stelde ik hier een vraag over het mogen opheffen van het beroepsgeheim van psychiaters als een client een gevaar dreigt te worden voor anderen. Daar kwam een reactie op waar verder geen andere reacties of antwoorden meer op kwamen maar die ik wel interessant vond.
Die reactie kwam er ongeveer op neer of psychiaters (mede)verantwoordelijk zijn als een client een ramp veroorzaakt als blijkt dat die psychiater dat enigszins had kunnen weten dat die ramp zou kunnen gebeuren. Aangezien er niet meer op die reactie gereageerd is en ik wel benieuwd ben of iemand hier er iets over weet, stel ik dat nu als vraag.

Toegevoegd na 1 minuut:
Ik had geen idee van de goede categorie waar deze vraag het beste in thuis hoort, vandaar de categorie wetgeving. Maar ik heb het idee dat dat niet helemaal klopt.

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

De enige die verantwoordelijk is voor een ongeluk is degene die het veroorzaakt.

Er wordt al lang nagedacht over doorbreking van beroepsgeheim. Het Centrum voor Ethiek en Gezondheid publiceerde regelmatig artikelen over ethische kwesties.

Het lijkt na een ramp altijd gemakkelijk om te zeggen dat de psychiater al op de hoogte was. Zoals ook bij Tristan v.d. V. in Alphen aan de Rijn, Volkerd van der G. etc. Er zijn duizenden mensen wegens depressieve klachten onder behandeling. Die maken allemaal wel een een zware periode door. Wie is die een op 10.000 die anderen in hun wanhoop meeslepen?

Want ook wanneer een psychiater weet dat een client door een zware periode gaat, dan nog is het pas " na de ramp" duidelijk hoe iemand zich heeft gedragen.

-----------citaat uit : http://www.ceg.nl/themas/bekijk/medisch-beroepsgeheim -------

In alle situaties dreigt er ernstig gevaar voor derden en is het gevaar niet anders te voorkomen dan door openbaarmaking van gegevens.
Het beroepsgeheim waarborgt zowel het individuele belang van de patiënt van vertrouwen en privacy, alsook het maatschappelijke belang dat iedereen hulp kan inroepen en kan rekenen op vertrouwelijkheid.

Anderzijds zijn er de maatschappelijke belangen als veiligheid, volksgezondheid en mensenrechten die hiermee kunnen botsen en reden kunnen zijn om het beroepsgeheim te doorbreken. Als die verschillende maatschappelijke belangen in conflict zijn, is morele afweging nodig.

Maatschappelijke opvattingen over de waarde die aan de verschillende belangen wordt toegekend, kunnen veranderen. Dat heeft gevolgen voor de grenzen aan het beroepsgeheim en de taakopvatting van zorgverleners. Vanwege een groter gewicht dat tegenwoordig wordt toegekend aan het opsporingsbelang, lijkt er behoefte te zijn aan een nieuw evenwicht tussen zwijgplicht en spreekplicht.

Ethische kwesties:
Moet het beroepsgeheim gemakkelijker doorbroken kunnen worden ten gunste van het vroegtijdig signaleren en melden van (dreigende) misdrijven, zoals kindermishandeling, huiselijk geweld of een ander misdrijf?
Door nauwere samenwerking van politie, justitie en psychiatrie wordt soms minder streng het beroepsgeheim gehanteerd. Welk belang van de cliënt of patiënt moet zwaarder wegen: de vertrouwensband en bescherming van de individuele patiëntgegevens of de integraal afgestemde zorgaanpak met het risico op schending van het beroepsgeheim?

------------------------------------------------einde citaat --------------
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing