Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is een echtscheidingsconvenant leidend?

Ik ben mijn ex partner een bedrag verschuldigd en dat is opgenomen in het convenant. Een half jaar later zijn wij samen via een schriftelijk overeenkomst overeengekomen dat we dit bedrag verlagen. Dit hebben we beide getekend. Wat is nu leidend? Ik hoor verschillende verhalen. 1 Dat de rechter geen boodschap heeft aan overeenkomsten later gesloten door personen. 2. Terwijl de andere weer zegt dat het duidelijk een overeenkomst is dus ook rechtsgeldig. Wat is het nu?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

In principe is het echtscheidingsconvenant leidend, maar omdat jullie later in onderling overleg samen hierop een wijziging hebben aangebracht en die ook samen hebben ondertekend geldt dan die wijziging.

Maar een rechter is altijd vrij om een eigen beslissing te nemen, dit zou bijvoorbeeld het geval kunnen zijn als hij van oordeel is dat een van de partijen onder druk is gezet en er dus geen sprake zou zijn van vrije wilsovereenstemming.

Maar als jullie beiden samen hebben besloten om een nadere schriftelijke overeenkomst aaa te gaan dan zal de rechter zich hieraan waarschijnlijk houden.
Ceeve
10 jaar geleden
Het scheidingsconvenant is een schriftelijke overeenkomst tussen u en uw ex- partner. In het scheidingsconvenant staan alle afspraken die te maken hebben met de echtscheiding. Een scheidingsconvenant is pas rechtsgeldig wanneer deze is opgemaakt door een advocaat of notaris.
De onderwerpen van een scheidingsconvenant kunnen zij:
afspraken over de verdeling van de bezittingen (inboedel, auto’s e.d.)
afspraken over de woning (wie blijft er wonen, of wordt het verkocht)
afspraken over het verdelen van spaargeld, leningen en aandelen enz.
afspraken over het pensioen.

Het kan voorkomen dat men na een periode wijzigingen wilt aanbrengen in het scheidingsconvenant. Voorwaarde hiervoor is dat beiden het willen. Als dit het geval is, dient men een aanvullende overeenkomst te maken. Hierin dient te worden opgenomen wat er uit het oorspronkelijke convenant komt te vervallen en welke bepalingen daarvoor in de plaats komen. Dit dient zeer precies omschreven te worden.
Daarna kan men het document ondertekenen met vermelding van de datum waarop men het document tekent.
Als één van beiden het convenant wilt wijzigen en de ander is het er niet mee eens, dan hangt het van het convenant af of de afspraken gewijzigd kunnen worden. Haast altijd is in het scheidingsconvenant opgenomen dat het convenant niet kan worden ontbonden, niet geheel en niet gedeeltelijk.
Onder bepaalde omstandigheden kunnen er wijzigingen plaatsvinden wanneer er sprake is van onvoorziene omstandigheden op grond waarvan het niet redelijk is elkaar aan de gemaakte afspraken te houden. Met andere woorden: een antwoord op de vraag of een echtscheidingsconvenant gewijzigd kan worden wanneer één van beiden het daar niet mee eens is, is niet te geven.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing