Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Moet het uwv een onpartijdige arboarts inschakelen?

Ik ben jonger dan 27 en ontvang van de gemeente een uitkering, het uitbetalen hiervan is uitbesteed aan een bedrijf wat er dus voor betaald krijgt om dit te doen.
Dit is een bedrijf dat door middel van subsidies jongeren onder de 27 aan het werk zet, verstandelijk en geestelijk gehandicapte mensen werk aan kan bieden.
Hier werken dus behoorlijk wat mensen wat betekend dat de subsidie die het bedrijf ontvangt aanzienlijk is.

Nu wordt er van mij verwacht dat ik naar de arbo arts van ditzelfde bedrijf ga zodat deze mijn werkcoach kan vertellen hoe inzetbaar ik ben op de arbeidsmarkt (vanwege rugklachten niet geheel inzetbaar qua zwaar werk).

Probleem is dat het bedrijf dus groot belang heeft in het behouden van de subsidies en dat ze nooit iets zullen doen wat negatieve gevolgen heeft voor diegene waar ze de subsidie van krijgen, met andere woorden onpartijdig.

Mag dit zomaar of zijn ze verplicht een 3e partij in te schakelen als ze de bevindingen gebruiken om af te dwingen dat ik werk ga doen wat ik niet mag/aankan vanwege mijn rug?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Je mag dat bedrijf als je werkgever beschouwen. Een werkgever betaalt zelf de kosten van de arbodienst (zoals hij bijv. ook de kosten betaalt voor de accountant die de jaarrekening van het bedrijf controleert).
Het lijkt wat krom maar dit is 'normaal'.

De arboarts moet zich houden aan allerlei wettelijk voorgeschreven procedures en wordt geacht zodanig professioneel te zijn dat hij alleen rekening houdt met arbeidsmedische zaken.

Toegevoegd na 2 minuten:
Een werkgever kan overigens het advies van een arboarts naast zich neerleggen (onverstandig overigens) en dan kan de werknemer andere acties gaan ondernemen.

Toegevoegd na 5 minuten:
Dit mag dus (zoals jij het noemt) "zomaar", omdat het zo geregeld is.
Computoon
10 jaar geleden
Met het systeem meegaan is meestal makkelijker dan ertegenin gaan.
Eerst moet je je huisarts en specialist op de hoogte brengen van wat jij denkt dat je kunt en wat je denkt niet te kunnen. Houd je ook aan de medische tips die ze je geven en de adviezen en ga naar therapie als dit gevraagd wordt.
Het klinkt misschien plat, maar er wordt van een zieke werknemer/uitkeringsgerechtigde verwacht dat hij/zij er alles aan doet om beter te worden of dit in ieder geval te proberen. Ga hiermee niet over je grenzen heen. Het is beter 1 stap vooruit te gaan dan 10 stappen achteruit wanneer je je overbelast.
Ten tweede is het aan te bevelen per dag bij te houden wat je doet en wat dit voor gevolgen heeft voor je rug en je psyche. Ook het getrek van het re-integratie bedrijf en de instanties kunnen nogal wat energie vergen.
Ten derde kun je ook bij houden wat er besproken wordt met artsen en instanties. Houd bij op welke dag en met wie je gesproken hebt en waarover het ging.
Zo kun je altijd alles terug vinden en bij twijfel ook de tegenpartij erop wijzen wat ze van je gevraagd/geëist hebben.
Ten vierde: zorg dat je een rechtsbijstandverzekering hebt. Dan kun je hier een beroep op doen en vragen stellen over hoe je het beste de dingen kunt aanpakken qua communicatie met de instanties.
Wanneer je dit niet kunt betalen zijn er verenigingen voor mensen met een beperking die je om raad kunt vragen.
Ten vijfde: stel dat je echt niet kunt, dan moet elke instantie jou serieus nemen. Ze zijn er in de eerste plaats voor jou. Wanneer je ziek bent moet je naar de bedrijfsarts. Als het met deze niet klikt mag je dit aangeven.
Wanneer de gemeente dit wil kan het gebeuren dat een expertise gevraagd wordt. Je wordt dan door een (als het goed is) onafhankelijk bedrijf medisch, psychologisch en arbeidsdeskundig gekeurd. Zo wordt bekeken wat je aan kunt.
Stel dat men een baan voor je vindt en het, ondanks alle inspanningen, allemaal niet lukt, meld je dan gewoon ziek.
Maar probeer wel aan een baan te komen wat je leuk lijkt en wat binnen je vermogens ligt. Al is het maar voor een aantal uren per week. Als je echt niet kunt werken, probeer dan een dagbesteding te vinden i.d.v.v. een opleiding waarmee je hoopt in de toekomst iets aan te hebben.
Zo laat je aan alle partijen zien dat je iedereen ter wille bent.
Als laatste: blijf beleefd en vriendelijk. Daarmee kom je er vast!
Succes en beterschap.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing