Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

meldt het ziekenhuis tekenen van verkrachting en mishandeling bij de politie?

Als je in het ziekenhuis komt voor een operatie, en los daarvan merken de artsen en verpleegkundigen letsel op van verkrachting en mishandeling, wordt dit dan gemeld bij de politie?

Toegevoegd na 4 dagen:
Heel erg bedankt voor alle antwoorden.

Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
in: Wetgeving
2.5K
ronron1212
9 jaar geleden
hoe merken ze kenmerken van verkrachting?
Ritsuka
9 jaar geleden
misschien iets met vreemde blauwe plekken binnenkant bovenbenen?
wel eens bij CSI gezien
Erna55
9 jaar geleden
Ik hoop heel erg dat dit niet iets is wat jezelf is overkomen ?.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Het beste antwoord

Als het spel gespeeld wordt zoals het hoort worden mishandeling en verkrachting van kinderen altijd gemeld aan de autoriteiten, ik meen tot 16 jaar.

In andere gevallen wordt eea besproken met de patient, het ziekenhuis zal in dat geval niet uit zicht zelf aangifte doen en zijn ze gehouden aan de wet en de eed die ze afgelegd hebben. Wel zullen ze er alles aan doen om je te overreden om aangifte te doen.

Het is zeer kwalijk als je slachtoffer bent en er zou alles aangedaan moeten worden de daders te straffen en daarvoor is een aangifte belangrijk. Overigens er zijn altijd vertrouwenspersonen in een ziekenhuis waarmee je, in het diepste geheim, dit soort zaken kan bespreken en die raad kunnen geven.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Een veel gemaakte fout is het idee dat een vertrouwenspersoon er is om vertrouwelijke gesprekken over allerlei misstanden te voeren. Deze persoon in het ziekenhuis gaat over klachten van (sexuele) intimidatie van het personeel over het personeel. Als patiënt zou je hier eventueel terecht kunnen als je je (sexueel) geïntimideerd voelt door een personeelslid, maar je kunt ook het hoofd van de betreffende afdeling inschakelen.
Het taakgebied van een vertrouwenspersoon is werk-gerelateerd en gaat niet over privé omstandigheden. KIndermishandeling thuis valt daar dus niet onder. Een vertrouwenspersoon kan wel doorverwijzen.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
@carmel, het is inderdaad een wijd verbreid misverstand dat een vertrouwenspersoon van een ziekenhuis zaken behandelt die extern zijn gebeurd en niets met hun personeel te maken hebben. Zij geven hoogstens een adres voor doorverwijzing, bv het adres van slachtofferhulp of een melding aan het AMK als het om kinderen gaat.

Andere antwoorden (3)

Ja, kijk de artikelen 422bis en Art. 458bis van het Strafwetboek er maar op na.

Het doel van artikel 422bis is het bestraffen van het feit geen hulp te verlenen aan iemand die in groot gevaar verkeert. Naargelang van het geval kan deze hulp erin bestaan de openbare overheid in te lichten, maar ze kan ook van een totaal andere aard zijn.

Dit artikel laat de geneesheer die vaststelt dat een persoon blootgesteld is aan ernstig gevaar toe de procureur des Konings daarvan in kennis te stellen voordat het gevaar werkelijkheid wordt.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Wel handig om er even bij te vermelden dat dit Belgisch recht is, waar dit een Nederlandse website is.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
@odessa
Dieze site is OOK Belgisch, probeeer maar eens .be
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
Hier wordt het een en ander uit zijn verband gehaald: Het doel van het artikel 458bis is aan de bewaarder van het geheim spreekRECHT te geven, d.i. het recht de procureur des Konings in te lichten wanneer een bepaald misdrijf gepleegd werd en het slachtoffer blootgesteld is aan een groot gevaar of er ernstige aanwijzingen zijn dat andere personen het slachtoffer zouden worden van het strafbare gedrag. De Code van geneeskundige plichtenleer stelt in artikel 61, § 1:
Als een geneesheer vermoedt dat een kind wordt mishandeld, seksueel wordt misbruikt of ernstig wordt verwaarloosd dient hij te opteren voor een multidisciplinaire benadering zoals bijvoorbeeld de inschakeling van een voor die problematiek opgerichte specifieke voorziening. Indien een geneesheer vaststelt dat een kind in ernstig gevaar verkeert dient hij onmiddellijk het nodige te doen om het kind te beschermen. Indien het gevaar dreigend is en er geen andere middelen zijn om het kind te beschermen, KAN de geneesheer de procureur des Konings in kennis stellen van zijn bevindingen.
De ouders of de voogd van het kind zullen door de geneesheer geïnformeerd worden over zijn bevindingen en de initiatieven die hij wenst te nemen tenzij dit de belangen van het kind kan schaden.

Alvorens om het even welk initiatief te nemen, dient de geneesheer voorafgaandelijk met het kind te overleggen in de mate dat zijn onderscheidingsvermogen dit toelaat. Het artikel 458 geeft de arts het recht zijn beroepsgeheim te verbreken in zeer uitzonderlijke gevallen, als het gaat om een acute noodsituatie. Is het slachtoffer ouder dan 16jaar, dan dient deze zelf het initiatief tot aangifte te nemen.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
@iHave, de Nederlandse en de Belgische wetgeving zijn niet altijd gelijk.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
@joandarc
Dat is precies mijn punt. Als deze site zowel een Nederlandse als Belgische url heeft, dan is het niet handig als er bij wetgevingsvragen geen rekening wordt gehouden of niet duidelijk wordt vermeld dat dit de Nederlandse of de Belgische situatie is.
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
iHave, helemaal waar
Ziekenhuizen hebben een wettelijke plicht om minderjarige slachtoffers van (seksuele) mishandeling te beschermen.
Ze zijn verplicht om bij een hulp-officier van justitie een melding te doen.

In sommige ziekenhuizen waren er minder meldingen dan gemiddeld in Nederland. Deze cijfers zijn door inspectie volksgezondheid met de ziekenhuizen gecommuniceerd. Dit heeft ertoe geleid dat diverse ziekenhuizen een nieuw protocol kindermishandeling hebben ingevoerd. De gezondheidswerkers hebben cursussen gekregen: " waar op te letten bij kindermishandeling" . Na een jaar bleek in een bepaald ziekenhuis het aantal aangiften meer dan vervijfvoudigd.

Ziekenhuizen zijn verplicht aangifte te doen. Of het daadwerkelijk gebeurd? Het is en blijft mensenwerk, en is afhankelijk van de alertheid van het ziekenhuispersoneel.
(Lees meer...)
Erna55
9 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden
??? Dit antwoord is echt niet goed.
Dat ziekenhuizen kindermishandeling moeten melden heeft de directeur Jeugdzorg Gemma Tielen ooit eens in een toespraak gezegd in 2009.
Verplicht om bij een hulp-officier te melden. Als een ziekenhuis al meldt is dit een melding van het vermoeden van kindermishandeling bij het AMK.
Als uw vraag een minderjarige betreft het volgende: kindermishandeling is een gevoelig onderwerp. Door de aangescherpte richtlijnen en speciale checklisten herkent medisch personeel vormen van seksueel misbruik, emotioneel en lichamelijk geweld sneller indien kinderen voor medische hulp in het ziekenhuis zijn. Het gaat ook om kinderen die op de spoedeisende hulp komen met kleine klachten, maar die wel verdacht zijn. Medisch personeel van ziekenhuizen doet geen aangifte bij politie.
Bij bijvoorbeeld (een vermoeden van) kindermishandeling dient het medisch personeel het AMK of de Raad voor de kinderbescherming in te lichten. Het AMK geeft advies en onderzoekt (vermoedelijke) situaties van kindermishandeling.
http://www.amk-nederland.nl/over-amk/

Betreft uw vraag een persoon die de leeftijd van 16 jaar heeft bereikt, dan is het wel mogelijk dat een vertrouwensarts vragen aan de patiënt stelt. Indien uit de antwoorden van de patiënt blijkt dat er waarschijnlijk sprake is geweest van verkrachting en mishandeling dan zal hulp worden aangeboden via slachtofferhulp en het advies gegeven worden om aangifte te doen. Het medisch personeel doet zelf op eigen initiatief geen aangifte.

Als de betrokkene aangifte heeft gedaan kan hij/zij toestemming geven voor het openbaar maken van zijn gegevens aan politie/justitie in verband met een eventueel onderzoek. Het betekent niet dat hij verplicht is te spreken.
Bij het maken van de keuze moet de arts zich de volgende vragen stellen:
. Kan de patiënt het probleem zelf oplossen.
. Is er een reëel risico op acuut en direct gevaar.
. Wordt het risico daadwerkelijk weggenomen door politie/justitie te informeren.
. Is er geen andere weg om de dreiging weg te nemen.
. Is er een redelijke verhouding tussen middel en doel.

Voor meer informatie type in Google: IX.11 Beroepsgeheim arts jegens politie en justitie en open
[pdf] IX.11 Beroepsgeheim arts jegens politie en justitie van vhn.artsennet.nl

Een kort antwoord: als artsen tijdens een ziekenhuisopname bij de patiënt (ouder dan 16jaar) letsel opmerken waarvan zij vermoeden dat dit een oorzaak kan zijn van mishandeling of verkrachting wordt er geen aangifte gedaan.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
9 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding