Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat zijn je rechten als je tweedehands artikelen koopt?

op een particuliere website bijvoorbeeld.

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Er zijn heel veel regels op de koop van toepassing die de koper beschermen, ik noem er enkele:

In het specifieke geval dat je als particulier via internet iets koopt en de verkoper van de tweedehands artikelen handelt als beroep/bedrijf is de koop een overeenkomst op koop op afstand waarbij je het recht hebt om de koop zonder opgave van redenen binnen 7 werkdagen na ontvangst van het product te ontbinden (art 7:46d BW). Dit geldt niet als je koopt van een particulier.

Daarnaast moet het product (tweedehands of nieuw) voldoen aan de overeenkomst (conformiteit van art 7:17 BW). Het artikel voldoet niet aan de conformiteitseis indien het niet de eigenschappen bezit die je als koper op grond van de overeenkomst mocht verwachten. Dat het product tweedehands is betekent over het algemeen dat je minder van het product kunt verwachten. Dit artikel geldt ongeacht of de verkoper particulier is danwel handelt in de uitoefening van een beroep/bedrijf. Als niet aan de conformiteitseis is voldaan mag je volgens art 7:21 BW aflevering van het ontbrekende, herstel of vervanging van de zaak eisen en is dit niet mogelijk mag je ontbinden of de prijs verlagen (art 7:22 BW).

De zaak is pas vanaf aflevering af voor risico van de koper (art 7:10 BW) en indien recht op ontbinding of vervanging inroept blijft de zaak voor risico van de verkoper. Als er de verkoper haar verplichting tot levering niet na komt mag de betaling van de prijs worden opgeschort door de koper tot is nagekomen (art 6:262 BW).
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Via Internet en via een particulier ongeveer dezelfde als wanneer je iets koopt op de rommelmarkt of via een advertentie : garantie tot de deur. Wat niet wil zeggen dat er niet heel veel prima spul tussen zit, en je jezelf op die manier ene hoop ellende kunt besparen.

Je moet alleen een beetje oppassen met zaken doen via Marktplaats enzo, want er zitten wel louche figuren tussen. In de regel is het eerst betalen, dan leveren. Maar als je betaald hebt en er wordt niks geleverd, heb je helaas geen poot om op te staan. Bij dure dingen is het dus meestal beter ze op te halen en dan boter bij de bis te doen.

In tegenstelling tot koop in winkels heb je echter geen kopersbescherming of rechten op garantie of wat dan ook. Koop je iets dat na 1 keer al kapot is (je controleert natuurlijk bij aanschaf in eerste instantie of het werkt) dan is dat gewoon pech. Of de verkoper het in dat geval terugneemt, is 100 % coulance van de verkoper.

Koop je tweedehands artikelen bij een officiële handelaar in tweedehands artikelen, een winkel dus, dan heb je iets meer rechten, afhankelijk van de status van de handelaar Een tweedehands spelcomputer met drie maanden garantie in een reguliere winkel bijvoorbeeld, geeft je gewoon recht op een werkend apparaat dat het minstens drie maanden blijft doen.

Het hangt dus een beetje af waar, van wie en onder welke voorwaarden je koopt.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Iedere verkoopsite heeft een reglement, en daarin kun je lezen wat je rechten zijn.
Vooral goed uitkijken en je gezonde verstand laten werken.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing