Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kan ik individueel mijn huurtoeslag aanvragen, in plaats van gezamenlijk met mijn medebewoner?

Ik woon samen met een vriendin. Wij zijn er recent achter gekomen dat wij recht op huurtoeslag hebben. Nu heb ik deze aangevraagd. Wij komen uit op een bedrag van 100 euro per maand. Maar zij zit op een salaris van 2200 en ik 5000. Ik ben namelijk student. Als zij nog iets meer groeit in haar salaris (wat binnenkort gaat gebeuren) krijgen wij helemaal geen huurtoeslag meer. Dit lijkt mij erg oneerlijk, omdat ik een heel laag inkomen heb????

Nu heb ik de belasting hierover gebeld en kreeg het volgende te horen: Wat ik zou kunnen doen is met mijn verhuurder regelen dat we een nieuw contract opstellen waar alleen zij in het contract komt te staan en dat ik van haar ga onderhuren (of andersom). Zo kun je individueel je huurtoeslag aanvragen.

Nadat ik mijn verhuurder heb gebeld om dit te regelen, heb ik nogmaals gebeld met de belastingdienst, nu kreeg ik een werknemer aan de lijn die vertelt dat dit absoluut niet mogelijk is...... Hij zegt dat omdat ik nu tegenstrijdige informatie heb gekregen ik het beste de vraag schriftelijk kan toesturen naar de belastingdienst, maar hier gaan veel weken overheen.

Is er iemand die mij hier iets over kan vertellen? Want ik heb al berekend als ik de huurtoeslag individueel zou kunnen invullen dan verdrievoudigd het bedrag wat ik nu met haar moet delen. Zij zal echter niets meer ontvangen omdat zij te veel verdiend, maar dit kunnen wij onder elkaar regelen.

DANK!

Toegevoegd na 4 dagen:
Fout gemaakt in salarissen:
Zij heeft 22.000 per jaar en ik 5.000 per jaar.

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Wetgeving
1.3K

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Het is te begrijpen dat u tegenstrijdige informatie van de Belastingdienst hebt gekregen. Allereerst is onduidelijk hoeveel het jaarinkomen is van u en van uw vriendin. € 2000 en € 5000 per maand of op jaarbasis?

In de tweede plaats: er is voor u geen keus. De feiten bepalen of u huurtoeslag kunt krijgen. Huurtoeslag kunt u alleen krijgen als er géén gezamenlijke huishouding is: er wordt niet gezamenlijk gegeten, TV gekeken, geen gezamenlijke boodschappen, vakantie e.d. De portemonnees blijven geheel gescheiden. M.a.w. U bent of blijft de huurder. U heeft of krijgt een onderhuurder (uw kennis / vriendin) met wie een zakelijke relatie bestaat. Met deze onderhuurder heeft of gaat u een schriftelijk huurcontract afsluiten. Voor onderhuur is toestemming van uw verhuurder vereist.

Als uw vriendin onderhuurder zou zijn, telt haar inkomen niet mee voor de huurtoeslag. De huur die zij aan u betaalt hoeft niet te worden opgegeven.

Maar als er geen sprake is van zakelijke onderhuur - lijkt het geval te zijn - kunt u verder de huurtoeslag vergeten. Het toetsingsinkomen (gezamenlijk inkomen) zal te hoog zijn.

Toegevoegd na 2 uur:
U gebruikt het begrip medebewoner. Het begrip medebewoner brengt met zich mee dat er geen sprake is van onderhuur. Medebewoners zijn bijvoorbeeld inwonende kinderen of een familielid / kennis die aan het huishouden deelneemt. Zolang er geen schriftel;ijk huurcontract aanwezig is gaat de Belastingdienst uit van gezamenlijke huishouding.
(Lees meer...)
fisbel
10 jaar geleden
fisbel
10 jaar geleden
Er valt iets voor te zeggen dat u de hoofdhuurder wordt met 1 naam op het huurcontract en dat u een apart huurcontract opstelt met uw vriendin. Voorbeelden van huurcontracten zijn op internet te vinden. Uw vriendin wordt onderhuurder en betaalt aan u de huur die in het contract is vastgesteld. U betaalt de volledige huur aan de verhuurder. U krijgt op grond van uw inkomen maximale huurtoeslag.

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding