Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

mag ik mijn kind volgens de nederlandse wet, de naam Casanova geven?

Is het toegestaan om mijn kind volgens de Nederlandse wet van namen, mijn toekomstige kind, Casanova te noemen?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Waarschijnlijk zal de voornaam Casanova niet worden toegestaan. Deze naam komt in Nederland namelijk al voor als achternaam.

Op deze website http://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/aangifte-geboorte-en-naamskeuze-kind/voornaam-kind-kiezen staat dit over de naamskeuze van een kind:

"Voornaam kind kiezen

U mag zelf de voornamen van uw kind kiezen. Maar de voornaam mag niet ongepast zijn en mag geen bestaande achternaam zijn. De ambtenaar van de burgerlijke stand kan een voornaam weigeren.

Voorbeelden van een ongepaste voornaam

Een ongepaste naam is bijvoorbeeld:

- een scheldwoord;
- een spottende naam;
- een naam die bestaat uit heel veel namen.

Voornaam mag geen bestaande achternaam zijn

De voornaam mag geen bestaande achternaam zijn. Behalve als de bestaande achternaam ook een gebruikelijke voornaam is. Bijvoorbeeld Roos.

Wat als een ambtenaar de voornaam weigert

Weigert de ambtenaar van de burgerlijke stand de voornaam die u op wilt geven? Dan mag u een nieuwe voornaam bedenken. Doet u dat niet, dan geeft de ambtenaar uw kind een voornaam. Bent u het hiermee niet eens? Dan kunt u binnen 6 weken de rechtbank verzoeken de voornaam te wijzigen. U heeft een advocaat nodig om dit voor u te regelen."

"Casanova" komt volgens de Nederlandse Familienamenbank van het Meertens Instituut in Nederland voor als achternaam. Op deze website http://www.meertens.knaw.nl/nfb/detail_naam.php?gba_lcnaam=casanova&gba_naam=Casanova&nfd_naam=Casanova&operator=eq&taal= staat dat deze achternaam in 2007 twaalf keer voorkwam in Nederland.

Op basis daarvan zou de ambtenaar van de burgerlijke stand de naam Casanova als voornaam kunnen weigeren, zoals hierboven vermeld op de website van de Rijksoverheid. De naam Casanova is immers ook geen gebruikelijke voornaam, zoals bijvoorbeeld Roos.

Kortom: het is aan de ambtenaar van de burgerlijke stand hierover te beslissen, maar de kans is groot dat hij of zij de naam Casanova als voornaam zal weigeren omdat deze naam al voorkomt als achternaam. Wil je je kind per se de naam Casanova geven, dan is een gang naar de rechtbank nodig, samen met een advocaat.

De voornaam Casanova komt overigens niet voor in de Nederlandse Voornamenbank van het Meertens Instituut. Het zou dus een unieke voornaam zijn in Nederland.

Er bestaat overigens ook geen Nederlandse Wet van namen.

Toegevoegd na 24 minuten:
Zie ook http://wetten.overheid.nl/zoeken_op/BWBR0002656/Boek1/Titel2/Artikel4/ voor de wettekst over het geven van een voornaam.
Antoni
10 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

De Nederlandse wetgeving met betrekking tot de voornaamgeving is te typeren als een 'alles mag, behalve'-constructie, dit wil zeggen: alle voornamen zijn toegestaan, maar er zijn twee uitzonderingen. De ambtenaar van de burgerlijke stand mag een voornaam niet accepteren wanneer die ongepast is of wanneer die overeenkomt met een bestaande achternaam als die niet ook als voornaam gebruikelijk is. Met betrekking tot het aantal te geven namen kent de wet geen beperkingen. Een extreem aantal namen zou in het uiterste geval nog geweigerd kunnen worden door de naamgeving als ongepast te kwalificeren.

Toegevoegd na 46 seconden:
Dus een echte lijst met -Niet toegestane namen- is er niet.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën: