Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Kun je één persoon volledig aansprakelijk stellen voor een lening tijdens een samenlevingscontract waarbij de ander nalatig is?

Ik stel deze vraag voor een vriendin van me. Zij heeft een paar jaar geleden een relatie gehad met haar ex waarbij hij haar met enorme schulden heeft laten zitten. Alles is gelukkig al betaald, alleen de lening voor een auto nog niet. Dit bedraagt nog circa 14.000 euro, waarvan zij elke maand 50 euro aan een incassobureau betaald. Haar ex betaald al jaren helemaal niets en geeft aan er geen geld voor te hebben. Zij heeft nooit gebruik gemaakt van de auto en heeft er ook nooit in gereden. Zij hebben beide getekend voor de lening en zijn dus allebei verantwoordelijk voor de terugbetaling. Tot daar is het duidelijk. Wat ik me nu afvraag is; is het juridisch redelijk om te zeggen dat zij nu de gehele schuld zelf moet afbetalen, terwijl haar ex nooit een cent heeft betaald? Wat is hierin redelijk? Is het redelijk om te zeggen dat zij de helft moet betalen en haar ex ook? Of heeft ze pech en komt haar ex hiermee weg? Moet zij nu de komende jaren elke maand 50 euro betalen en haar ex niets omdat hij aangeeft dat zijn inkomen te laag is? 
alvast bedankt!

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (1)

Of het redelijk is of niet, feit is dat zij als mede lener volledig aansprakelijk gesteld kan worden als de andere lener het laat afweten.

Wat wel meespeelt is de vraag waar is de auto nu? Is die nog in het bezit van de wanbetalende ex vriend of is die inmiddels teruggenomen door de bank.

In het laatste geval zal de restschuld na aftrek van de opbrengst van de ingenomen auto in principe voor rekening komen van beide schuldenaren.
De bank zal echter altijd haar aanspraken verhalen. Om het even op wie van de schuldenaren. Blijft de een in gebreke dan komt de ander volop in beeld. Daar is juridisch geen speld tussen te krijgen.

Je vriendin kan echter wel via een civielrechtelijke procedure een vordering op haar ex vriend instellen. Daarvoor moet ze dan een advocaat in de arm nemen en langs die weg eisen dat haar ex vriend de helft van die schuld gaat betalen of geheel als blijkt dat hij nog de bezitter is van de auto.
Deze civiel rechtelijke procedure is tegenwoordig een dure aangelegenheid en alleen aan te raden als er een gerede kans op succes is.

Mocht de eis worden toegewezen dan kan je vriendin met het vonnis beslag op inkomen en/ bezittingen laten leggen van haar ex vriend, als deze dan nog weigert te betalen.

Voor de bank maakt het echter niks uit, de schuld zal hoe dan ook betaald moeten worden.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing