Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag de politie bankgegevens opvragen?

Betreft een gevonden telefoon bij een supermarkt die netjes door ons weer afgeleverd is bij de gemeente. Later een brief dat we verdacht zijn van diefstal. (Betreft telefoon) Via de pin transactie door ons bij de supermarkt is politie aan ons adres gekomen. Mag dit?

Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
in: Wetgeving
4.5K
Thecis
10 jaar geleden
Het klinkt raar dat een gevonden voorwerp vervolgens een diefstal onderwerp is geworden, maar het kan.
Op het moment dat er een formeel onderzoek loopt, mag de politie dit doen voor zover ik weet zo lang er gerede verdenking is. De bank heeft hier ook een rol in, dus je kan altijd nog navraag doen bij de bank.
In ieder geval uitkijken. Hoe goed de politie het ook bedoeld, er is een verdenking uitgesproken. Als je hier inderdaad niets mee te maken hebt, moet je gewoon nog steeds goed oppassen op wat je zegt.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Dat zeker! Het bewijs van de inlevering bij de gemeente hebben wij hier, dus niks te vrezen. Alleen de manier waarop is heel vervelend. Ook aan de telefoon zijn wij niet netjes behandeld door behandelend agent, dus echt relaxed gaan we niet het gesprek in. We werken beide bij de overheid, niet de politie, dus er staat ook nog eens wat op het spel. Heel naar allemaal.
Verwijderde gebruiker
10 jaar geleden
Er staat helemaal niets op het spel want er is niets aan de hand en als jouw telefoon gestolen was zou je graag hebben gezien dat de politie 'eindelijk eens wat doet in plaats van bekeuren' dus met de hedendaagse middelen valt te bewijzen wie er toen in de supermarkt was en dat was jij onder andere. Je hebt de telefoon ingeleverd maar blijkbaar heeft de eigenaar geen aangifte gedaan van vermissing of is het gewoon niet bij elkaar gekomen.
ItisILeClerc
10 jaar geleden
ben benieuwd hoe de vraagsteller dit een volgende keer zou aanpakken

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Antwoorden (1)

Ja, wanneer er goeden redenen zijn mag de politie bankgegevens opvragen. Ze moeten immers in de gelegenheid zijn een zaak op te lossen.

Wat de politie NIET mag is willekeurig zonder reden de financiële gegevens van een burger opvragen. Maar in dit geval zijn ze gewoon serieus met hun werk bezig geweest.

Ik vermoed dat er wel 2 aparte zaken spelen.
1) jullie hebben de telefoon gevonden en net jes ingeleverd.
2) de eigenaar heeft gemerkt dat de telefoon vermist werd en heeft aangifte gedaan.

Gezien je verhaal is 1 nog niet bij 2 gekomen en is de agent in zaak 2 in z'n onderzoek bij jullie pin-transaktie uitgekomen.

Niet handig en wel vervelend, maar wel verklaarbaar.
(Lees meer...)
Ozewiezewozewiezewallakristallix
10 jaar geleden

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding