Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Ik heb een fietser aangereden, wie draait op voor de ambulancekosten?

Ik heb een fietser aangereden, ik (met de auto) ging links op een kruispunt, door deels beslagen ramen heb ik de fietser, die rechtdoor ging, over het hoofd gezien. Ik remde te laat waardoor ik de fietser net een laatste tikje gaf waardoor hij omviel op de motorkap.

Op het eerste gezicht niets aan de hand, een blauwe plek en een beschadigde trapper + standaard. De fietser heeft duidelijk aan de omstanders aangegeven dat er geen 112 gebeld hoeft te worden.

Toen alles afgehandeld was, kwam er toch politie en ambulance aangereden. De ambulance heeft de fietser ter plekke onderzocht en niet meegenomen. Het ging dus alleen om de blauwe plek. De fietser is daarna gewoon naar zijn werk gefietst.

We zijn tot overeen gekomen dat we dit gaan regelen zonder verzekering, aangezien het alleen een trapper + standaard betrof en ik de schade dus zo betaal.

Helaas blijkt de fiets achteraf total los te zijn en is er zonder overleg een nieuwe fiets besteld. Omdat ik de schuldige ben heb ik daar uiteindelijk mee ingestemd ondanks dat ik het niet netjes vind hoe hij het geregeld had.

De factuur zou door de brievenbus worden gegooid met daarop een handtekening en dat het dan bij deze afgehandeld is.

Een week later nog steeds niets ontvangen, alleen een mail waarin staat dat de ambulancekosten er nog aan komen, dus dat er alleen getekend kan worden voor de afhandeling van de materiele schade.

Nu is mijn vraag, voor wie zijn de ambulancekosten? Hoe zit dat in dit geval?

Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (4)

Aangezien u de schuldige bent heeft de fietser in principe recht op vergoeding van alle gemaakte kosten, dus ook de ambulancekosten. Dit soort zaken kan je vaak beter met de verzekering regelen, want de kans dat er misbruik van jouw goedheid wordt gemaakt is redelijk groot.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Weet hij dat zeker, dat er nog ambulancekosten komen? Op deze site (http://www.ravijsselland.nl/index.php?mod=inhoud&id_mnt=11) lees ik namelijk:

"3. Wat kost een ambulance als er niets aan de hand is?
Aarzel nooit om voor iemand in spoedgevallen een ambulance te alarmeren! Als vervoer niet nodig mocht zijn, hoeft u niet bang te zijn om voor de kosten op te draaien. Er wordt pas een rekening verstuurd als de ambulancedienst iemand daadwerkelijk vervoert. En die rekening komt altijd terecht bij de patiënt die is vervoerd of het ziekenfonds/ziektekostenverzekeraar van de patiënt."

Als er niet vervoerd is, komt er dus - als deze informatie klopt, en daar ga ik wel vanuit - geen rekening.

Zou er wél vervoerd zijn, of zijn er andere medische kosten, dan wordt dat in eerste instantie betaald door de zorgverzekeraar van je fietser. Die zal misschien na verloop van tijd een brief sturen met de vaag of die kosten het gevolg zijn van een ongeval. Als hij daarop bevestigend antwoordt, kunnen de kosten op jou (of jouw verzekering) verhaald worden. Zo doet mijn verzekering dat tenminste, ik ga er vanuit dat de meesten dat zo doen. Of ze wel of niet vragen of iets een ongevalsgevolg was, hangt af van de op de SEH gebruikte DBC, oftewel van de vraag waar iemand voor behandeld is.

Maar volgens mij komt er dus geen rekening hiervan. En als er echt alleen wat blauwe plekken waren, hoef je niet bang te zijn voor verdere kosten. Voor een eventueel bezoek aan de huisarts om 'voor de zekerheid' even wat dingen na te laten kijken, gaat een verzekeraar geen moeite nemen om dat op de veroorzaker van het ongeval te verhalen.

Het kan handig zijn om ook op papier vast te leggen dat hiermee eventuele toekomstige schade ook is afgehandeld. Mocht hij nog klachten hebben of onzeker zijn over of hij daar verstandig aan doet, kun je hem aanmoedigen om zijn huisarts te bezoeken. Als die ook geen verrassingen meer verwacht, is hij er misschien wat geruster op om het hier ook echt bij te laten.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ambulancezorg wordt betaald door de Nederlandse ziektekostenverzekeringen. Alleen wanneer iemand daadwerkelijk per ambulance vervoerd wordt, krijgt men een rekening. De rekening gaat naar degene die vervoerd is. Voor het verlenen van eerste hulp ter plaatse ontvangt men geen rekening.

Bij een ongeval tussen auto en fiets betaalt haast altijd de verzekeraar van de auto.
Met het zicht op het verlies van de no-claimkorting kan het bij minimale schade soms slim lijken om de schade niet te claimen. Soms weegt de extra premie die men de komende jaren moet betalen niet op tegen de kosten van schade. Men zou dan inderdaad voordeliger uit zijn met zo’n onderhandse regeling met de andere partij. Echter .... Dat denkt men.

Laat je er nooit toe verleiden om de schade onderling te regelen, er zijn een paar redenen om niet op zo’n voorstel in te gaan. Zoals in uw geval, er wordt een nieuwe fiets geclaimd en u bent ervan overtuigd dat de schade met een kleine reparatie verholpen had kunnen worden.
U krijgt ná de uitbetaling van de verzekeraar altijd nog de gelegenheid om de schade uit eigen zak te betalen. U kunt dus ook achteraf nog beslissen of u de schade zelf betaalt. Uw verzekeraar of tussenpersoon kan berekenen wat het verlies van de no-claimkorting u de komende jaren gaat kosten.
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Ramen schoonmaken voorkomt een hoop ellende
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing