Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Het beste antwoord

Dat recht op inzage hoort er inderdaad bij.

"De Wet openbaarheid van bestuur (Wob) regelt uw recht op informatie van de overheid. De Wob zorgt ervoor dat u inzage heeft in het overheidshandelen en dat u kunt deelnemen aan de democratie en overheidsbesluitvorming. Overheidsinformatie is altijd openbaar, tenzij de Wob of andere wetgeving bepaalt dat de gevraagde informatie niet geschikt is om openbaar te maken.

Wob-verzoek

De overheid geeft op verschillende manieren informatie over beleid en uitvoering. Bijvoorbeeld via Rijksoverheid.nl, persberichten of spotjes van de Rijksoverheid. Als u meer wilt weten over beleid en uitvoering, kunt u een verzoek doen tot openbaarmaking van bepaalde overheidsinformatie. Dit heet een Wob-verzoek.

Wob-verzoek indienen bij bestuursorgaan

Een Wob-verzoek moet gericht zijn aan een bestuursorgaan. De Wob is ook van toepassing op een organisatie of dienst die onder verantwoordelijkheid van een bestuursorgaan valt.

De Wob kent een doorzendplicht. (...)

U kunt een Wob-verzoek indienen door een brief met uw naam en adresgegevens te sturen naar het betreffende bestuursorgaan. Een Wob-verzoek kent geen vormeisen, maar moet voldoen aan de volgende inhoudelijke criteria.
U geeft in uw Wob-verzoek zo precies mogelijk aan waarover u informatie wilt ontvangen.
Uw verzoek moet gaan om informatie die ergens is vastgelegd. Het maakt niet uit op wat voor manier. Dus ook geluidsbanden, films en foto’s zijn documenten in de zin van de Wob.
Uw verzoek moet om informatie gaan waar het bestuursorgaan over beschikt.
De informatie moet gaan over beleid van een bestuursorgaan, of over de voorbereiding en uitvoering ervan.

Houd u er rekening mee dat als uw verzoek wordt ingewilligd, de gevraagde informatie niet alleen aan u wordt toegezonden, maar vanaf dat moment voor iedereen publiek toegankelijk is (bijvoorbeeld via internet).



In de Wob staat wanneer een Wob-verzoek wordt afgewezen, geheel of gedeeltelijk. Bijvoorbeeld omdat bepaalde informatie de veiligheid van Nederland zou kunnen schaden. Of omdat het gaat om vertrouwelijke persoonsgegevens of bedrijfsgegevens. Ook kijkt de overheid altijd of het belang van openbaarmaking opweegt tegen bepaalde andere belangen. (...)

Wie het niet eens is met het besluit van het bestuursorgaan, kan bezwaar maken.
(Lees meer...)
Computoon
11 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
11 jaar geleden
Spijtig dat blijkbaar het Belgisch recht niet behandeld worden kan? blijkbaar? bestaat er geen equivalente site als deze, maar dan met antwoorden cfrm het Belgische rechts systeem? zou best handig zijn, ja toch?

Weet jij het beter..?

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

0 / 5000
Gekozen afbeelding