Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

welke stappen kun je ondernemen als je bent verkracht?

Een vriendin van mij, is een maand geleden ongeveer verkracht, en waarschijnlijk gedrogeerd. Ze is bij de zedenpolitie geweest, maar die vertelde haar dat ze er niks aan konden doen, en deden alsof zij het zelf had gewild. Ze zeiden ook, dat ze er pas wat mee konden als de dader dit nog bij 3 andere mensen had gedaan. Ik wil graag dat deze man wordt berecht, dat hij straf krijgt. Is het dan toch wel nuttig om een aangifte te doen?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (4)

Dit kan (mag) een zedenpolitie nooit gezegd hebben. Hier moet een misverstand in het spel zijn.

Of wellicht durft je vriendin niet naar de politie te stappen en heeft ze daarom dit smoesje verzonnen om jouw lastige vragen te ontwijken.

Een verkrachting heeft een hevige impact. Het vertrouwen in de medemens is weg en menigeen probeert het simpelweg weg te stoppen alsof er niets gebeurd is.

Tact en steun kunnen haar helpen om eventueel samen met jou naar een ander bureau te gaan.
Met z'n tweeën sta je sterker en worden misverstanden voorkomen.

Succes samen !

Toegevoegd na 2 minuten:
PS. samen naar een advocaat of een rechtswinkel stappen kan ook al een goede stap zijn. Dan staat er meteen al een jurist aan haar zijde.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Jou vriendin staat 3 dingen te doen:

1 Opnieuw aangifte gaan doen, politie is verplicht deze op te nemen en jij mag bij de aangifte aanwezig zijn om haar te steunen maar je mag niets zeggen.

2 psychologische hulp gaan zoeken, een verkrachting gaat niet in de koude kleren zitten en kan een enorme psychische impact hebben.

3 klacht neerleggen bij de korpsleiding tegen de agent die weigerde de aangifte op te nemen.

Succes
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Mogelijk door schaamte van je vriendin heeft ze dit verhaal aan je vertelt, of ze heeft het echt verkeerd begrepen.
Ze moet allereerst opnieuw aangifte doen bij de politie.
Mogelijk weet ze wie de dader (s) zijn, het is belangrijk dat je vriendin in deze goed ondersteund wordt het is echt van groot belang!
Naast de aangifte kan ze aanspraak maken op slachtofferhulp of ander deskundige hulp (riagg, etc.), ga samen naar de huisdokter en laat haar verhaal vertellen. Het is belangrijk dat je vriendin zich gehoord of erkend voelt. Mogelijk zul je ook een advocaat in de arm moeten nemen, dit gelang
het onderzoek. Hier is duidelijk sprake van 'schending van de eerbiedheid' en is het instellen van een schadebedrag hierin een mogelijkheid.
p.s. Zorg voor goede nazorg, want later kan t veel impact op haar hebben bij andere relaties. Veel succes met de verwerking en knap dat je voor haar de stap hebt gezet.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Naast hulp zoeken zoals hierboven is gezegd, kun je de aangifte ook aan de Officier van Justitie zenden. Zie art. 163 lid 5 en artikel 165 lid 1 Sv.

Om bij de juiste hulpinstantie terecht te komen wijs ik je graag op de volgende bron die je hierbij helpt.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing