Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Als je hem nodig hebt, wordt een scootmobiel vergoed vanuit de WMO (wet maatschappelijke ondersteuning, uitgevoerd door de gemeente). De gemeente kan hooguit een eigen bijdrage vragen (inkomensafhankelijk) en er is constant gesteggel over of dat nu wel of niet mag. Om eerlijk te zijn zou ik na moeten zoeken wat daar op dit moment de laatste stand van zaken is, maar dat is je vraag nu niet dus laat ik even liggen.

"Vanaf wanneer" is waarschijnlijk een vraag naar wat de mate van beperkingen moet zijn voor je hem vergoed krijgt ofzo? Daar is geen echte standaard voor, behalve dat het een bepaald doel moet dienen. Binnen de WMO staat het compensatiebeginsel voorop, dus dat betekent dat als iemand door een handicap niet normaal mee kan draaien in de maatschappij, dat de WMO daarvoor moet compenseren. Als een scootmobiel dan de goedkoopst adequate (ook een belangrijke term in de WMO) voorziening is om iemand weer te laten participeren, als iemand daardoor meer (sociaal) zelfredzaam is, dan kan de WMO een scootmobiel verstrekken.

De voorwaarde dat een hulpmiddel het "goedkoopst adequate" moet zijn, komt er voor een scootmobiel in de praktijk op neer dat iemand zich niet zelfstandig kan verplaatsen rondom het huis en in de eigen woonplaats, en dat hier geen andere simpele oplossingen voor zijn. Als iemand niet goed kan fietsen zal eerst gekeken worden of een elektrische fiets niet voldoende zou zijn (en die worden doorgaans niet vergoed vanuit de WMO) , of iemand een auto heeft of dat er anderen zijn waar de betrokkene af en toe mee mee zou kunnen rijden, en wordt er gekeken of het probleem dat iemand ervaart niet opgelost kan worden door bij de thuiszorgwinkel een rolstoel te lenen wanneer er een wat langere afstand overbrugd moet worden. Ook zal beoordeeld worden of er niet een collectieve voorziening is die 'compenseert': de regiotaxi/deeltaxi, of hoe ze in de diverse gemeenten ook maar heten. Dat is een vorm van collectief vervoer waar WMO-geïndiceerden tegen sterk gereduceerd tarief gebruik van kunnen maken. Als dat iemand niet in voldoende mate helpt, zal eerst een duwrolstoel voor de langere afstanden in aanmerking komen (want goedkoper) en pas als dat ook niet kan of niet afdoende is, kan een scootmobiel vergoed worden.

De praktijk leert trouwens wel dat gemeenten over het algemeen een aanvraag voor eens scootmobiel vrij soepel behandelen. Als je bijvoorbeeld een elektrische rolstoel nodig hebt, wordt er veel strikter beoordeeld.

Toegevoegd na 22 minuten:
Zie reactie:
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (2)

Gemeente Eindhoven:

Voor een scootmobiel moet u een eigen bijdrage betalen. De eigen bijdrage wordt vastgesteld en eens per 4 weken geïnd door het Centraal Administratie Kantoor (CAK).

Op de website van het CAK kunt u uw eigen bijdrage berekenen. U kunt ook gratis bellen naar het CAK: 0800 - 1925. (Kosten varieren per soort scootmobiel).

Voor het aanvragen moet je een formulier invullen en daarbij moet je bewijsstukken toevoegen dat
* je recht hebt op bijstand
* dat je het ding nodig hebt.

Toegevoegd na 2 minuten:
De regels voor aanvragen verschillen dus per gemeente!

Een scootermobiel wordt over het algemeen vergoed door uw gemeente. De Wet Maatschappelijke Ondersteuning (Wmo) verplicht de gemeente om u een vervoersmiddel aan te bieden voor binnen uw eigen gemeente wanneer u geen gebruik meer kan maken van de reguliere vervoersmiddelen. Voor het aanvragen van een scootermobiel heeft u geen verwijsbrief nodig van een arts. Wanneer u zelf het idee heeft dat een scootmobiel een goede oplossing zou zijn voor uw mobiliteitsproblemen mag u een scootmobiel aanvragen. Of u daadwerkelijk recht heeft op vergoeding van een scootermobiel wordt door de gemeente bepaald.

U heeft dan over het algemeen niet veel keuze in type en uitvoering, de goedkoopst adequate scootermobiel zal aan u verstrekt worden. U kunt ook kiezen voor een Perrsoonsgebonden Budget (PGB). Het bedrag is bedoeld voor aanschaf, gebruik en onderhoud gedurende enkele jaren.

De regels hieromtrent verschillen per gemeente. Wij adviseren u dan ook te informeren bij het WMO loket van uw gemeente op het moment dat u in aanmerking wil komen voor een scootmobielvergoeding.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
rotterdam:
bekeken wordt door de sociale dienst/afd.wmo, of je de scootmobiel echt nodig hebt, alleenstaand/fysiek niet zonder kunnen om zelfstandig te functioneren.
voorzover ik weet, betaal ik hier niet voor (heb een bijstand uitkering).

als je niet alleenstaand bent, maar samenwonend of een familielid hebt, dat mantelzorg kan bieden, wordt de scootmobiel niet toegekend.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing