Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Is het (wettelijk) toegestaan een beveiligingscamera te gebruiken (buiten) als je een huurwoning hebt?

Uitleg zo kort mogelijk:
Sinds kort heb ik grote problemen met mijn buren. Ik heb hiervan melding gedaan bij de woningbouw en zij hebben gezegd dat ze bij mijn buren op huisbezoek zullen gaan, samen met de wijkagent. Ook is mij toegezegd dat ik hierover terugkoppeling zal krijgen. Dat was maandag j.l.

Inmiddels maak ik me grote zorgen over de veiligheid van mijn hond. Zolang het weer het toestaat, heb ik altijd mijn achterdeur open staan. Dan kan hij gewoon in en uit lopen als hij wil. Vorige week zondag heeft hij overgegeven. 10 cm van zijn overgeefsel, vond ik een stukje worst wat NIET van mij was. Gisterenavond had hij ineens een punaise in zijn poot. Ik kwam daarachter doordat hij mank liep (!). En vanavond vond hij ineens een paar broodkorsten in de tuin. Ik zag het gelukkig meteen en heb ze opgeraapt, zodat hij er niet van kon eten - ik weet niet wat erin zit! En na het overgeven en dat stukje worst, ben ik vreselijk op mijn hoede.

Ik wil mijn tuin nu 'beveiligen' met een camera, die draadloos verbonden kan worden met mijn Mac, zodat ik de beelden ook kan opnemen. Die camera zal uiteraard gericht worden op 'hun' schutting. Maar wat nou als zij daarover gaan klagen? Kan de woningbouw (of politie) mij verbieden die camera te gebruiken? Kan ik verplicht worden hem weer te verwijderen?
En waar in het wetboek kan ik dit evt. zelf vinden?

Alvast heel erg bedankt!

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Bij de bijgevoegde link vind je alle informatie over het maken van beelden en de wettelijke regels.

Toegevoegd na 2 minuten:
Overigens is ook illegaal gemaakt beeldmateriaal gewoon geldig als bewijs. Je zou dan een bekeuring riskeren voor het schenden van de privacywet, maar evengoed gelden de beelden als bewijs.

"Door burgers of bedrijven gemaakte opnamen of films mogen worden afgegeven aan de politie als er strafbare feiten op staan. Een werknemer die gefilmd is bij het plegen van diefstal op het werk, kan zo strafrechtelijk vervolgd worden.

Dit geldt zelfs als de opnamen illegaal gemaakt zijn Zo vond de Hoge Raad in 2003 dat illegale opnamen gemaakt door een detective-bureau als bewijs konden dienen in een strafzaak. Bewijs wordt niet "onrechtmatig verkregen" (en dus onbruikbaar voor het openbaar ministerie) omdat een burger de wet schond bij het verzamelen. Dit zou pas anders worden als politie of andere opsporingsambtenaren betrokken of op de hoogte zouden zijn van het illegale filmen."
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

In principe zou het niet strafbaar mogen zijn als je maar op enkele zaken let, zoals:

1. Overdrijf niet, hang zeker nooit meer camera's dan nodig.
2. Zorg ervoor dat zij die gefilmd worden het weten! Zorg voor signalisatie: een bordje met "camerabewaking" bijvoorbeeld.
3. Zorg ervoor dat het cameratoezicht beperkt wordt tot je eigen privédomein.

Richt de camera dus zonder problemen op de schutting die aan hun kant staat, maar er dus bijvoorbeeld niet overheen!
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing