Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag een AH manager mij "naar buiten vorderen"?

"ik vorder u naar buiten" hoorde ik de plaatselijke vestigingsmanager van AH tegen me zeggen.
Hij vond dat ik "vreemd winkelgedrag vertoonde", hij wilde dit niet nader verklaren.
Is dit wettelijk toegestaan?
Bedenk daarbij dat binnen de AH winkel ook de TNT post balie zich bevindt, die -neem ik aan- vrij toegankelijk zal moeten zijn.
Dank voor jullie antwoorden.

Toegevoegd na 2 uur:
Aanvulling: ik heb niets gestolen, ik heb überhaupt nog nooit iets gestolen, ik ben een keurig universitair opgeleid man, ik heb niet geschreeuwd, niet gezongen, ik leed niet aan flatulentie, ik was alleen een beetje in de war wat
betreft welke artikelen te kiezen, pakte soms een artikele maar zette dat dan weer terug. Wat in de war dus, de neuroloog heeft namelijk bij mij het begin van alzheimer geconstateerd.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Je kunt iemand wel degelijk een winkelontzegging geven. Maar dan moet deze persoon wel een strafbaar feit hebben gepleegd. Je kunt dus alleen een winkelontzegging afgeven op gegronde redenen.
Zonder dat hij dat kan/wil verklaren lijkt mij dat dus moeilijk. "Vreemd winkelgedrag" is geen strafbaar feit.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (10)

Deze terminologie is mij vreemd. "Ik verzoek u deze winkel te verlaten" lijkt me begrijpelijker. Ook is het niet "des AH's". Personeel van Albert Heijn wordt geïnstrueerd tot de grootst mogelijke beleefdheid tegen klanten.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Als jij tijdens het winkelen expres een scheet laat tijdens het winkelen of dansent je artikelen uit de schappen haalt of met een rekenmachientje uitrekent hoeveel je boodschappen bij elkaar opgeteld kosten of je fluit gezellig een liedje of kruipt liever over de vloer dan gewoon te lopen is dat nog geen reden om jou de winkel uit de bonjouren en je de toegang tot het pand te ontzeggen.

Als jij tijdens het winkelen regelmatig je handen in je zak stopt en regelmatig schichtig om je heen kijkt en daarbij ook nog een bivakmuts op hebt en met een waterpistool op mensen loopt te richten is er een gegronde reden jou bij de manager te laten komen om te kijken of jij artikelen in je zak hebt gestopt met als doel deze onafgerekend de winkel uit te krijgen. De manager mag jou bij het vinden van hun artikelen in jouw zak aanhouden en de politie erbij roepen, ze mogen van jou eisen dat je je bivakmuts af doet als je de winkel betreedt. Dan is het aan de politie om jou een verbod op te leggen dat pand te betreden. Als die betreffende TNT postbalie zich ook in dat band bevind heb jij helaas pech. Dat wordt dan voortaan naar het postkantoor gaan.

Mocht jij je gewoon net als iedere ander winkelent publiek gedragen hebben en er was totaal geen opvallend of zorgwekkend gedrag bij jou te bespeuren en geen gestolen goederen dan kan dat inderdaad niet.

Aangezien je hier niet de gehele situatie beschrijft kan je voor jezelf wel beoordelen of je terecht uit het pand bent gezet.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Alleen als je een strafbaar feit pleegt, een winkel e.d. is eigenlijk openbare weg als ze open zijn. Gewoon iemand weg sturen is discriminatie en kun je aangifte van doen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Hij mag aangeven dat hij wil dat jij de winkel verlaat, maar hij mag jou niet aanraken. Weiger jij de winkel te verlaten dan zal hij de hulp van de politie in moeten schakelen.

Maar wat wordt in jouw geval verstaan onder vreemd winkelgedrag, wat deed je dan? Want dit lijkt me in dit geval ook wel een belangrijke vraag
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Iedereen mag vorderen, als jij bijvoorbeeld zo maar bij iemand een huis binnen loopt omdat de voordeur open staat. (is geen in braak)

Of als jij iets doet wat niet op prijs gesteld word (vervelend gedrag vertonen in een winkel)

Dan mag bijvoorbeeld de manager jou vorderen, doet hij dit 2 keer en jij gaat niet, mag hij je aanhouden op huisvredebreuk.

Kijk bij het kopje "huisvredebreuk"
13 jaar geleden
Na je aanvulling gelezen te hebben,had je er niet mee akkoord hoeven gaan,ja de manager kan vorderen zoveel hij wil[mag maar twee keer en bij de derde keer volgt aanhouding]
In jouw situatie had ik het zo ver laten komen dat je aangehouden zou worden,hierna wordt de politie erbij gehaald die de zaak uitzoekt,zij komen er dan vanzelf achter dat de aanhouding niet terecht is,na jouw verhaal gehoord te hebben,desnoods d.m.v. een medische verklaring van beginnende Alzheimer.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Hij gaat buiten de wet om. Hij mag namelijk niet 'vorderen'
Hij mag wel verzoeken maar hij heeft geen recht om te vorderen. Dit mogen alleen rechters, politieagenten en dergelijke ambtenaren in functie.
Zij mogen ook alleen vorderen als ze er een reden toe hebben, het moet dus onderbouwd worden!
Hij is dus niet bevoegd om te vorderen en dan ook nog zonder uitleg! Dit mag en kan niet en als ik jou was ging ik per omgaande met mijn aanklacht naar de politie.
Ook AH. zou ik verwittigen hiervan. Die man weet niet waar hij mee bezig is en moet uiteraard op dit ongewenst gedrag naar de klanten toe aangesproken worden.
Hij zal niet de eerste en zeker niet de laatste manager zijn die in de fout gaat wat betreft de regelgeving.
Als dit niet aangepakt wordt, leert hij het nooit en blijft hij klanten schofferen als hij daar zin in heeft. Waarschijnlijk heeft hij als klein, gezet mannetje zoals je eerder in een reactie aangaf een complex en compenseert dit door machswellust. Hij voelt zich waarschijnlijk nu iemand die bepaalt en gaat wellicht wel meer de fout in.
Ik baseer dit op het feit dat hij dit doet in het gezelschap van omstanders (kijk eens hoe goed ik bezig ben en ík bepaal hier) Op een nette manier had hij je even in vertrouwen bijzijde genomen en buiten het zicht van omstanders aangesproken.
Aanpakken die man!!!!!

Toegevoegd na 6 minuten:
Die man is onzeker!! Dit is dan zijn houding. Hij had je nogmaals nooit voor schut mogen zetten tussen de klanten in het openbaar. Bij issues horen ze de betreffende persoon te allen tijde apart te nemen. Dit is iets dat hij hoort te weten, want zo wordt het overal geleerd en als het goed is ,ook uitgevoerd.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Wettelijk is dit toegestaan omdat u zich niet in een openbare ruimte maar in een privézaak bevond.Ook TNT post is in dit geval geen openbare ruimte.
Wel is het voor u erg vervelend omdat u niets kwaads in de zin had.Mss is het een idee om hierover met de manager in gesprek te gaan ,hij zal zeker begrip tonen voor uw situatie en bereid blijken om uit te leggen waarom hij zo handelde.
Gezien het hoge percentage diefstallen in supermarkten is het voor het personeel blijkbaar voldoende om in te grijpen op ''vreemd winkelgedrag''.Algemeen geldt dat het niet handig is om in de winkel met een klant in discussie te gaan.Dat verstoort de rust in de winkel die de manager wil handhaven.
Wanneer u vaak in diezelfde AH gaat winkelen zou u uw voor hen (!!) ''vreemde winkelgedrag '' kunnen uitleggen,en er nadien ongestoord winkelen.Dit natuurlijk alleen wanneer u dat een prettiger gevoel zou geven.
groet,
babyjane
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Wat een afschuwelijke ervaring voor u!
De manager ziet blijkbaar geen verschil tussen mensen die "steelgedrag" vertonen en iemand die concentratieproblemen heeft.

Mag hij vorderen, NEEN, zeker niet op de beschreven manier.
Wat hij deed was volslagen tactloos en respectloos.
Ik zou in uw geval vragen de politie erbij te halen, u voor schut zetten en belachelijk maken is verboden, daar kan dan de manager een flinke berisping van de politie voor oplopen.

men dient u met uw toenemende beperking met consideratie te behandelen.

Mijn vrouw werd ook eens in een winkel gevolgd wegens "vreemd winkelgedrag" omdat ze exact wilde weten wat voor stoffen er in bepaalde producten zaten en toen is ze meegenomen.

Natuurlijk had ze niets gestolen, dat heeft ze nog nooit gedaan.
Ze heeft toen rustig uitgelegd wat de bedoeling was en daarmee verklaard dat haar optreden niet negatief bedoeld was.

Juist haar medewerking (gelijk meegaan en open kaart spelen) heeft er toe geleidt dat men zelfs haar tassen niet meer checkt , zelfs als daar spullen van andere supermarkten in zitten.

Zo zou een gesprek met de blunderende manager en u tot een oplossing kunnen leiden.

Als medewerkers weten van uw beperking, kunnen ze extra behulpzaam zijn, een recht welke u minstens verdiend heeft na deze behandeling.

Ik kan begrijpen dat u zich wat moeilijker uit kunt drukken, u zou een gesprek met de manager aan kunnen gaan onder begeleiding van een door u vertrouwde persoon.

Dat helpt!

Dit slikken en u van uw decorum en vrijheid laten beroven is, zeker in uw situatie schadelijk.

Van beginnend Alzheimer word je zelfvertrouwen enorm ondermijnd, mensen met een beetje verstand zouden dat kunnen bedenken, van een manager mag enig inzicht gevergd worden.

Ik hoop werkelijk dat men het u daar naar de zin maakt, u heeft immers een vast loopje nodig , zeker als de Alzheimer verder doorzet.

Ik wens u veel sterkte.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Er is een verschil tussen besloten en gesloten terreinen of panden. Een besloten terrein of pand is een winkel waarin iedereen toegang heeft mits die zich aan de regels houdt die de eigenaar opgesteld heeft. Een voorbeeld is een winkel, of een voetbalwedstrijd.

Een gesloten terrein of pand is alleen toegankelijk voor mensen die daar specifiek toestemming voor hebben. Die toestemming moet zijn meer zijn dan het kopen dan een kaartje, maar dan moet je bijvoorbeeld denken aan een gevangenis.

Een winkel, zoals een Albert Heijn, is een besloten pand (of lokaal). Iedereen heeft toegang maar de AH en de eigenaar hebben regels opgesteld. Volg je deze regels is er niets aan de hand. Volg je deze regels niet dan kan je de toegang tot het pand ontzegt worden. Een van die regels is meestal ook dat aanwijzingen van medewerkers stipt opgevolgd moeten worden.

Een eigenaar van een besloten lokaal mag zelf kiezen wie toegang heeft tot het pand/lokaal. Dit mag alleen niet discriminerend zijn maar voor de rest staat de keuze hem of haar vrij. Dus als hij u niet vertrouwt in de zaak is dat reden om de toegang te ontzeggen. Daar heb jij maar heel weinig rechten bij. Ook kan de toegang voor een langere duur ontzegt worden. Daar heb jij geen kans of recht op beroep van en op dat moment is het betreden van het pand direct reden om je aan te houden en de politie te alarmeren.

Dan komen we op het stuk vorderen. Omdat de toegang tot het lokaal niet onrechtmatig is geweest moet er minimaal twee keer gevorderd worden. Deze vordering geschied op artikel 138 van het Wetboek van Strafvordering (huisvredebreuk). De eerste vordering is om jou kennis te geven dat je vanaf dan onrechtmatig aanwezig bent. De tweede vordering is om jou het terrein af te sturen. Voldoe je hier niet aan pleeg je een misdrijf en kan de bedrijfsleider jou aanhouden.


Hij die in de woning of het besloten lokaal of erf, bij een ander in gebruik, wederrechtelijk binnendringt of, wederrechtelijk aldaar vertoevende, zich niet op de vordering van of vanwege de rechthebbende aanstonds verwijdert, wordt gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste zes maanden of geldboete van de derde categorie.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing