Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als iemand autisme heeft of een andere beperking moet je dan werken of mag je dan werken?

Bijvoorbeeld met angsten / en of andere beperkingen....?

Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Ja. Dat kan juist heel goed zijn. Het beste is wel een baan die bij je past dat kan moeilijk zijn. er zijn zelfs (ICT) bedrijven die speciaal werken met werknemers met autisme omdat die heel precies werken en vaak op bepaalde aspecten erg slim en vindingrijk zijn. Het is ook goed voor je dagritme (dus geen ploegendiensten en dergelijke) om te werken. Het is iets moeilijker dan dat je geen beperking hebt maar het kan en mag absoluut,

moeten is iets anders. het moet als het kan. dat bepaalt de ARBO arts meestal. ik heb een zwager met een hartafwijking, die kan niet werken. En ik weet dat er mensen met autisme zijn die absoluut niet kunnen werken, maar over het algemeen moet je doen wat je kan.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden

Andere antwoorden (6)

Niemand is verplicht om te werken, je kan er altijd voor kiezen dit niet te doen. Autisme is geen reden om niet te werken, als een werkgever jou aanneemt terwijl die van je beperkingen op de hoogte is is hij wel verplicht mee te werken aan aanpassingen op je werkvloer die wenselijk of noodzakelijk zijn.

Ik weet natuurlijk niet wat voor angsten er meespelen bij jou, als dat angsten zijn om met nieuwe mensen in aanraking te komen dan moet je natuurlijk geen nieuwe mensen uit de weg gaan maar juist proberen je hiertegen te verzetten door in je hoofd te prenten dat er nog nooit een werkgever is gesignaleerd die tijdens een lunchpauze zijn werknemers op zijn bord heeft liggen om te consumeren. Misschien is het handig om met behulp van een jobcoach bij een sociale werkvoorziening samen te gaan solliciteren, een jobcoach waarmee je je beperkingen en angsten kunt bespreken. Hiervoor moet je wel ingeschreven zijn bij de sociale werkvoorziening en in aanmerking komen voor begeleid werken (Ik zit ook in dat traject).

Door niet te werken loop je je kans mis op het krijgen van een inkomstenbron (denk hierbij aan een ww uitkering), je komt voor autisme niet in aanmerking voor een volledige WAO dus dan zit je zonder inkomsten. Dit beperkt je op zijn beurt weer naar zelfstandigheid zoals een eigen woning en eigen levensbehoefte voorzien. Dit geldt ook voor mensen zonder beperkingen, ze hoeven niet te werken maar alle mooie dingen in het leven worden je niet toegeworpen, die moet je verdienen.

succes.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Je mág altijd werken, tenzij je bijvoorbeeld in de gevangenis zit.

Je móet in principe ook altijd werken: je hebt immers geld nodig om van te leven.

Als iemand dusdanige beperkingen heeft dat hij of zij niet kán werken, dan zijn er voorzieningen in Nederland waardoor iemand minimaal een basisinkomen heeft, zodat iemand altijd geld heeft om van te leven. Dat kan bijvoorbeeld een arbeidsongeschiktheidsuitkering zijn, of in het uiterste geval een Bijstandsuitkering.

Ook als je een uitkering hebt, mág je nog steeds werken voor zover je dat kunt. En je móet ook werken aan je reïntegratie, het is de bedoeling dat je - ook als je beperkingen hebt - probeert om werk te vinden dat je wél kunt doen.

Als dat echt niet kan, dan houdt het op. Iemand die niet kán werken, is niet verplicht om dat toch te doen of te proberen.

En als je geen geld nodig hebt, bijvoorbeeld omdat je een partner hebt die verdient, omdat je ouders je volledig kunnen onderhouden of omdat je een flinke erfenis hebt gekregen, dan ben je ook niet verplicht om te werken. Maar het mág dus wel, ook als je een beperking hebt. Als het nodig is, kun je vaak hulp krijgen om geschikt werk te vinden, en er is ook begeleiding mogelijk tijdens het werk zelf.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Autisme spectrum stoornis is niet automatisch een beperking. Er zijn namelijk veel vormen en gradaties van autisme.
Percentages kan ik je niet geven, maar er zijn heel veel mensen die voldoen aan het profiel dat gegeven wordt in het DSM (bijbel van psychologen). Dat betekend dat erg veel mensen autisme hebben.
Heel bewust zeg ik niet dat autisme een beperking is, aangezien het voor sommigen een verrijking kan zijn. Denk aan een verbeterd geheugen, eerlijkheid, beter details kunnen opmerken. Afhankelijk natuurlijk van het soort autisme. Dit betekend dan ook dat sommige autisten bepaalde beroepen juist beter kunnen uitvoeren!

Om je vraag dan verder te beantwoorden. Wanneer iemand (gedeeltelijk) arbeidsongeschikt is, door bijv. een psychische mutatie, dan zal dit vastgesteld moeten worden door een arts van het UVW.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Mijn broer is autistisch en heeft enkele jaren een wajong gehad.

Sinds kort zijn er wat veranderingen doorgevoerd, waardoor hij verplicht werd om te gaan werken. Anders werd zijn Wajong afgenomen.

Paar maanden geleden heeft hij zijn taxipas gehaald en hij rijd nu een paar uur taxi per week, voor de rest krijgt hij nog steeds zijn wajong.

Maar dat verschilt van persoon tot persoon. Hij heeft ook autistische vrienden die nog steeds een volledige wajong krijgen omdat zij niet aan staat zijn om te werken.

Nooit een opleiding gehad, of volledig contactgestoord, ja je kan iedereen wel aan de lopende band zetten, maar of dat nu een oplossing is.

Het verschilt dus per persoon, maar makkelijker word het niet in NL. Je krijgt niets zo maar, en dat hoeft natuurlijk ook niet.

Vind het overigens wel een verkeerde gedachte om dat soort mensen dan maar de kut baantjes te geven die toch niemand wil, want dat willen zij ook niet, en terecht!
12 jaar geleden
Een goede school zal als dat nodig is, iemand kunnen helpen aan een eventuele begeleide werkplek.. maar dit geld niet als het niet nodig is, overigens vind ik, dat iedereen gestimuleerd moet worden tot werken of een andere vorm van een dagbesteding. Mensen met bv down kunnen ontzettend goed met dieren omgaan en verdienen het daarin begeleid te worden. Overigens is het voorbeeld wat je noemt niet erg handig, veel mensen met een diagnose in het autistisch spectrum zijn bovengemiddeld intelligent, niet allemaal natuurlijk, maar dat maakt het genoemde voorbeeld zo slecht. Een kennis van mij is autist én specialist in het ziekenhuis op het gebied van neurochirurgie.... Maar goed, het antwoord op je vraag id afhankelijk van de mate van de beperking, en dit zal door professionele mensen bepaald worden, en het willen werken is een karaktertrek, en een stuk begeleiding en stimulans..
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Dan moet je werken ,net zoals mensen zonder beperkingen.Het moge duidelijk zijn dat niet alle autisten kunnen werken,zoals er ook mensen zijn met beperkingen die daardoor niet kunnen werken.Artsen beoordelen wanneer iemand wel of niet in staat is om te werken.

Toegevoegd na 5 minuten:
iedereen mag werken, maar wanneer je verzekerd wil zijn van het recht op een uitkering dan slaat het om in moeten werken.
Verwijderde gebruiker
12 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing