Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als een verzekeringsarts (UWV) je mondeling meedeelt dat je halve dagen aan het werk moet, moet zij dit dan schriftelijk bekendmaken en onderbouwen?

Dit mede naar aanleidng van mijn vorige vraag: http://www.goeievraag.nl/vraag/precieze-functie-status-respectievelijk-verzekeringsarts.31148

Ik kreeg namelijk doodleuk te horen dat ik maar even 20 uur per week aan het werk zou moeten (ik heb overigens geen werkgever meer, doordat mijn tijdelijke arbeidsovereenkomst van rechtswege is beëindigd tijdens mijn ziekte). Vervolgens mag ik zelf uitzoeken wat de gevolgen zijn van die uitspraak en hoe dat in de praktijk werkt, maar de verzekeringsarts weigert (vooralsnog) om dit besluit schriftelijk bekend te maken / toe te lichten / te motiveren.

Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Lijkt mij dat hij dat aan jou zeker wel bekend moet maken. Jij bent tenslotte de patiënt. Voor de zekerheid even navragen bij het Juridisch loket. 0900-8020 ze zijn er tot 17.00 uur dus wel even opschieten ;-)

Toegevoegd na 42 seconden:
die verzekeringsarts dus he.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden

Andere antwoorden (6)

Normaal hoor je inderdaad een schriftelijke bevestiging te ontvangen van de mondeling gemaakte afspraken. Om eventuele misverstanden te voorkomen!
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Beslissen van het UWV hoor je *altijd* schriftelijk te krijgen, met een toelichting waarin staat welke middelen je hebt als je het met die beslissing niet eens bent (bezwaar/beroep). Dat geldt voor *alle* overheidsbeslissingen.

De beste oplossing is om het UWV een kort briefje te schrijven waarin je vraagt om uitsluitsel. Dat kan in twee zinnen. (Bewaar een kopie.) Het UWV is dan *verplicht* om te antwoorden.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Jazeker moet dat. Deze mededeling is namelijk een juridisch besluit, en één van de vereisten van een besluit is dat deze schriftelijk moet (dat mag ook via email). Zolang je hier niets van op papier hebt staan is deze juridisch niet bindend. Zodra het besluit is afgegeven kun je bezwaar indienen.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Ik heb even beide vragen van je bekeken en uit eigen ervaring kan ik je alleen maar met klem adviseren om per omgaande een second opinion aan te vragen. Dit recht heb je. En het is de uitgelezen kans om tijd te rekken. Aangezien ze niets mogen wijzigen in je status totdat de second opinion schriftelijk heeft gerapporteerd...

Daarbij komt dat ik verzekeringsartsen van het UWV ken die iemand beoordelen op de wijze waarop zij in hun koffiebekertje roeren...

En op grond van art. 7 van de Bestuurswet krijg jij 3 keer gelijk tegenover een verzekeringsarts. Te weten. Nu niet. Dan niet en nooit niet...
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Je krijgt altijd een afschrift van de beoordeling.


EN hij/zij bepaald niet wat en hoeveel je mankeert. Maar hoeveel restcapaciteit in arbeid je nog hebt en of daar beperkingen in zitten.
Als jij nu voor 20 uur arbeidsgeschikt bent, zul je voor dat deel een ww uitkering moeten aanvragen.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Ik vermoed zelf dat je nog geen bericht hebt gekregen omdat de arbeidsdeskundige zich er nog niet over gebogen heeft. Deze berekent de daadwerkelijke consequenties van de beoordeling van de verzekeringsarts.

Je moet in gedachte houden dat het UWV gewoon een grote verzekeringsmaatschappij is die bepaald of jij recht hebt op een uitkering ivm ziekte. Ze hebben eigenlijk helemaal niets te maken met daadwerkelijke banen of zo.
Alles wordt dus vertaald in geld, zodat je rechten uitgerekend kunnen worden.
De arbeidsdeskundige moet met het oordeel van de verzekeringsarts weer opnieuw in hun geautomatiseerd systeem gaan zoeken naar geschikte functies, die voorkomen in 20 uur. Dat zal wel zo zijn en dan krijg je een brief van het UWV met hun nieuwe schattingsbesluit.

Ik zou de arbeidsdeskundige even bellen met de vraag wanneer je bericht krijgt over je herkeuring. Of was het dat niet? De verzekeringsarts schrijft alleen een briefje als jje echt helemaal niet meer kan werken, anders gaat de info naar de arbeidsdeskundige.

Vervolgens kun je de arbeidsdeskundige ook vragen om ondersteuning te bieden bij het zoeken naar werk. Misschien hebben ze nog wat in hun reïntegratiepotje zitten zodat je begeleid kan worden naar ander werk.

Ik heb er een link bijgezet van een duidelijke site over arbeidsongeschiktheid wia wao etc.
Verwijderde gebruiker
15 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing