Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Als je aangehouden bent door de politie, in welke gevallen moet je tijdelijk de cel in? Of is dat alleen als je niet 'luistert' en niet meewerkt?

Wat is nou het verschil tussen een aanhouding en aan arrestatie?

En moet je nog steeds je schoenveters en riem inleveren vanwege de veiligheid als je de cel in moet? Waarom zijn zijn ze nou bang voor zelfmoord in een cel eigenlijk?

En mag een agent bij een aanhouding op straat waar hij normaal gesproken alleen een bon uitdeelt, je ook direct meenemen naar het bureau voor verhoor, of gebeurt dat alleen in bijzondere gevallen?

Tja, ben altijd braaf geweest, dus heb geen ervaring :-P. Was er wel benieuwd naar hoe dat in zijn werk gaat als je aangehouden bent.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (2)

Aanhouding is een ander woord voor arrestatie. De twee begrippen betekenen dus hetzelfde.

Na aanhouding is de politie verantwoordelijk voor jouw welzijn.

Als je na de aanhouding op het politiebureau aankomt, wordt je naar een ophoudkamer gebracht ( soort cel, maar feitelijk een wachtkamer). Vervolgens wordt je gefouilleerd. De insluitingsfouillering. Alle spullen, die dan bij jou worden aangetroffen, mogen worden gebruikt als bewijs.

Vervolgens moet je zaken waarmee je jezelf iets kan aandoen uitdoen/ tijdelijk afstaan. Dus schoenveters, riem en beugel-bh.

Fouillering wordt, zo mogelijk, uitgevoerd door iemand van hetzelfde geslacht als de verdachte.

De politie heeft vervolgens beperkt tijd om onderzoek te verrichten. Dit is maximaal 2 keer 6 uur. De nachtelijke uren worden niet meegeteld. Tijdens de nacht kun je overgebracht worden naar een cellencomplex.

Indien nodig kan je in verzekering gesteld worden. U kunt dan voor langere tijd worden vastgehouden voor onderzoek.
AlphaLimaSierra
13 jaar geleden
Het antwoord van AlphaLimaSierra is al heel compleet, maar ik zal nog even wat toelichten.

De politie heeft een aantal dwangmiddelen. Voor een eenvoudige situatie kiest men over het algemeen voor het dwangmiddel staandehouding (of een soortgelijke uit de specifieke wetgeving zoals bij verkeersovertredingen). De staandehouding dient dan om je gegevens te controleren en je een proces-verbaal aan te zeggen. Gedraag jij je hierbij vervelend en wil je, bijvoorbeeld, je gegevens niet geven dan loop je het risico alsnog aangehouden te worden waarna hetgeen AlphaLimaSierra al vertelde moet ondergaan.

Een uitzondering zijn kleine verkeersovertredingen. De zogenaamde Wet Administratiefrechtelijke Handhaving Verkeersovertredingen. Dit is in principe bestuursrecht waardoor je niet aangehouden kan worden. Echter, als jij je niet kan identificeren of zwaardere overtredingen pleegt zal dit wel zo zijn.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing