Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Heeft er al eens een advocaat met succes een beroep gedaan op het gebrek aan bewijs dat de vrije wil bestaat ?

Het hele rechtssysteem is er op gebaseerd dat we een vrije wil hebben. Maar aangezien dat niet is aangetoond (of aan te tonen valt) vraag ik mij af of daar door advocaten gebruik van wordt gemaakt.
http://victorlamme.nl/vrijewil.php
http://www.filosofiemagazine.nl/00/fm/nl/0/content/1536/Vrije_wil.html
http://www.uitgeverijcontact.nl/b-1135-wij_zijn_ons_brein.html

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Ons rechtssysteem mag dan gebaseerd zijn op de 'vrije wil', dat wil nog niet zeggen dat bij gebrek aan bewijs daarvan, er niet gestraft moet worden. De straf zal altijd nodig zijn om een tegenimpuls te geven waardoor (hopelijk) de dader in het vervolg twee keer zal nadenken en om andere potentiële daders tegen te houden.
Zie ook: Dick Swaab 'Wij zijn ons brein'.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Een goeie advocaat haalt alles uit de kast, en als hij ook maar ergens een gaatje ziet, om hierover te beginnen, dat zal hij dat zeker doen. Maar tegelijkertijd zal hij willen dat hij serieus wordt genomen.

Met een verhaal over psychologisch onderzoek over de "vrije wil" maakt hij geen schijn van kans, omdat de wet uitgaat van de verantwoordelijkheid van mensen. Daar kan alleen vanaf geweken worden, als het gaat over de
toerekeningsvatbaarheid van zijn client.

Een advocaat kan dus alleen proberen aan te tonen (evt. met behulp van een psychiatrisch rapport) dat iemand niet toerekeningsvatbaar was, en er dus verzachtende omstandigheden zijn.

In onderstaand artikel is te lezen, dat er veel stromingen in de psychologie zijn, en dat men het onderzoek naar "vrije wil" ook vermijdt. Dat zijn al 2 redenen, dat een rechter absoluut niet onder de indruk zal zijn, van een advocaat die hierover begint.

Het zal dus nog heel lang duren, voor een advocaat zo'n pleidooi zal gaan houden. Want eerst zal er in de psychologische wetenschap enige overeenstemming moeten zijn, over de waarde van zo'n onderzoek naar de "vrije wil". En dan is het nog maar afwachten of dat onderzoek uitwijst, dat (een beetje kort door de bocht) mensen met een gelukkige opvoeding, niet verslaafd, goed in hun vel, en zonder psychiatrische problemen, soms dingen doen, die ze absoluut niet willen, of wilden doen.

Hier is veel meer te lezen:
http://www.ziedaar.nl/article.php?id=193
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing