Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Mag iemand die onder mij woont -ongevraagd- via ons appartement naar zijn zolder lopen die boven ons zit?

Hoe werkt het 'recht op doorgang' in dit geval?

Toegevoegd na 10 minuten:
Wij wonen op de middelste etage die afgesloten is met een schuifdeur die meestal open is. Daarachter is een hal waaraan de trap zit naar de zolder maar ook de wc, keuken en woonkamer grenzen aan deze hal. Op de onderste verdieping woont de persoon die op de bovenste verdieping zijn zolder heeft en daarbij door onze hal en onze trap moet.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Antwoorden (5)

Je bedoelt het recht van overpad.

Dit betekent dat iemand over het erf of grond van een ander mag lopen zonder de toestemming van de eigenaar omdat hij anders zijn woning of zijn grond niet kan bereiken.

Maar je vraag is niet erg duidelijk, als hij bij jullie het huis binnen komt, dus echt jullie woning en niet een gemeenschappelijke hal, dan mag dit niet zonder de toestemming van de bewoner.

Is het een hal die bv toegankelijk is voor hem en dat hij meteen de trap op kan gaan om bij zijn zolder te komen, mag dit.

Moet hij dwars door jullie woning, dan niet en dan is het een vreemde constructie die de verhuurder hanteert.

Toegevoegd na 11 uur:
Kleine aanvulling, met dank aan de andere antwoorder:
"Theodbn" hieronder:

Het moet wel kenbaar zijn gemaakt aan de huurder dat er sprake is van erfdienstbaarheid en het eea mbt de regeling moet vastgelegd zijn in een akte (soms notarieel).
Hiervoor zal je toch echt even contact op moeten nemen met de verhuurder of je contract nazien.

Ook een aanvulling op de reacties hieronder:
Recht van overpad spreekt over erf en grond. Je moet het in jouw geval lezen als een grond bij een ander in gebruik.
Als hier een woning, panden, werken of zelfs beplantingen op staan, en men kan alleen via deze percelen zijn of haar "grond" bereiken, dan is het recht van overpad gewoon van toepassing. Het is dus niet zo dan het echt een stuk grond in de vorm van een "paadje" of weg moet zijn.
En om nog meer verwarring te voorkomen, ja, het recht van overpad is ook van toepassing op huurders en geldt niet alleen voor de eigenaar van de grond (met al dan niet een woning erop)

Toegevoegd na 1 dag:
Toch nog veel onduidelijkheden lees ik in de antwoorden en reacties hieronder.

Nog even voor de duidelijkheid. We hebben het hier over erfdienstbaarheid. Het recht van overpad is mogelijk te verwarrend. De meest voorkomende erfdienstbaarheid is letterlijk dat jij over een paadje mag lopen die van een ander is om bij jouw woning o.i.d te komen. Vandaar dat in de volksmond erfdienstbaarheid meestal als "recht van overpad" wordt uitgedrukt.

Maar ook mag je via een ander "paadje" in dit geval de trap/hal je bewegen om bij de woning aan te komen.
Noem het voor de makkelijkheid desnoods "recht van hal en trap"
Achteraf gezien is doorgaan op de zin "recht van overpad" te verwarrend geweest voor sommigen, maar denk dat het nu wel duidelijk genoeg is zo.

Resumerend: Ja, de bewoner mag de hal en trap betreden om zo bij zijn woning te mogen komen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dit heeft in elk geval niets met recht van overpad te maken. recht van overpad is een erfdienstbaarheid en dat gaat over het gebruik van grond. Het betekent dat je buren het recht hebben om over jouw grond te gaan. Het heeft niets te maken met jullie situatie. Het gaat hier om een situatie binnenshuis. Daar heb je nooit recht van overpad. Nou hangt het er vanaf of jullie je appartement huren of hebben gekocht. Ingeval van huur kan het zijn dat hiervoor een bepaling in het huurcontract is opgenomen. Is dat niet zo, dan kan hij niet zomaar bij jullie binnenkomen.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
In het huurcontract dient beschreven te zijn dat een ander recht heeft op overpad (ja hier geld ook de erfdienstbaarheid).
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dat mag natuurlijk niet ongevraagd. Van recht op overpad is geen sprake want dit speelt zich af in een gebouw.
Maar wat is ongevraagd?
Als ik lees hoe dit huis in elkaar zit vermoed ik dat je woont in een soort studentenhuis of anders een soort particuliere verhuur. Dit soort 'oplossingen' zul je niet zo snel aantreffen bij een woningbouwcorporatie.
Je stelt dat deze persoon ongevraagd door jouw appartement loopt. Maar om dat te kunnen zeggen moeten we eerst vaststellen dat dit jouw appartement is. Dat kan alleen worden vastgesteld als we even goed naar jouw huurcontract kijken. Ik vermoed dat er in dat contract onderscheid wordt gemaakt tussen gemeenschappelijke en eigen ruimtes. Toen je deze woning aanvaarde en het contract ondertekende moet je al geweten hebben dat die zolder aan een ander toebehoorde. Dan is er in ieder geval al sprake van een gemeenschappelijke voordeur en een gemeenschappelijk hal en trap. Wat jij dus 'jouw' appartement noemt is dus niet helemaal van jou. En in dat geval loopt er dus niemand door 'jouw' appartement maar loopt er iemand door de gezamenlijke hal.

Deze vraag is eigenlijk niet te beantwoorden. Lees je huurcontract eens heel goed na, daarin hoort dit opgenomen te zijn.
Mocht je hier problemen door ondervinden overleg dan eens met de verhuurder en mocht je er met hen niet uitkomen neem eventueel contact op met juridisch loket.

Toegevoegd na 1 uur:
Trouwens, draai het ook even om: 'Mag je degene die de zolder huurt de toegang tot zijn zolder ontzeggen?'
Daarop kun je eigenlijk alleen maar met 'nee' antwoorden. Hij betaald er huur voor dus hij heeft het recht daar te komen.
De trap en de hal vallen dan onder gezamenlijke ruimte, als het goed is staat er in het huurcontract ook een ander huurtarief voor deze ruimtes want de huurder van de zolder moet ook bijdragen aan de huur van deze ruimte.
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ter aanvulling en verduidelijking:

Ik zie niet of het inderdaad over huur gaat natuurlijk kan het ook over eigendom gaan.

Verder is van belang of het officieel om een appartement gaat of noem je dit alleen maar zo. Want bij een officieel appartementsrecht hoort een akte van splitsing en reglementen (splitsings- en/of huishoudelijk reglement waarin ieder zijn rechten en plichten zijn vastgelegd).
en een (wettelijk voorgeschreven) vereniging van eigenaren met een bestuur.

T 74 heeft het over een recht van overpad, maar een recht van overpad is iets heel anders, namelijk als je bijvoorbeeld 2 huizen hebt waarvan een huis achter het andere huis ligt. Dan moet de eigenaar van het achterste huis over de grond van die van de voorste eigenaar om naar de openbare weg te kunnen gaan.

Bij een appartementsrecht is er geen sprake van eigen (onder)grond maar hebben de eigenaren de gezamenlijke eigendom met het recht van gebruik van een van een of meer delen in het gebouw met rondom gelegen grond. Dit wil dus niet zeggen dat er geen recht van overpad zou kunnen bestaan, maar dat zou dan nogmaals gelden voor het gehele buitengebeuren en niet binnen in een gebouw.

Is er geen vereniging van eigenaren omdat er te weinig eigenaren zijn, bijvoorbeeld maar 2 of 3, dan zal in onderling overleg moeten worden (of eigenlijk al zijn) afgesproken hoe de regels dienen te zijn waar iedereen zich aan dient te houden. De eigenaren/gebruikers dienen elkaars privacy en rechten te respecteren. In dit geval zou het normaal zijn dat degene die naar zijn zolder wil even checkt (door bijvoorbeeld) even aan te kloppen of dit gelegen komt.

Het is natuurlijk wel een zeer onwenselijke situatie, maar iemand die het appartementsrecht heeft gekocht of gehuurd wist of had kunnen weten hoe de situatie was.

Verder is het belang van een vereniging van eigenaren om een reservefonds te vormen voor het groot onderhoud van het gebouw, anders moet je bij elk wissewasje met elkaar gaan overleggen hoeveel geld er steeds voor onderhoud en/of reparatie nodig is.

Om de huidige situatie te wijzigen is wijziging van de splitsingsakte mogelijk met medewerking van alle eigenaren. Maar ook kan in de algemene vergadering een besluit worden genomen dat het bestuur hiertoe bevoegd is met een meerderheid van 4/5 van het totaal aantal stemmen. Hierna kan iemand die afwezig was of het er niet mee eens was zich binnen 3 maanden alleen nog tot de rechter wenden. Na die 3 maanden is het besluit definitief.
Ceeve
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing