Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Ben je strafbaar als je iemand in een levensbedreigende situatie vermoord?

Als je echt geen andere keus hebt.

Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
in: Wetgeving
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Klopt, FlashBang, moord is per definitie met voorbedachte rade, dus niet om je uit een acute bedreigende situatie te redden.

Heb je meer informatie nodig om de vraag te beantwoorden? Reageer dan hier.

Geef jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Antwoorden (12)

Volgens mij wel, maar omdat het zelfverdediging betreft, wordt het een lagere straf. Maar dan moet dat wel aantoonbaar zijn uiteraard. Agenten mogen het wel in ieder geval.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Nee dit is overmacht
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ja. Omdat je handelt in reflex. Als je het uitgebreid plant om iemand te vermoorden ben je meer strafbaar
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Als een inbreker met een geweer in zijn hand staat en jij hebt geen andere keuze dan hem neer te schieten (anders was jij dood) dan is het "Noodweer" en noodweer is een strafuitsluitingsgrond waardoor je niet meer strafbaar bent.

Echter zal wel goed gekeken moeten worden of jij echt geen andere optie had.

Toegevoegd na 2 minuten:
alleen ben ik nu uitgegaan van een andere interpretatie dan jij.

Als je iemand vermoord die zelf in levensbedreigende situatie is. Dan ligt het erg aan het hoe en wat. Als een dokter het leven van een patient niet kan redden is er niks aan de hand.
Echter is het je burgerplicht om iemand te helpen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Je zult begrijpen dat deze situatie wel zal leiden tot een uitgebreid onderzoek naar de exacte toedracht. En afhankelijk daarvan zal je al dan niet vervolgd worden en wordt beoordeeld of je strafbaar hebt gehandeld of niet.

In de regel is het zo dat je, als er aan jou verwijtbaar is dat je in een situatie terechtkomt waardoor je dit doet of moet doen, je zal worden vervolgd. Bijvoorbeeld: je bent werkzaam op een tankstation en voor de zekerheid heb je een vuurwapen bij je, dan kan je er van uitgaan dat bij een eventuele overval je voor de keuze komt te staan 'hij of ik'. Als je geen wapen had gehad, had je gewoon al het geld van de kassa kunnen geven en was er niemand doodgegaan. Deze afweging heb je van te voren gemaakt, en dan is er dus een vorm van verwijtbaarheid die je kan worden aangerekend. Dat staat natuurlijk helemaal los van de schuldvraag over het ontstaan van het incident, want een (gewapende) overval plegen is natuurlijk een zwaar delict.

Ander voorbeeld, gerelateerd aan de schietpartij in Alphen: je bent daar toevallig in de slijterij als je die schutter voorbij ziet lopen. Als hij net voorbij is, pak je een fles wijn uit het schap, en gooit die van achter tegen het hoofd van de schutter waardoor hij doodgaat. In dat geval heb je weliswaar een bewuste actie gepleegd die heeft geleid tot de dood van de schutter, maar je hebt niet jezelf voorbereid en het was een impulsieve reactie op de gebeurtenis van dat moment. Je zult niet strafbaar zijn.
(Lees meer...)
itsme
13 jaar geleden
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Rare min...en heldhaftig zonder commentaar. Ter compensatie van mij een +
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
zie hier het beste antwoord +
Ja.
Ter illustratie: Enkele jaren geleden werd een internationale wedstrijd georganiseerd voor studenten rechten. De opdracht die ze kregen ging over een moordzaak, meer bepaald de fictieve zaak Hans en Grietje (inderdaad het sprookje). De winnende ploeg behaalde als resultaat dat Hans en Grietje veroordeeld werden tot 2 jaar voorwaardelijk.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Ja dan ben je strafbaar, aangezien die persoon jou niet vermoord heeft. Daar gaat de regering binnenkort waarschijnlijk wel verandering in brengen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Dat hangt van een aantal factoren af. Als echt je eigen leven in gevaar is of dat van een ander mag je geweld toepassen. Echter als je een klap geeft bv en daarmee het gevaar genoeg geweken is om weg te kunnen komen uit de situatie mag je daarna niet nog meer geweld toepassen maar wordt er verwacht dat je vlucht uit de situatie. Het geweld dat je toepast moet wel binnen proporties zijn van het geweld je aangedaan wordt. Als je daarbinnen iemand dan letsel toebrengt met dodelijke afloop word je niet strafrechtelijk vervolgd.

Hieronder zie je een stukje van deze site: http://www.fight-pro.nl/index.php?option=com_content&view=article&id=83&Itemid=83 waar uitgebreider wordt in gegaan op deze vraag.

In Nederland en de meeste andere landen geldt dat de overheid een geweldsmonopolie heeft. Dat wil zeggen dat alle geweld door anderen dan diegenen die door de overheid daartoe zijn aangewezen (zoals leger en politie) illegaal en dus strafbaar is. Maar er zijn een paar speciale omstandigheden waarin geweld door burgers van strafvervolging wordt uitgesloten. Het gaat hierbij om verdedigingssituaties. Dit heet 'noodweer' en is aan strenge criteria gebonden:

Noodweer is in het Nederlandse strafrecht een algemene wettelijke strafuitsluitingsgrond, neergelegd in artikel 41 lid 1 Wetboek van Strafrecht. De wettekst is sinds de invoering in 1886 ongewijzigd:

“Niet strafbaar is hij, die een feit begaat, geboden door de noodzakelijke verdediging van eigen of eens anders lijf, eerbaarheid of goed, tegen ogenblikkelijke, wederrechtelijke aanranding.”

In het kort komt dit erop neer, dat geweld normaal gesproken strafbaar is, behalve als het gebruikte geweld voldoet aan door de rechtbank gehanteerde eisen betreffende de proportionaliteit en noodzakelijkheid om iemands lijf of bezit te beschermen.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Als je iemand vermoordt, is er geen sprake van noodweer, want moord is gepland.
Wel kan er sprake zijn van noodweerexces: denk aan een misbruikte persoon die na x tijd zijn/haar misbruiker ombrengt en waarvan aangetoond kan worden dat de dader dat deed in een "heftige gemoedsbeweging" en dat die gemoedsbeweging werd veroorzaakt door het slachtoffer. Noodweer en noodweerexces zijn strafuitsluitingsgronden: dan word je niet vervolgd.

Maar ik vermoed dat je bedoelt: wat gebeurt er als je iemand bijvoorbeeld doodslaat uit verdediging - en dan heb je juridisch over doodslag (die niet gepland is: opzettelijk maar niet met voorbedachten rade).

"Hij die opzettelijk een ander van het leven berooft, wordt, als schuldig aan doodslag, gestraft met gevangenisstraf van ten hoogste vijftien jaren of geldboete van de vijfde categorie."
http://www.wetboek-online.nl/wet/Sr/287.html

Dan hangt de bestraffing helemaal van de situatie af: hoe aannemelijk is het dat je leven inderdaad op het spel stond? Had je andere mogelijkheden? Was het toegepaste geweld proportioneel?
Als je had kunnen vluchten naar een veilige plek, dan zul je een probleem hebben. Als je advocaat niet kan aantonen dat de situatie inderdaad levensbedreigend was, dan heb je ook een probleem. Als het mogelijk had kunnen zijn om je bedreiger bijvoorbeeld te ontwapenen, dan heb je ook een probleem.
Maar wat het gevolg is van zo'n actie zal afhangen van de rechtszaak zelf, van je advocaat, de officier, de rechter.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Je wordt in ieder geval eerst aangehouden.
Maar dan wordt onderzocht in hoeverre je daadwerkelijk schuldig bent. Iedere zaak is anders en alles moet grondig bekeken worden om zeker te zijn dat je geen andere mogelijkheid had, dan die persoon te doden.

Als er bewijzen of getuigen zijn dat je niet anders kon, omdat je iemand of jezelf moest verdedigen, dan wordt het wettige zelfverdediging en zal de eventuele straf minder zijn. Soms wordt de straf ook opgeschort.
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Als er sprake is van noodweer is dat geen moord.
Als iemand die bewapend is met een levensgevaarlijk wapen en jou, je vrouw of je gezin/dierbare moet beschermen (en dat MOET je ook) dan kan dat dodelijk voor de aanvaller aflopen.
Het toegepaste geweld moet echter in verhouding staan met de feitelijke dreiging.
Ook ben je verplicht de minimaal werkzame dosis geweld toe te passen om het onheil te keren.
Toch wordt er nu een ruimere marge gegeven in noodweersituaties, als je je huis moet verdedigen tegen aanvallers en inbrekers, mag je nu meer dan voor een jaar of wat terug.
Gebruik echter nooit een honkbalknuppel of een zware golfstick en ook geen messen of vuurwapens, dan wordt je dat al gauw aangerekend.
Een veeg met een koekenpan stelt de aanvaller ook wel buiten gevecht maar zal hem niet gauw naar het hiernamaals helpen.......
Gelukkig is de tijd dat je de inbreker bij wijze van spreken moest helpen zodat hij zich niet vertilde aan de gestolen goederen voorbij, je mag nu krachtdadiger huis en haard beschermen.
Gelukkig maar, de politie heeft vaak lang werk om bij je te komen na het slaan van alarm....
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Als je iemand vermoordt is dat altijd strafbaar..

Moord houdt namelijk 'voorbedachte rade' in..hetgeen betekent dat je die moord gepland hebt.

Wat jij vermoedelijk bedoelt is doodslag uit noodweer en daaromtrent zal een onderzoek plaats moeten vinden/hebben.

Indien blijkt dat jij je eigen leven alleen kon redden door die ander met (enig) geweld te stoppen en heeft die ander daarbij het leven gelaten..dan is er tamelijk zeker sprake van een zogeheten strafuitsluitingsgrond en ben je dus niet strafbaar.

Groet,

Ton
(Lees meer...)
Verwijderde gebruiker
13 jaar geleden
Deel jouw antwoord

Het is niet mogelijk om je eigen vraag te beantwoorden Je mag slechts 1 keer antwoord geven op een vraag Je hebt vandaag al antwoorden gegeven. Morgen mag je opnieuw maximaal antwoorden geven.

/
Geef Antwoord
+
Selected image

Bekijk alle vragen in deze categorieën: