Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Wat zijn "normale burgerplichten" en wie bepaalt dat?

In het EVRM staat bij artikel 4 een aantal zalen die per definitie niet onder "dwangarbeid of verplichte arbeid" vallen.

Zie bijvoorbeeld: http://www.ivir.nl/wetten/eu/EVRM.pdf

Een van die uitzonderingen is: "elk werk of elke dienst, welke deel uitmaakt van normale burgerplichten."

De vraag is dan natuurlijk:

Wat zijn "normale burgerplichten" en wie bepaalt dat?

Toegevoegd na 1 minuut:
"In het EVRM staat bij artikel 4 een aantal zalen" moet zijn ... aantal zaken.

Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
in: Wetgeving
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

De Nederlandse wet zegt er eigenlijk helemaal NIETS meer over (noemt ze alleen zijdelings als normale burgerplichten zonder op te sommen), er is vrijwel niets over te vinden (alleen voor België eigenlijk) en dat geeft al aan hoezeer het leeft in dit land van alleen maar rechten.

Elke Nederlander wordt geacht de wet te kennen en zich daar aan te houden, dat is één. En dat impliceert natuurlijk al een heleboel ongeschreven regels.

Eigenlijk zijn burgerplichten al die dingen die je gewoon wordt geacht te doen om het voor elkaar allemaal een beetje leefbaar, veilig of aangenaam te houden. Fatsoen, beschaving, goed gedrag. Daar hebben we in Nederland allemaal inmiddels behoorlijk schijt aan, controleren kun je het toch niet of nauwelijks en sanctioneren al helemaal niet. In een enkel geval is het dus aan de rechter om te bepalen of iemand die zich hufterig heeft gedragen echt een burgerplicht heeft verzaakt.

Denk daarbij aan dingen als iemand helpen die op straat hulp nodig heeft, een oudere in je buurt helpen, je stoep schoonhouden (ook met sneeuw) zodat er geen onveilige situaties kunnen ontstaan, je auto niet pal voor de deur van een ander parkeren, geen overlast veroorzaken, geen troep op straat gooien, affijn, allemaal kleine dingen die je ook onder het kopje 'fatsoen' zou kunnen samenvatten.

Nederlanders zijn echter de eersten om te gaan gillen over dwangarbeid of privacy en meer van dat fraais om vooral maar niks voor een ander te hoeven doen, en helaas hebben ze in de regel nog gelijk ook ; er moet wel heel wat gebeuren onder jouw 'verantwoordelijkheid' voor je op het verzaken van je burgerplichten aangesproken danwel gesanctioneerd kan worden, en ach, dan heb je altijd nog de verzekering. Zo werken we hufterigheid in de hand, en ondertussen klagen we allemaal dat een ander zijn burgerplichten niet in acht neemt jegens ons; want DAT willen we natuurlijk wel allemaal heel graag.

Het is in Nederland dus een beetje uitgehold begrip geworden, omdat het een appél doet op je bereidheid actief rekening te houden met een ander. En daar houden we in dit landje niet zo van, lijkt het wel.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden

Andere antwoorden (4)

Als een bejaard of hulpbehoevend persoon 'onderuit' gaat in deze winterse omstandigheden, dan kan je jouw assistentie daarin als burgerplicht beschouwen. En wie dat bepaalt: je gezonde verstand.....!
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Het schijnt, dat de Nederlandse wet daar erg armoedig over is. Ze zegt er niet veel over.
Vroeger wel,toen leerden we op school het schone lied; Het is plicht dat ieder jongen, voor de onafhankelijkheid,
Van zijn geliefde vaderland,zijn beste krachten wijdt!
Het lijken me meer de ongeschreven regels waaraan wij geacht worden te voldoen.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
De meeste burgerplichten worden door jezelf bepaald. Hangt dus af of je een sociaal of asociaal type bent.

Daarnaast kunnen er door de overheid en gemeente burgerplichten worden voorgeschreven.

Vroeger was dat b.v. je stoep sneeuwvrij houden. Dit is echte nu niet meer zo. Bepaalde gemeentes schrijven voor dat je tuin er redelijk onderhouden uit moet zien. Zo niet, dan kunnen de buren een klacht indienen.

Bij de gemeenten kun je die voorschriften vinden onder Algemene Plaatselijke Verordening (APV) en die kun je downloaden van internet.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Burgerplicht is een moraal van normen en waarden die geldt voor de hele samenleving in samenhang met de burgerrechten. Door de verschillende levensovertuigingen zal de politiek zover als maar mogelijk hier rekening mee moeten houden om ook die groepen niet tekort te doen en dit dan vast te leggen. Hier zijn ze nog volop mee bezig.
Verwijderde gebruiker
14 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing