Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Op deze pagina vind je alle vragen in de categorie Wetgeving. Vragen over politiek en overheid, verkiezingen en samenleving vind je in één van de gerelateerde subcategorieën.

Nieuwste vragen

Zit er een maximum aan wat WA-verzekeraar uitkeert bij een auto-ongeluk?

Stel dat Jantje Pietje aanrijdt, en Pietje jaren in het ziekenhuis moet verblijven, inkomsten mist, allerlei aanpassing in huis moet laten doen etc. blijft een WA-verzekeraar dan altijd maar door betalen of is dat bedrag ergens begrensd?
Zo ja, is dat dan een algemeen bedrag of ligt dat aan de verzekeraar.

LeonardN
een maand geleden
in: Wetgeving
2.3K
1

Kunnen ouders hun wettelijke kind eigenlijk wel ontvoeren?

Een beetje n.a.v. de ontvoerde couveuse-baby Santiago. Dit betreft het nieuwsbericht dat deze couveuse-baby door zijn ouders stiekem is meegenomen uit het ziekenhuis. Inmiddels is de baby gevonden en zijn de ouders gearresteerd voor de ontvoering (!) van hun baby.

En met name die term 'ontvoering' vind ik een beetje gek. (Ontvoering: "het tegen iemands zin en zonder diens toestemming, verplaatsen van een persoon.")
Het zijn toch de wettelijke ouders die beslissen over de 'wil' van een handelingsonbekwame baby ? Zij hebben daarmee toch het ultieme recht de baby te verplaatsen ?
Ik las dat de ouders bang waren het ouderschap te verliezen wegens hun verleden, maar die zaak was nog niet rond. Ze waren en zijn nog steeds de wettelijke ouders.

Ik snap dat een couveuse-baby zorg nodig heeft. Ik kan me ook iets voorstellen dat het weerhouden van (levensreddende) zorg voor de baby als strafrechtelijk verwijtbaar gedrag gezien kan worden. Maar dan zou DAT de verdenking moeten zijn. Maar blijkbaar gaat het hier niet onthouden van zorg, of zoiets, maar expliciet om ontvoering.

Als de ouders het niet zijn, wie heeft dan het recht om te bepalen dat een baby het ziekenhuis niet mag verlaten ? Wie heeft daarin een zwaardere stem dan de ouders ?

Ozewiezewozewiezewallakristallix
een maand geleden
in: Wetgeving
3.2K
2

Kan ik als Nederlander die in België studeert, verblijven in België zonder domicilie?

Ik kom zelf uit Nederland en studeer nu in België. Sinds maandag verblijf ik in een studio hier die ik heb gehuurd. Er is op dit adres alleen geen domicilie mogelijk, dus ik sta nog thuis in Nederland ingeschreven. Ik zal daar ook elke week nog terug heengaan. Is dit erg? En moet ik een verblijfsvergunning hebben om hier te verblijven als Nederlander?

3 maanden geleden
in: Wetgeving
1.1K
2