Hét vraag- en antwoordplatform van Nederland

Waarom heet Den Haag niet meer 's-Gravenhage?

Op mijn geboortekaartje staat 's-Gravenhage (Bezuidenhoutseweg; hongerwinter 1944), maar tegenwoordig kom je alleen maar Den Haag tegen of The Hague. Andere gravensteden en hertogsteden heten wél naar de oude namen zoals 's-Gravenmoer. 's-Gravendeel, 's-Gravenzande en 's-Hertogenbosch. Waarom Den Haag dan niet? Heeft dat iets te maken met het internationale karakter ('s-Gravenhage is moeilijk uit te spreken in het Engels)?

Verwijderde gebruiker
5 jaar geleden
Geef jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Het beste antwoord

Dat is voornamelijk te wijten (of te danken) aan een besluit genomen door de gemeente Den Haag, om vrij consequent Den Haag te gaan gebruiken. En dat besluit komt idd voort uit de hang naar internationalisering. Overigens is de naam 's-Gravenhage nog steeds in gebruik, bijvoorbeeld op officiële documenten zoals paspoorten. Maar de observatie dat men in het algemeen Den Haag gebruikt klopt, anders dan 's-Hertogenbosch.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Den_Haag
===
Sinds 1990 gebruikt de gemeente consequent de naam Den Haag in plaats van 's-Gravenhage, ook in verband met de internationalisering van de hofstad, haar huidige status van mondiaal justitieel centrum (met onder andere het Internationaal Gerechtshof en Internationaal Strafhof), en om aan te sluiten bij buitenlandse benamingen als The Hague (Engels) en La Haye (Frans). In identiteitskaarten en officiële stukken van de gemeente staat echter 's-Gravenhage, nadat in 1990 een voorstel om de gemeentenaam officieel in Den Haag te veranderen was afgewezen. De telefoondienst en de posterijen gebruiken eveneens 's-Gravenhage. De spoorwegen en wegbeheerders gebruiken de kortere naam Den Haag. In de BAG staat de woonplaatsnaam 's-Gravenhage (woonplaatscode 1245). De woonplaats 's-Gravenhage omvat het gehele grondgebied van de gelijknamige gemeente.
===

De andere plaatsen die je noemt hebben niet allemaal een alternatieve naam en in 's-Hertogenbosch is juist het omgekeerde aan de hand, daar heeft men zelfs per wet vastgelegd dat het die schrijfwijze moet
hebben.
https://nl.wikipedia.org/wiki/%27s-Hertogenbosch
===
Het Genootschap ter bevordering van het gebruik van de naam 's-Hertogenbosch probeert het gebruik van de officiële naam – die op 1 januari 1996 bij wet is vastgelegd – te bevorderen.
===

Overigens zijn Den Haag en Den Bosch beide de oudere schrijfwijzen ondanks de populaire aanname dat de spellingen beginnend met -'s- de oude zijn. Die schrijfwijzen zijn waarschijnlijk bedacht om het zo statiger te laten klinken. Op zich is er in historische zin dus ook niks mis met de naam Den Haag.
===
In principe is dus je vraag onjuist, maar de reden waarom je veel meer Den Haag ziet dan 's-Gravenhage, en waarom je nog steeds bijna overal 's-Hertogenbosch ziet en de anders plaatsnamen is hopelijk nu duidelijk.
5 jaar geleden

Andere antwoorden (1)

Het is tegenwoordig zowel Den Haag als 's-Gravenhage.
Den Haag is algemeen en volks, 's-Gravenhage is de deftiger variant.
Sinterklaas vier je in Den Haag. Sint-Nicolaas vier je in 's-Gravenhage.
Bron: Schrijfwijzer (Jan Renkema) + Stijlboek NRC Handelsblad.
5 jaar geleden
Deel jouw antwoord
0 / 2500
Geef Antwoord

Bekijk alle vragen in deze categorieën:

logo van Kompas Publishing

GoeieVraag.nl is onderdeel van Kompas Publishing